skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj składniki. Aby przygotować bułki drożdżowe z bananem, potrzebujemy: mąki; cukier; mleko; dojrzały pachnący duży banan; świeże lub suche drożdże; olej roślinny i sól.
Krok 2:

Kruszyć świeże drożdże. Jeśli używasz suchych drożdży, musisz wziąć mniej. W tym przypadku około 1 łyżeczki.
Krok 3:

Podgrzej mleko do 37-39°C. Dodaj 3 łyżki. l. cukier, sól. Mieszaj, aż kryształy się rozpuszczą.
Krok 4:

Banan obrać i rozgnieść widelcem, aż będzie gładki. Aby uzyskać większą jednorodność, możesz użyć blendera. Dodaj puree bananowe i świeże drożdże do mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą.
Krok 5:

Dodaj drożdże i olej słonecznikowy.
Krok 6:

Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 7:

Przesiej mąkę i wlej do pozostałych składników.
Krok 8:

Zagnieść lekko lepkie elastyczne ciasto. Ugniatałem za pomocą maszyny kuchennej za pomocą nasadki do ciasta "hak". W trakcie tego procesu musiałem dodać trochę więcej mąki. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw do ogrzania na 1 godzinę.
Krok 9:

Zagnieść ciasto i podzielić na 8 identycznych kawałków. Z kawałków zwiń równe kulki.
Krok 10:

Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem. Ułóż bułki w niewielkiej odległości od siebie.
Krok 11:

Przykryj formę ręcznikiem i pozostaw bułki na kolejne 20 minut.
Krok 12:

Smarowanie. Do smarowania bułek przed pieczeniem potrzebujemy jajka. Ubij jajko, aż będzie gładkie.
Krok 13:

Za pomocą pędzla posmaruj bułki ubitym jajkiem. Następnie podczas pieczenia powierzchnia bułek nabierze złotego koloru.
Krok 14:

Piecz bułki drożdżowe bananowe przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Smacznego!
wypieki bananowe są zwykle dla amatorów. Nawet dla fanów świeżych bananów pieczone banany mogą nie smakować dobrze. Jednak w tym przepisie sam banan prawie nie jest wyczuwalny. Daje więcej aromatu niż smaku. Jeśli chcesz, możesz dodać 2 banany do ciasta, wtedy smak będzie bardziej wyraźny. Prawda i mąka najprawdopodobniej będą potrzebować trochę więcej.
banany do bułek lepiej wybrać bardziej aromatyczny (aromat takich bananów jest bardzo wyraźny, można go poczuć bezpośrednio w sklepie) - wtedy wypieki będą miały wyraźny aromat i smak banana. Niedojrzałe banany w pieczeniu praktycznie nie są odczuwalne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g


