drożdżowe bułeczki bananowe

drożdżowe miękkie i przewiewne bułeczki bananowe. Ten przepis na bułki drożdżowe z bananem dobrze jest dodać do książki kucharskiej, choćby po to, aby w pochmurny dzień rozweselić wszystkich najbardziej aromatycznymi słodkimi wypiekami na herbatę! Najprostsze produkty i jaki jest wynik!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 76 % 39 g
226 kcal
IG: 3 / 11 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować bułki drożdżowe z bananem, potrzebujemy: mąki; cukier; mleko; dojrzały pachnący duży banan; świeże lub suche drożdże; olej roślinny i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kruszyć świeże drożdże. Jeśli używasz suchych drożdży, musisz wziąć mniej. W tym przypadku około 1 łyżeczki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej mleko do 37-39°C. Dodaj 3 łyżki. l. cukier, sól. Mieszaj, aż kryształy się rozpuszczą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Banan obrać i rozgnieść widelcem, aż będzie gładki. Aby uzyskać większą jednorodność, możesz użyć blendera. Dodaj puree bananowe i świeże drożdże do mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj drożdże i olej słonecznikowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę i wlej do pozostałych składników.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagnieść lekko lepkie elastyczne ciasto. Ugniatałem za pomocą maszyny kuchennej za pomocą nasadki do ciasta "hak". W trakcie tego procesu musiałem dodać trochę więcej mąki. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw do ogrzania na 1 godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zagnieść ciasto i podzielić na 8 identycznych kawałków. Z kawałków zwiń równe kulki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem. Ułóż bułki w niewielkiej odległości od siebie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj formę ręcznikiem i pozostaw bułki na kolejne 20 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smarowanie. Do smarowania bułek przed pieczeniem potrzebujemy jajka. Ubij jajko, aż będzie gładkie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Za pomocą pędzla posmaruj bułki ubitym jajkiem. Następnie podczas pieczenia powierzchnia bułek nabierze złotego koloru.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piecz bułki drożdżowe bananowe przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Smacznego!

wypieki bananowe są zwykle dla amatorów. Nawet dla fanów świeżych bananów pieczone banany mogą nie smakować dobrze. Jednak w tym przepisie sam banan prawie nie jest wyczuwalny. Daje więcej aromatu niż smaku. Jeśli chcesz, możesz dodać 2 banany do ciasta, wtedy smak będzie bardziej wyraźny. Prawda i mąka najprawdopodobniej będą potrzebować trochę więcej.

banany do bułek lepiej wybrać bardziej aromatyczny (aromat takich bananów jest bardzo wyraźny, można go poczuć bezpośrednio w sklepie) - wtedy wypieki będą miały wyraźny aromat i smak banana. Niedojrzałe banany w pieczeniu praktycznie nie są odczuwalne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy