skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto bogów z orzechami włoskimi? To ciasto jest o wiele łatwiejsze do przygotowania niż na pierwszy rzut oka. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Jaja są duże. Śmietana o zawartości tłuszczu 20%. Biorąc pod uwagę skondensowane mleko w śmietanie, możesz dostosować ilość cukru do swoich upodobań.
Krok 2:
Wymieszaj śmietanę i sodę. Pozostaw na 10 minut, aż pojawią się bąbelki. Śmietana bardzo się upłynni, a z gęstej stanie się płynna. Śmietanę można zastąpić tłustym kefirem.
Krok 3:
Orzechy włoskie wstępnie opłucz, a następnie kalcynuj na suchej patelni i zmiel w blenderze na drobne okruchy.
Krok 4:
Ubij jajka z cukrem w puszystą pianę. Zwiewność ciasta zależy od tego, jak ubijasz jajka. Nie możesz ubić masy bezpośrednio białej i do gęstości-białko straci pęcherzyki powietrza, które podnoszą ciasto na równi z sodą.
Krok 5:
Dodaj śmietanę i sodę do jajek i ponownie ubij.
Krok 6:
Przesiej mąkę i wlej Części do mieszanki jajecznej, za każdym razem ubijając mikserem, aż będzie gładka.
Krok 7:
Mąka może wymagać więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji. Ciasto powinno być gęste, lepkie.
Krok 8:
Dodaj orzechy włoskie i wymieszaj.
Krok 9:
Naczynie do pieczenia (Ø 20-22 cm) wyłożyć pergaminem i posmarować masłem. Rozłóż ciasto i spłaszcz. Umieścić w podgrzanym do 180°C na 35-40 minut. Nie otwieraj drzwi przez pierwsze 25-30 minut.
Krok 10:
Teraz przygotuj krem. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Bardzo ważne jest, aby wybrać wysokiej jakości mleko skondensowane. Obecnie sprzedaje się wiele małżeństw. Prawdziwe mleko skondensowane powinno być bez substytutów tłuszczów mlecznych, z naturalnych produktów, gęste. Zawartość tłuszczu w prawdziwym skondensowanym mleku wynosi 8,5%.
Krok 11:
Ubij miękkie masło, aż będzie puszyste. Nie przestając bić, stopniowo dodawaj mleko skondensowane.
Krok 12:
Na koniec dodaj kakao i ponownie ubij, aż będzie gładkie.
Krok 13:
Krem powinien być bujny, ale wystarczająco gęsty, a nie płynny.
Krok 14:
Przenieś gotowe ciasto na ruszt i ostudź. Następnie pokrój wzdłuż na dwa ciasta, dolne jest cieńsze - będzie to podstawa ciasta, drugie jest grubsze.
Krok 15:
Cieńszy biszkopt posmaruj częścią kremu.
Krok 16:
Rozdrobnij pozostałe ciasto rękami na małe kawałki. Połącz pokruszony biszkopt z pozostałą śmietaną w misce i wymieszaj.
Krok 17:
Następnie ułóż całe ciasto ze zjeżdżalnią na pokrytym kremem.
Krok 18:
W razie potrzeby możesz polać ciasto lukrem. Możesz użyć gotowych dodatków sklepowych lub samodzielnie wykonać glazurę.
Krok 19:
Czekoladę połam na kawałki, połącz ze śmietaną i mieszając rozpuść na małym ogniu, aż będzie gładka.
Krok 20:
Polej ciasto polewą czekoladową. Dla wygody wlałem lukier do jednorazowego worka do szprycowania i odciąłem końcówkę. Wstaw ciasto do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 21:
Przed podaniem pokrój ciasto na kawałki, udekoruj miętą i podawaj. Smacznego!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g