berlińskie ciasteczka

Spróbuj zrobić Niemieckie ciasteczka, to proste! Berlińskie ciasteczka zrobione własnymi rękami sprawią, że przyjęcie herbaciane będzie bardziej wyrafinowane niż ciasteczka kupione w sklepie. Ciasto przygotowuje się na bazie twarogu, w wyniku czego wypieki są delikatne i bardzo smaczne. Szczególny urok ciasteczek nadaje lukier z soku z cytryny i cukru pudru.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 18 % 12 g
węglowodany 72 % 47 g
317 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

Czas gotowania: 4 h 30 min

1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia na powierzchnię roboczą.

2. Ręką wykonujemy małe wgłębienie, wkładamy do niego twaróg. Zaczynając od środka, zagniataj ciasto.

3. Powstałą masę lekko rozwałkuj, rozłóż wstępnie zmiękczone masło na warstwie, Zbierz ciasto w kulkę i kontynuuj ugniatanie.

4. A teraz rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę, uprzednio obficie posypując powierzchnię roboczą cukrem.

5. Dwukrotnie składamy prostokąt, rozwijamy. Powtórz procedurę składania i zwijania dwa razy.

6. Rozwałkowaną warstwę ciasta przykrywamy folią spożywczą i zwijamy w rolkę, aby folia znalazła się w środku. Roladę wysyłamy do lodówki na 3 godziny.

7. Po upływie określonego czasu rozwijamy rolkę, usuwamy folię spożywczą, zarysowujemy w przybliżeniu środek i zwijamy przeciwległe krótkie boki rolką do siebie.

8. Powstały projekt kroimy na kawałki, umieszczamy je na blasze wyłożonej pergaminem.

9. Ciasteczka zostawiamy na blasze do pieczenia na około 15 minut, a następnie wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec przez 10 minut.

10. W międzyczasie wyciśnij sok z cytryn, połącz go z cukrem pudrem, wymieszaj. Powstałą glazurą pokrywamy gorące ciasteczka i pozwalamy im ostygnąć.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy