ciasto z ryżem i rodzynkami

chrupiące cienkie ciasto, słodkie nadzienie - idealne na herbatę. To ciasto można zrobić ze zwykłego ciasta francuskiego, wystarczy ułożyć całe nadzienie między dwiema warstwami i ścisnąć krawędzie. Miałem ciasto filo, więc postanowiłem spróbować z nim zrobić. Z tym ciastem musisz pracować szybko, ponieważ szybko wysycha i kruszy się. Lepiej otworzyć go tuż przed użyciem i trzymać pod wilgotnym (nie mokrym !) ręcznik.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 13 % 10 g
węglowodany 80 % 63 g
371 kcal
IG: 21 / 65 / 14

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj ryż do miękkości we wrzącej wodzie z dodatkiem cukru. Ryż wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Rodzynki umyć i osuszyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz ryż, rodzynki i mleko skondensowane, mieszaj do uzyskania gładkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż podwójnie złożony arkusz pergaminu na dnie naczynia do pieczenia. Rozłóż dwie warstwy ciasta filo, aby krawędzie zwisały z formy. 1 arkusz ciasta złożyć na pół i ułożyć na dnie formy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż 1/3 nadzienia na wierzchu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj następnym arkuszem ciasta złożonym na pół. Powtórz warstwy jeszcze 2 razy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż zwisające krawędzie w formie. Przykryj górę ostatnią warstwą ciasta, złożoną z dwóch.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj powierzchnię ciasta miękkim masłem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Ciasto filo - 441   kcal/100g

Podobne przepisy