ciasteczka kukurydziane

pyszne i kruche ciasteczka dla ukochanej rodziny! Ciasteczka kukurydziane są łatwe do przygotowania i okazuje się, że są bardzo smaczne, kruche, słodkie, z lekkimi nutami cytrusowymi i małym i przyjemnym posmakiem kukurydzy. Takie ciasteczka dobrze nadają się do mleka, kakao, gorącej czekolady lub aromatycznej herbaty. Ponadto są to proste wypieki, które można przygotować z dziećmi.
Mama•TimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 27 % 21 g
węglowodany 65 % 50 g
405 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

smaczne, niezwykłe i łatwe w przygotowaniu to słowa kluczowe charakteryzujące te wypieki. Gotowanie naprawdę nie jest trudne, ale smakuje ciekawie. Wszystkim miłośnikom kukurydzy, potraw z niej, polenty z pewnością spodoba się to ciastko.

na początek przygotujemy wszystkie składniki, a są to: kasza kukurydziana (lepiej wybrać drobno zmielone, ponieważ będą odczuwalne ziarna w ciasteczkach), przesiana mąka pszenna, cukier granulowany, masło. Skórkę można wziąć zarówno suszoną, jak i świeżą. W tej ostatniej wersji najważniejsze jest, aby wyciąć go bez białej warstwy, która nadaje żywności dodatkową gorycz, a zatem zwykle nie jest używana. Jaja kurze dokładnie umyć i wytrzeć do sucha.

wlej mąkę do głębokiego pojemnika, wyślij tam również płatki kukurydziane. Wszystko mieszamy. Dodaj trochę soli do suchej mieszanki-dosłownie szczyptę. Znowu przeszkadzamy.

masło, które lepiej wyjąć z lodówki na pół godziny przed rozpoczęciem gotowania, wkładamy do czystej miski. Dodaj cukier granulowany, a także skórkę cytrusową. Jeśli jest świeży, należy go najpierw zmielić. Wszystko bardzo dobrze pocieramy, aż będzie gładkie, a następnie rozbijamy jajka tutaj. Mieszać.

następnie zaczynamy stopniowo dodawać mieszaninę mąki do mieszanki olejowej. Dobrze przeszkadzamy, aż produkty zostaną całkowicie połączone. Zagnieść bardzo miękkie ciasto. Jeśli mąka to za mało, możesz dodać więcej.

włącz piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Przykryj dużą blachę do pieczenia arkuszem papieru do pieczenia. Po rozwałkowaniu ciasta i wycięciu Ciasteczek o dowolnym kształcie. Możesz po prostu użyć szklanki. Gdy piekarnik rozgrzeje się do pożądanej temperatury, włóż do niego blachę do pieczenia. Piecz ciasteczka przez 15 minut-aż będą złote i złote.

pyszne i przytulne wypieki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kasza kukurydziana - 337   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g

Podobne przepisy