skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Roztop masło i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 3:
Jajka wymieszać z cukrem i miodem.
Krok 4:
Delikatnie ubij trzepaczką przez około 3 minuty, aż lekko się spieni.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 6:
Dodaj stopione masło i szczyptę soli, wszystko wymieszaj.
Krok 7:
Przykryj miskę folią spożywczą i wyślij ciasto do lodówki na 1 godzinę.
Krok 8:
Następnie napełnij foremki ciastem (3/4).
Krok 9:
Piec 10 minut: 1 minuta W 240 ° C, następnie zmniejsz temperaturę do 200 ° C i piecz przez 4 minuty, ponownie zmniejsz temperaturę do 180 ° C i piecz przez kolejne 5 minut. Smacznego!
madlenki zawdzięczają swoją światową sławę powieści Marcela Prousta " ku Swanowi "(pierwszej z cyklu siedmiu powieści"w poszukiwaniu straconego czasu"). W jednej z najsłynniejszych scen światowej literatury główny bohater zanurza ciasteczka w herbacie-i na setki stron przenosi się do dzieciństwa w Combre, z którym na zawsze kojarzy mu się smak tego ciasteczka.
najczęstsza wersja pochodzenia tego herbatnika związana jest z imieniem tytularnego króla Polski i ostatniego księcia Lotaryngii w latach 1737-1766-Stanisława Leszczyńskiego (1677-1766). W 1755 roku Leszczyński dawał uroczysty obiad w swoim zamku w Commercy (Lotaryngia), ale przed przyjęciem został poinformowany, że doszło do kłótni między intendentem a kucharzem, w wyniku której kucharz zrezygnował i odszedł bez przygotowania deseru. Służąca Madeleine Polmier(fr. Madeleine Paulmier) zaproponowała przygotowanie ciast według przepisu babci. Wynik przekroczył wszelkie oczekiwania, a nowe danie zostało nazwane jej imieniem.
według innej legendy pochodzenie i kształt ciasteczka wiąże się z pielgrzymką do Santiago de Compostela do relikwii apostoła Jakuba. Symbolem pielgrzymów była muszla przegrzebka (zwana we Francji Saint-Jacques, dosłownie "Święty Jakub"). W tych muszlach pewna dziewczyna o imieniu Madeleine upiekła ciasteczka, którymi następnie częstowała pielgrzymów.
istnieje inna wersja, według której ciastko Madeleine powstało dopiero w XIX wieku, a jego twórcą był Jean Avis (fr. Jean Avice), Francuski cukiernik, dostawca Talleyranda i nauczyciel Marie-Antoine carem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g