proste ciasteczka na mleku

te pyszne ciasteczka nie mają czasu na ochłodzenie. Te pyszne domowe ciasteczka są przygotowywane z produktów, które zawsze można znaleźć w domu. Pomimo prostej kompozycji ten przysmak okazuje się bardzo smaczny.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 18 % 12 g
węglowodany 72 % 49 g
324 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Masło (margaryna), jajka i mleko 1-2 godziny przed gotowaniem wyjmij z zimna. Masło powinno stać się miękkie, a mleko i jajka powinny mieć temperaturę pokojową, aby uzyskać udane ciasto. Weź mąkę najwyższej jakości, jajka C1 lub C0. Umyj jajka mydłem. Podziel jedno jajko na żółtko i białko. Nad talerzem za pomocą noża wbij skorupkę w środek jajka i podziel ją na 2 połówki. Przenieś jajko z jednej połówki skorupy do drugiej, aż całe białko się do niej wlewa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żółtko pozostanie w skorupce. Usuń żółtko, dopóki go nie potrzebujesz. Ubij całe jajko i jedno białko z cukrem w głębokiej misce, w której wygodnie jest wyrabiać ciasto. Ponieważ nie lubię zbyt słodkich ciasteczek, zamiast 150 g cukru wziąłem 120. Jeśli masz podobne gusta do mnie, zrób to samo.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól, proszek do pieczenia i olej. Wszystko dokładnie ubij, aż będzie gładkie, jeśli pozostaną małe grudki oleju - w porządku. Nie wpłynie to na smak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mleko i dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby nasycić mąkę tlenem, a wypieki są przewiewne, przesiej mąkę. Dodaj połowę wymaganej ilości do miski, wymieszaj. Następnie dodaj mąkę w małych porcjach, aby uzyskać wymaganą konsystencję. Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto powinno być miękkie i delikatne, ale nie przyklejać się do dłoni. Zbierz go w grudkę, włóż do miski i przykryj ręcznikiem lub serwetką. Wstaw do lodówki na 30 minut. Włącz rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź oddzielone żółtko. Umieść go w małym pojemniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj śmietanę do żółtka i mieszaj, aż będzie gładka. Krem do ciastek jest gotowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj schłodzone ciasto na czystej, suchej powierzchni roboczej w warstwę o grubości około 1 cm. W razie potrzeby rozwałkuj ciasto kilka razy, aby użyć go do końca. Do pieczenia wystarczy standardowa duża blacha do pieczenia z piekarnika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Lekko posyp mąką, przełóż na nią ciasteczka i posmaruj wierzch pędzelkiem silikonowym. Po nasmarowaniu wszystkich ciasteczek nałóż wzór widelcem. Aby to zrobić, narysuj fale, lekko dociskając zęby widelca do góry ciasteczka. Piec w rozgrzanym piekarniku, na środkowej półce przez 30-35 minut. Czas może się zmienić w zależności od możliwości piekarnika. Gotowe ciasteczka lekko się podniosą i zarumienią.

gotowe ciasteczka podawaj na ciepło lub na zimno na herbatę. Ciasteczka są przewiewne i chrupiące. Dzieci bardzo lubią takie ciasteczka z mlekiem.
możesz zrobić dowolny kształt ciasteczka-użyj innego szablonu, a nawet po prostu pokrój warstwę nożem w romby.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal / 100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy