skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kaszę gryczaną z kurczakiem w garnku? Weź por, marchewkę, filet z kurczaka, kaszę gryczaną, olej słonecznikowy, sól.
Krok 2:
Na oleju podsmaż cebulę, marchewkę, kurczaka pokrojonego na małe kawałki.
Krok 3:
Posortuj kaszę gryczaną, spłucz.
Krok 4:
W jednym garnku połóż połowę smażonego kurczaka i warzyw, w drugim podobnie.
Krok 5:
Dodaj połowę gryki i napełnij szklanką wody, solą. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny, a następnie zmniejsz ciepło piekarnika do 100 stopni i gotuj owsiankę, aż ciecz zostanie wchłonięta i odparowana.
Krok 6:
Podawaj gotową kruchą kaszę gryczaną z kurczakiem w garnku z kawałkiem masła. Smacznego!
kasza gryczana z kurczakiem w garnku to świetny lunch lub kolacja, odpowiednia dla całej rodziny.
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g