skład / składniki
metoda gotowania
1. Pokrój masło na kawałki, włóż je do dość dużej miski, dodaj sól i cukier, rozgnieć widelcem.
2. Umieść twaróg na oleju, dobrze wymieszaj ręcznie lub blenderem.
3. Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wprowadź go do masy twarogowo-olejowej.
4. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie, a następnie podziel je na dwie części. Zawiń każdy w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
w tym czasie możesz zrobić nadzienie:
5. Umyj jabłka, Wytnij wszystko, czego nie potrzebujesz, obierz skórkę.
6. Pokrój jabłka na 8 równych plasterków, włóż do małego pojemnika.
7. Kliny jabłkowe zalać sokiem z cytryny, posypać cukrem i cynamonem. Jeśli przygotowujesz przysmak dla dzieci, nie musisz dodawać cynamonu, a jabłka zetrzyj na grubej tarce przed zmieszaniem z sokiem z cytryny i cukrem.
czas minął-wyjmij ciasto, możesz przejść do ostatniego etapu gotowania bajgli:
8. Wyjmij połowę ciasta, posyp mąką i rozgnieć rękami. Ciasto powinno być plastyczne, posłuszne.
9. Na powierzchni roboczej rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 0,5 cm.
10. Posyp warstwę równomiernie cukrem.
11. Pokrój go na 6-8 trójkątów (jak ciasto.)
12. Na szerokiej krawędzi trójkąta ułóż plasterek jabłka (lub łyżkę nadzienia, jeśli zdecydujesz się zetrzeć jabłka).
13. Zawiń nadzienie w ciasto, przesuwając się w kierunku wąskiej krawędzi trójkąta.
14. Zrób to samo z drugą połową ciasta. Działaj szybko, aby ciasto nie miało czasu wyschnąć.
15. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, połóż na niej bajgle w pewnej odległości od siebie.
16. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 25-30 minut (do miękkości i rumienia).
17. Gotowe bułeczki posyp cukrem pudrem.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g