skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj jedzenie. Wziąłem cukier trzcinowy, dodał karmelową nutę.
Krok 2:
Myję bloki. Za pomocą noża okrężnymi ruchami ostrożnie usuń środek jabłek wraz z nasionami.
Krok 3:
Za pomocą obieraczki do warzyw lub noża do warzyw usuń dwa zwoje Skórki spiralnie.
Krok 4:
Wymieszaj cukier i cynamon na talerzu. Jabłka obtocz w pokrojonej części w mieszance cukru i cynamonu.
Krok 5:
Weź naczynie do pieczenia, wyłóż je folią. Umieść jabłka w formie. Do każdego jabłka wlej łyżeczkę miodu.
Krok 6:
Piecz jabłka w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 do 30 minut, w zależności od odmiany jabłek. Upewnij się, że jabłko nie pęknie, w przeciwnym razie wycieknie miód. Podawaj gotowe jabłka na ciepło lub schłodzone. Podczas serwowania możesz posypać je cukrem pudrem, jeśli jabłka były kwaśne. Smacznego!
jabłka okazały się bardzo apetyczne, jędrne, ale w pełni upieczone, z jasnym miodowym aromatem i nutą cynamonu.
ogólnie wszystko zależy od rodzaju jabłek, które pieczesz. Lepiej wybrać kwaśne odmiany o twardym miąższu-Granny Smith, Antonovka, semirenko, Ranet.
słodkie odmiany najlepiej piec bez cukru i miodu.
jeśli jabłka są bardzo duże, można je pokroić na połówki, usunąć rdzeń i upiec pokrojone.
jako nadzienie do pieczonych jabłek możesz wymyślić ogromną liczbę odmian.
mogą to być dowolne suszone owoce-rodzynki, posiekane suszone morele, suszone śliwki, daktyle. Orzechy-orzechy włoskie, pekan, orzechy laskowe, migdały. Możesz napełnić jabłka mieszanką orzechów, suszonych owoców i miodu. Pyszne będzie dodawanie kawałków czekolady.
robią również jabłka pieczone z nadzieniem twarogowym, a nawet, nie wierz w to, z mięsem mielonym. Ale to danie jest raczej dla amatorów.
aby jeszcze bardziej skomplikować danie i uczynić je pełnoprawnym deserem, jabłka zawija się w worki ciasta francuskiego lub kruchego i piecze w nim.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g