ciasto z ryżem i rodzynkami
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Gotuj ryż do miękkości we wrzącej wodzie z dodatkiem cukru. Ryż wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Rodzynki umyć i osuszyć.
Krok 3:
Połącz ryż, rodzynki i mleko skondensowane, mieszaj do uzyskania gładkości.
Krok 4:
Połóż podwójnie złożony arkusz pergaminu na dnie naczynia do pieczenia. Rozłóż dwie warstwy ciasta filo, aby krawędzie zwisały z formy. 1 arkusz ciasta złożyć na pół i ułożyć na dnie formy.
Krok 5:
Rozłóż 1/3 nadzienia na wierzchu.
Krok 6:
Przykryj następnym arkuszem ciasta złożonym na pół. Powtórz warstwy jeszcze 2 razy.
Krok 7:
Ułóż zwisające krawędzie w formie. Przykryj górę ostatnią warstwą ciasta, złożoną z dwóch.
Krok 8:
Posmaruj powierzchnię ciasta miękkim masłem.
Krok 9:
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Ciasto filo - 441 kcal/100g