brownie z orzechami laskowymi

po prostu nie można się oprzeć jego czekoladowemu smakowi!!! Brownie pochodzi z Ameryki. W swej istocie brownie jest bardzo smacznym ciastem czekoladowym o bogatym smaku i aromacie. Oprócz orzechów dodaje się do niego kawałki białej czekolady, rodzynki lub jagody.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 36 % 27 g
węglowodany 55 % 42 g
423 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połam czekoladę na kawałki dodaj pokrojone w kostkę masło i rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Wlej rozpuszczoną czekoladę do osobnego pojemnika i pozostaw do ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka na lekką pianę z cukrem, szczyptą soli i nalewką waniliową (lub cukrem waniliowym).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mieszaninę jajek do schłodzonej rozpuszczonej czekolady.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i dodaj do mieszanki czekoladowej w kilku krokach, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na samym końcu dodaj posiekane orzechy laskowe. Zamiast orzechów laskowych możesz bezpiecznie wziąć orzechy włoskie lub migdały lub w ogóle ich nie dodawać. Ciasto układamy w formie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 20-25 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia i kroimy na porcje. Smacznego!

przygotowanie brownie jest dość proste. Najważniejsze podczas pieczenia nie prześwietl go, aby nie wysuszyć. W tym przepisie lepiej nie trzymać niż prześwietlić. Lepiej wziąć większy kształt. Mój kształt ma rozmiar 20x20, ale myślę, że idealnie byłoby 25x25, ponieważ brownie musi być cieńsze. Podczas pieczenia po 20 minutach radzę sprawdzić gotowość, jeśli na szpikulcu nie ma ciasta, ale nadal są okruchy mokrego ciasta, to wszystko jest gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Nalewka waniliowa - 250   kcal/100g

Podobne przepisy