pieczone jabłka z miodem i cynamonem

zdrowy, łatwy i pyszny deser jabłkowy! Aby ugotować pieczone jabłka, potrzebujesz minimalnego zestawu produktów. Przygotowanie zajmie tylko pięć minut, nawet początkująca gospodyni poradzi sobie! Jabłka są nasycone aromatami cynamonu i miodu i są pikantne, słodkie, niesamowicie smaczne!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 16 g
76 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj jedzenie. Wziąłem cukier trzcinowy, dodał karmelową nutę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Myję bloki. Za pomocą noża okrężnymi ruchami ostrożnie usuń środek jabłek wraz z nasionami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą obieraczki do warzyw lub noża do warzyw usuń dwa zwoje Skórki spiralnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj cukier i cynamon na talerzu. Jabłka obtocz w pokrojonej części w mieszance cukru i cynamonu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź naczynie do pieczenia, wyłóż je folią. Umieść jabłka w formie. Do każdego jabłka wlej łyżeczkę miodu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piecz jabłka w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 do 30 minut, w zależności od odmiany jabłek. Upewnij się, że jabłko nie pęknie, w przeciwnym razie wycieknie miód. Podawaj gotowe jabłka na ciepło lub schłodzone. Podczas serwowania możesz posypać je cukrem pudrem, jeśli jabłka były kwaśne. Smacznego!

jabłka okazały się bardzo apetyczne, jędrne, ale w pełni upieczone, z jasnym miodowym aromatem i nutą cynamonu.
ogólnie wszystko zależy od rodzaju jabłek, które pieczesz. Lepiej wybrać kwaśne odmiany o twardym miąższu-Granny Smith, Antonovka, semirenko, Ranet.
słodkie odmiany najlepiej piec bez cukru i miodu.
jeśli jabłka są bardzo duże, można je pokroić na połówki, usunąć rdzeń i upiec pokrojone.
jako nadzienie do pieczonych jabłek możesz wymyślić ogromną liczbę odmian.
mogą to być dowolne suszone owoce-rodzynki, posiekane suszone morele, suszone śliwki, daktyle. Orzechy-orzechy włoskie, pekan, orzechy laskowe, migdały. Możesz napełnić jabłka mieszanką orzechów, suszonych owoców i miodu. Pyszne będzie dodawanie kawałków czekolady.
robią również jabłka pieczone z nadzieniem twarogowym, a nawet, nie wierz w to, z mięsem mielonym. Ale to danie jest raczej dla amatorów.
aby jeszcze bardziej skomplikować danie i uczynić je pełnoprawnym deserem, jabłka zawija się w worki ciasta francuskiego lub kruchego i piecze w nim.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy