bułka z drożdżowym ciastem francuskim

Delikatna bułka jabłkowa do herbaty-bardzo smaczna! Bułkę z francuskiego ciasta drożdżowego można przygotować zarówno ze słodkim, jak i słonym nadzieniem. Bułka jabłkowa według tego przepisu nie będzie bardzo słodka, jest soczysta, delikatna, lekka. Do gotowania warto wybrać słodko-kwaśną odmianę jabłek, ciasto można kupić.
NiedźwiadekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 32 % 10 g
węglowodany 61 % 19 g
177 kcal
IG: 74 / 0 / 26

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Podczas rozmrażania ciasta przygotuj nadzienie:

- umyj jabłka, obierz skórę, usuń nasiona, pokrój w cienkie plasterki;

- wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go na średnim ogniu, a następnie dodaj masło i cukier;

- gotuj na ogniu, aż kryształy cukru się stopią, a następnie włóż jabłka do słodkiej mieszanki masła, trzymaj w ogniu, aż ciecz całkowicie odparuje;

- wlej wytrawne wino, pozwól mu również odparować, posyp jabłka cynamonem, ostudź.

2. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, rozłóż na nim nadzienie, wyrównaj. Ciasto zwijamy rolką, zginając krawędzie.

3. Przenosimy rolkę na blachę wyłożoną pergaminem, smarujemy żółtkiem, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy przez 40 minut.

posyp gotową bułkę cukrem pudrem, ostudź, a następnie przenieś na talerz.

kroimy na porcje i podajemy.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal / 100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe Francuskie - 362   kcal/100g

Podobne przepisy