francuskie ciasteczka Madeleine

delikatne francuskie ciasteczka o bogatym, kremowym smaku! Ciasteczka są bardzo delikatne, o bogatym kremowym aromacie. Madeleine to bardzo smaczne ciastko pochodzące z Francji przygotowane w formie muszli. Ścigałem się za takimi foremkami przez bardzo długi czas i wreszcie miałem szczęście:), ale możesz zrobić takie ciasteczka w dowolnej innej formie, na przykład w postaci babeczek, ich smak w ogóle nie ucierpi. Możesz dodać wiele dodatków do tego ciasta według własnych upodobań-sok z cytryny i skórkę, mielone orzechy lub po prostu wanilię.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 32 % 22 g
węglowodany 58 % 40 g
362 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Roztop masło i pozostaw do ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka wymieszać z cukrem i miodem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Delikatnie ubij trzepaczką przez około 3 minuty, aż lekko się spieni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszaj, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj stopione masło i szczyptę soli, wszystko wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj miskę folią spożywczą i wyślij ciasto do lodówki na 1 godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie napełnij foremki ciastem (3/4).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec 10 minut: 1 minuta W 240 ° C, następnie zmniejsz temperaturę do 200 ° C i piecz przez 4 minuty, ponownie zmniejsz temperaturę do 180 ° C i piecz przez kolejne 5 minut. Smacznego!

madlenki zawdzięczają swoją światową sławę powieści Marcela Prousta " ku Swanowi "(pierwszej z cyklu siedmiu powieści"w poszukiwaniu straconego czasu"). W jednej z najsłynniejszych scen światowej literatury główny bohater zanurza ciasteczka w herbacie-i na setki stron przenosi się do dzieciństwa w Combre, z którym na zawsze kojarzy mu się smak tego ciasteczka.

najczęstsza wersja pochodzenia tego herbatnika związana jest z imieniem tytularnego króla Polski i ostatniego księcia Lotaryngii w latach 1737-1766-Stanisława Leszczyńskiego (1677-1766). W 1755 roku Leszczyński dawał uroczysty obiad w swoim zamku w Commercy (Lotaryngia), ale przed przyjęciem został poinformowany, że doszło do kłótni między intendentem a kucharzem, w wyniku której kucharz zrezygnował i odszedł bez przygotowania deseru. Służąca Madeleine Polmier(fr. Madeleine Paulmier) zaproponowała przygotowanie ciast według przepisu babci. Wynik przekroczył wszelkie oczekiwania, a nowe danie zostało nazwane jej imieniem.

według innej legendy pochodzenie i kształt ciasteczka wiąże się z pielgrzymką do Santiago de Compostela do relikwii apostoła Jakuba. Symbolem pielgrzymów była muszla przegrzebka (zwana we Francji Saint-Jacques, dosłownie "Święty Jakub"). W tych muszlach pewna dziewczyna o imieniu Madeleine upiekła ciasteczka, którymi następnie częstowała pielgrzymów.

istnieje inna wersja, według której ciastko Madeleine powstało dopiero w XIX wieku, a jego twórcą był Jean Avis (fr. Jean Avice), Francuski cukiernik, dostawca Talleyranda i nauczyciel Marie-Antoine carem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy