skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Połam czekoladę na kawałki dodaj pokrojone w kostkę masło i rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Wlej rozpuszczoną czekoladę do osobnego pojemnika i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 3:
Ubij jajka na lekką pianę z cukrem, szczyptą soli i nalewką waniliową (lub cukrem waniliowym).
Krok 4:
Wlej mieszaninę jajek do schłodzonej rozpuszczonej czekolady.
Krok 5:
Dokładnie wymieszaj.
Krok 6:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i dodaj do mieszanki czekoladowej w kilku krokach, wymieszaj.
Krok 7:
Na samym końcu dodaj posiekane orzechy laskowe. Zamiast orzechów laskowych możesz bezpiecznie wziąć orzechy włoskie lub migdały lub w ogóle ich nie dodawać. Ciasto układamy w formie.
Krok 8:
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 20-25 minut.
Krok 9:
Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia i kroimy na porcje. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Nalewka waniliowa - 250 kcal/100g