biszkopt Szyfonowy czekoladowy

biszkopt Szyfonowy nie wymaga impregnacji - jest soczysty i delikatny! Przygotować. Herbatniki szyfonowe ugniata się we wrzącej wodzie i zawsze z olejem roślinnym. To właśnie te składniki sprawiają, że gotowe produkty są soczyste, lekko lepkie. Nawiasem mówiąc, w takim biszkopcie smak czekolady jest jaśniejszy niż w zwykłym.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 75 % 40 g
240 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz wszystkie składniki. Gotowanie jest o wiele łatwiejsze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia do miski. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W pojemniku do ubijania rozbij jajka i dodaj szczyptę soli. Jak nic innego podkreśla słodycz i czekoladowość wypieków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej cukier do jajek solą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij jajka z cukrem i solą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Otrzymasz bujną, jasną masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do ubitych jajek dodaj połowę suchej mieszanki. Mieszaj, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mleko do mieszanki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj do mieszanki bezzapachowy olej roślinny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj drugą połowę mieszanki suchych składników i dobrze wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj wrzącą wodę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wymieszaj. Ciasto jest gotowe. Okazuje się dość płynny.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W przygotowanym naczyniu do pieczenia wyłożyć ciasto.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na zdjęciu forma o średnicy 16 cm w przypadku małych ciast o średnicy od 15 do 21 cm potrzebna jest jedna porcja ciasta, dla średnicy 22-27 cm - półtora porcji. W przypadku ciast dwupiętrowych policz objętość ciasta na każde piętro osobno. Lepiej jest podzielić półtorej i podwójnej porcji na dwa podejścia lub dwie formy, aby ciasto było lepiej upieczone.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wąski kształt lepiej przykryć folią, aby ciasto pieczyło się równomiernie na całej wysokości. Piec czekoladowy biszkopt szyfonowy w 180 stopniach przez 40 minut. Wąska forma lub półtorej (podwójnej) porcji będzie musiała zostać dłużej przytrzymana.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Sprawdź gotowość.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyjmij lekko schłodzony biszkopt z formy, uwolnij go z pergaminu i całkowicie ostudź na ruszcie lub drewnianej desce. Z ceramiki lub plastiku spód herbatnika stanie się mokry i zrujnuje wszystkie twoje wysiłki.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Całkowicie schłodzony biszkopt można udekorować cukrem pudrem i podawać z herbatą. Jest bardzo smaczny i nie wymaga dodatków. Jeśli chcesz zrobić ciasto z biszkoptu, zawiń je w folię i moczyć w lodówce przez 2 godziny do dnia. Następnie zbierz ciasto.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Biszkopt jest porowaty i wilgotny.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy