bajgle twarogowe z jabłkami

aromatyczne bajgle z twarogu z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym! Pyszne! Miękkie, przewiewne, gęste bułeczki twarogowe-bardzo smaczne, z po prostu boskim nadzieniem z jabłek, soku z cytryny, cukru i cynamonu. Ulubiona uczta na herbatę lub mleko w naszej rodzinie-zarówno dorośli, jak i dzieci. Zwykle robię bajgle dla dorosłych z pierwszej połowy ciasta - z nadzieniem z całych plasterków jabłka, a z drugiej-dla dzieci z miękką wersją nadzienia. Spróbuj!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 35 % 16 g
węglowodany 46 % 21 g
265 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Pokrój masło na kawałki, włóż je do dość dużej miski, dodaj sól i cukier, rozgnieć widelcem.
2. Umieść twaróg na oleju, dobrze wymieszaj ręcznie lub blenderem.
3. Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wprowadź go do masy twarogowo-olejowej.
4. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie, a następnie podziel je na dwie części. Zawiń każdy w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

w tym czasie możesz zrobić nadzienie:

5. Umyj jabłka, Wytnij wszystko, czego nie potrzebujesz, obierz skórkę.
6. Pokrój jabłka na 8 równych plasterków, włóż do małego pojemnika.
7. Kliny jabłkowe zalać sokiem z cytryny, posypać cukrem i cynamonem. Jeśli przygotowujesz przysmak dla dzieci, nie musisz dodawać cynamonu, a jabłka zetrzyj na grubej tarce przed zmieszaniem z sokiem z cytryny i cukrem.

czas minął-wyjmij ciasto, możesz przejść do ostatniego etapu gotowania bajgli:

8. Wyjmij połowę ciasta, posyp mąką i rozgnieć rękami. Ciasto powinno być plastyczne, posłuszne.
9. Na powierzchni roboczej rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 0,5 cm.
10. Posyp warstwę równomiernie cukrem.
11. Pokrój go na 6-8 trójkątów (jak ciasto.)
12. Na szerokiej krawędzi trójkąta ułóż plasterek jabłka (lub łyżkę nadzienia, jeśli zdecydujesz się zetrzeć jabłka).
13. Zawiń nadzienie w ciasto, przesuwając się w kierunku wąskiej krawędzi trójkąta.
14. Zrób to samo z drugą połową ciasta. Działaj szybko, aby ciasto nie miało czasu wyschnąć.
15. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, połóż na niej bajgle w pewnej odległości od siebie.
16. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 25-30 minut (do miękkości i rumienia).
17. Gotowe bułeczki posyp cukrem pudrem.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy