skład / składniki
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia na powierzchnię roboczą.
2. Ręką wykonujemy małe wgłębienie, wkładamy do niego twaróg. Zaczynając od środka, zagniataj ciasto.
3. Powstałą masę lekko rozwałkuj, rozłóż wstępnie zmiękczone masło na warstwie, Zbierz ciasto w kulkę i kontynuuj ugniatanie.
4. A teraz rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę, uprzednio obficie posypując powierzchnię roboczą cukrem.
5. Dwukrotnie składamy prostokąt, rozwijamy. Powtórz procedurę składania i zwijania dwa razy.
6. Rozwałkowaną warstwę ciasta przykrywamy folią spożywczą i zwijamy w rolkę, aby folia znalazła się w środku. Roladę wysyłamy do lodówki na 3 godziny.
7. Po upływie określonego czasu rozwijamy rolkę, usuwamy folię spożywczą, zarysowujemy w przybliżeniu środek i zwijamy przeciwległe krótkie boki rolką do siebie.
8. Powstały projekt kroimy na kawałki, umieszczamy je na blasze wyłożonej pergaminem.
9. Ciasteczka zostawiamy na blasze do pieczenia na około 15 minut, a następnie wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec przez 10 minut.
10. W międzyczasie wyciśnij sok z cytryn, połącz go z cukrem pudrem, wymieszaj. Powstałą glazurą pokrywamy gorące ciasteczka i pozwalamy im ostygnąć.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g