proste ciasteczka bez jajek

kruche słodkie ciasteczka, szybkie i pyszne! Proste ciasteczka bez jajek są przygotowywane z dodatkiem ciepłego mleka. Wskazane jest dodanie masła zmiękczonego, ale nie stopionego. Konsystencja ciasta jest lepka i lepka, dlatego wygodnie jest umieścić ją na blasze do pieczenia za pomocą torby cukierniczej. Podczas pieczenia ciasteczka nie rozmazują się, tylko nieznacznie zwiększają rozmiar. Takie kruche ciasteczka można podawać z filiżanką czarnej lub zielonej herbaty, roztopionym mlekiem lub galaretką.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 29 % 22 g
węglowodany 64 % 49 g
411 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1.Konieczne jest przygotowanie wszystkich składników. Pokrój masło na kawałki i umieść w żelaznym pojemniku. Umieść na minimalnym ogniu i lekko podgrzej. Wymieszaj łyżką, aby masło zmiękło.
2.W dużej misce przesiać 2/3 części mąki pszennej. Włóż masło do mąki, wymieszaj łyżką. Jeśli nie ma oleju, można go zastąpić margaryną.
3.Podgrzej mleko również w żelaznym kubku lub w kuchence mikrofalowej. Wlej mleko do ciasta, wymieszaj masę, aż będzie gładka.
4.Teraz wlej cukier i wanilinę do ciasta na czubku noża. Dodaj resztę mąki i mieszaj łyżką, aż uzyska lepką, ale gęstą konsystencję. W razie potrzeby można użyć cukru pudru, a zamiast waniliny można dodać dowolną esencję lub skórkę cytrusową.
5.Włącz piekarnik, rozgrzej do temperatury 180 stopni. Przygotuj blachę do pieczenia z pergaminem. Zbierz ciasto do torby cukierniczej, wyciśnij na blachę do pieczenia w postaci figurek o dowolnym kształcie.
6.Ciasteczka piecze się w piekarniku przez około 15-20 minut. Wyłącz piekarnik, wyjmij blachę do pieczenia i przenieś ciasteczka na talerz. Ostudzić i podawać na ciepło z herbatą lub kawą. Smacznego!

bardzo ważne jest, aby takie ciasteczka nie były przesuszone, aby pozostały kruche i nie twarde. Dlatego nie możesz zostawić go w piekarniku ani na gorącej blasze do pieczenia. Ciasto jest bardzo wygodne w pracy, miesza się łyżką, więc nie trzeba używać miksera. Produkty nie rozmazują się podczas podgrzewania w piekarniku i uzyskuje się bardzo smaczne ciasteczka. Takie wypieki można podawać dzieciom do szkoły, zabrać ze sobą do pracy lub odwiedzić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy