ciasto bogów z orzechami włoskimi

piękny wygląd i bardzo łatwy w przygotowaniu! Ciasto bogów z orzechami włoskimi jest łatwiejsze do przygotowania niż się wydaje. Krem maślany z kakao i skondensowanym mlekiem doskonale komponuje się z miękkimi ciastami orzechowymi. Początkujący gospodyni poradzi sobie z przepisem. A goście poczęstunek zapamiętają nie tylko nazwę, ale także smak!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 36 % 24 g
węglowodany 54 % 36 g
388 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto bogów z orzechami włoskimi? To ciasto jest o wiele łatwiejsze do przygotowania niż na pierwszy rzut oka. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Jaja są duże. Śmietana o zawartości tłuszczu 20%. Biorąc pod uwagę skondensowane mleko w śmietanie, możesz dostosować ilość cukru do swoich upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj śmietanę i sodę. Pozostaw na 10 minut, aż pojawią się bąbelki. Śmietana bardzo się upłynni, a z gęstej stanie się płynna. Śmietanę można zastąpić tłustym kefirem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Orzechy włoskie wstępnie opłucz, a następnie kalcynuj na suchej patelni i zmiel w blenderze na drobne okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka z cukrem w puszystą pianę. Zwiewność ciasta zależy od tego, jak ubijasz jajka. Nie możesz ubić masy bezpośrednio białej i do gęstości-białko straci pęcherzyki powietrza, które podnoszą ciasto na równi z sodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj śmietanę i sodę do jajek i ponownie ubij.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę i wlej Części do mieszanki jajecznej, za każdym razem ubijając mikserem, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mąka może wymagać więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji. Ciasto powinno być gęste, lepkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj orzechy włoskie i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Naczynie do pieczenia (Ø 20-22 cm) wyłożyć pergaminem i posmarować masłem. Rozłóż ciasto i spłaszcz. Umieścić w podgrzanym do 180°C na 35-40 minut. Nie otwieraj drzwi przez pierwsze 25-30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz przygotuj krem. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Bardzo ważne jest, aby wybrać wysokiej jakości mleko skondensowane. Obecnie sprzedaje się wiele małżeństw. Prawdziwe mleko skondensowane powinno być bez substytutów tłuszczów mlecznych, z naturalnych produktów, gęste. Zawartość tłuszczu w prawdziwym skondensowanym mleku wynosi 8,5%.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubij miękkie masło, aż będzie puszyste. Nie przestając bić, stopniowo dodawaj mleko skondensowane.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na koniec dodaj kakao i ponownie ubij, aż będzie gładkie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Krem powinien być bujny, ale wystarczająco gęsty, a nie płynny.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenieś gotowe ciasto na ruszt i ostudź. Następnie pokrój wzdłuż na dwa ciasta, dolne jest cieńsze - będzie to podstawa ciasta, drugie jest grubsze.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Cieńszy biszkopt posmaruj częścią kremu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozdrobnij pozostałe ciasto rękami na małe kawałki. Połącz pokruszony biszkopt z pozostałą śmietaną w misce i wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Następnie ułóż całe ciasto ze zjeżdżalnią na pokrytym kremem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    W razie potrzeby możesz polać ciasto lukrem. Możesz użyć gotowych dodatków sklepowych lub samodzielnie wykonać glazurę.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Czekoladę połam na kawałki, połącz ze śmietaną i mieszając rozpuść na małym ogniu, aż będzie gładka.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Polej ciasto polewą czekoladową. Dla wygody wlałem lukier do jednorazowego worka do szprycowania i odciąłem końcówkę. Wstaw ciasto do lodówki na 2-3 godziny.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przed podaniem pokrój ciasto na kawałki, udekoruj miętą i podawaj. Smacznego!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy