skład / składniki
metoda gotowania
1. Podczas rozmrażania ciasta przygotuj nadzienie:
- umyj jabłka, obierz skórę, usuń nasiona, pokrój w cienkie plasterki;
- wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go na średnim ogniu, a następnie dodaj masło i cukier;
- gotuj na ogniu, aż kryształy cukru się stopią, a następnie włóż jabłka do słodkiej mieszanki masła, trzymaj w ogniu, aż ciecz całkowicie odparuje;
- wlej wytrawne wino, pozwól mu również odparować, posyp jabłka cynamonem, ostudź.
2. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, rozłóż na nim nadzienie, wyrównaj. Ciasto zwijamy rolką, zginając krawędzie.
3. Przenosimy rolkę na blachę wyłożoną pergaminem, smarujemy żółtkiem, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy przez 40 minut.
posyp gotową bułkę cukrem pudrem, ostudź, a następnie przenieś na talerz.
kroimy na porcje i podajemy.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal / 100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe Francuskie - 362 kcal/100g