skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Odmierz wszystkie składniki. Gotowanie jest o wiele łatwiejsze.
Krok 2:

Przesiej mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia do miski. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 3:

W pojemniku do ubijania rozbij jajka i dodaj szczyptę soli. Jak nic innego podkreśla słodycz i czekoladowość wypieków.
Krok 4:

Wlej cukier do jajek solą.
Krok 5:

Ubij jajka z cukrem i solą.
Krok 6:

Otrzymasz bujną, jasną masę.
Krok 7:

Do ubitych jajek dodaj połowę suchej mieszanki. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 8:

Dodaj mleko do mieszanki.
Krok 9:

Dodaj do mieszanki bezzapachowy olej roślinny.
Krok 10:

Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 11:

Dodaj drugą połowę mieszanki suchych składników i dobrze wymieszaj.
Krok 12:

Dodaj wrzącą wodę.
Krok 13:

Wymieszaj. Ciasto jest gotowe. Okazuje się dość płynny.
Krok 14:

W przygotowanym naczyniu do pieczenia wyłożyć ciasto.
Krok 15:

Na zdjęciu forma o średnicy 16 cm w przypadku małych ciast o średnicy od 15 do 21 cm potrzebna jest jedna porcja ciasta, dla średnicy 22-27 cm - półtora porcji. W przypadku ciast dwupiętrowych policz objętość ciasta na każde piętro osobno. Lepiej jest podzielić półtorej i podwójnej porcji na dwa podejścia lub dwie formy, aby ciasto było lepiej upieczone.
Krok 16:

Wąski kształt lepiej przykryć folią, aby ciasto pieczyło się równomiernie na całej wysokości. Piec czekoladowy biszkopt szyfonowy w 180 stopniach przez 40 minut. Wąska forma lub półtorej (podwójnej) porcji będzie musiała zostać dłużej przytrzymana.
Krok 17:

Sprawdź gotowość.
Krok 18:

Wyjmij lekko schłodzony biszkopt z formy, uwolnij go z pergaminu i całkowicie ostudź na ruszcie lub drewnianej desce. Z ceramiki lub plastiku spód herbatnika stanie się mokry i zrujnuje wszystkie twoje wysiłki.
Krok 19:

Całkowicie schłodzony biszkopt można udekorować cukrem pudrem i podawać z herbatą. Jest bardzo smaczny i nie wymaga dodatków. Jeśli chcesz zrobić ciasto z biszkoptu, zawiń je w folię i moczyć w lodówce przez 2 godziny do dnia. Następnie zbierz ciasto.
Krok 20:

Biszkopt jest porowaty i wilgotny.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g




