bułeczki bułeczki z makiem w polewie czekoladowej

pyszne i proste bułeczki z makiem przypadną do gustu wszystkim.
TeodoraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 68 % 42 g
366 kcal
IG: 5 / 63 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W wygodnym naczyniu, takim jak mała patelnia, wlej mak i napełnij go wodą, aby lekko przykrył mak.Stawiamy na średnim ogniu i mieszając gotuj mak, aż woda całkowicie się zagotuje.Mak można posmakować, jeśli jest jeszcze twardy, dodać więcej wody i jeszcze trochę ugotować.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozwałkuj ciasto i pokrój Trójkąt, jak na zdjęciu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń Mak z ognia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj miód i dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż nadzienie na cieście i zwiń w bułki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż na blasze do pieczenia.Piec przez 10-15 minut w temperaturze 200 gr.. Musisz uważać, aby bułki nie wyschły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowanie czekolady. Rozbijamy go na naczynia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj mleko i włóż do kuchenki mikrofalowej na 1-2 minuty średniej mocy. Też cały czas patrzeć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż gotowe bułki na talerzu i polej polewą czekoladową. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 320   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe (szybkie) - 278   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 226   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g

Podobne przepisy