skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Masło (margaryna), jajka i mleko 1-2 godziny przed gotowaniem wyjmij z zimna. Masło powinno stać się miękkie, a mleko i jajka powinny mieć temperaturę pokojową, aby uzyskać udane ciasto. Weź mąkę najwyższej jakości, jajka C1 lub C0. Umyj jajka mydłem. Podziel jedno jajko na żółtko i białko. Nad talerzem za pomocą noża wbij skorupkę w środek jajka i podziel ją na 2 połówki. Przenieś jajko z jednej połówki skorupy do drugiej, aż całe białko się do niej wlewa.
Krok 2:
Żółtko pozostanie w skorupce. Usuń żółtko, dopóki go nie potrzebujesz. Ubij całe jajko i jedno białko z cukrem w głębokiej misce, w której wygodnie jest wyrabiać ciasto. Ponieważ nie lubię zbyt słodkich ciasteczek, zamiast 150 g cukru wziąłem 120. Jeśli masz podobne gusta do mnie, zrób to samo.
Krok 3:
Dodaj sól, proszek do pieczenia i olej. Wszystko dokładnie ubij, aż będzie gładkie, jeśli pozostaną małe grudki oleju - w porządku. Nie wpłynie to na smak.
Krok 4:
Dodaj mleko i dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Aby nasycić mąkę tlenem, a wypieki są przewiewne, przesiej mąkę. Dodaj połowę wymaganej ilości do miski, wymieszaj. Następnie dodaj mąkę w małych porcjach, aby uzyskać wymaganą konsystencję. Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami.
Krok 6:
Ciasto powinno być miękkie i delikatne, ale nie przyklejać się do dłoni. Zbierz go w grudkę, włóż do miski i przykryj ręcznikiem lub serwetką. Wstaw do lodówki na 30 minut. Włącz rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Krok 7:
Weź oddzielone żółtko. Umieść go w małym pojemniku.
Krok 8:
Dodaj śmietanę do żółtka i mieszaj, aż będzie gładka. Krem do ciastek jest gotowy.
Krok 9:
Rozwałkuj schłodzone ciasto na czystej, suchej powierzchni roboczej w warstwę o grubości około 1 cm. W razie potrzeby rozwałkuj ciasto kilka razy, aby użyć go do końca. Do pieczenia wystarczy standardowa duża blacha do pieczenia z piekarnika.
Krok 10:
Lekko posyp mąką, przełóż na nią ciasteczka i posmaruj wierzch pędzelkiem silikonowym. Po nasmarowaniu wszystkich ciasteczek nałóż wzór widelcem. Aby to zrobić, narysuj fale, lekko dociskając zęby widelca do góry ciasteczka. Piec w rozgrzanym piekarniku, na środkowej półce przez 30-35 minut. Czas może się zmienić w zależności od możliwości piekarnika. Gotowe ciasteczka lekko się podniosą i zarumienią.
gotowe ciasteczka podawaj na ciepło lub na zimno na herbatę. Ciasteczka są przewiewne i chrupiące. Dzieci bardzo lubią takie ciasteczka z mlekiem.
możesz zrobić dowolny kształt ciasteczka-użyj innego szablonu, a nawet po prostu pokrój warstwę nożem w romby.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal / 100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g