skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Aby przygotować kruche ciasto na ciasto, potrzebujemy: mąki, zimnego masła (wskazane jest umieszczenie go w zamrażarce na 20-30 minut); cukier; proszek do pieczenia i wanilina.
Krok 2:
Zimne masło pokroić w kostkę.
Krok 3:
Włóż mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia i wanilinę do miski blendera.
Krok 4:
Ubij wszystko w drobną bułkę tartą. Jeśli nie ma blendera, możesz zmielić ciasto rękami lub posiekać masło mąką nożem.
Krok 5:
Farsz. Do przygotowania nadzienia potrzebujemy: borówki brusznicy i cukru.
Krok 6:
Sortuj borówki brusznicy, usuń ogony. Umyj i osusz jagody. Połącz borówki z cukrem i wymieszaj.
Krok 7:
Na dno prostokątnego naczynia do pieczenia wyłożonego pergaminem wlej większość (2/3) okruchów piasku. Wyrównać.
Krok 8:
Ułóż żurawinę na wierzchu równą warstwą.
Krok 9:
Posyp jagody pozostałą kruszonką. Piec ciasto przez około 40 minut w temperaturze 180°C. wierzch ciasta powinien być lekko zrumieniony.
Krok 10:
Ciasto schłodzić i pokroić na kawałki. Smacznego!
w Rosji borówka brusznica nazywana jest jagodą carską, cudowną jagodą, jagodą nieśmiertelności ze względu na jej korzystne właściwości i przyjemny smak.
istnieje bardzo piękna legenda związana z pojawieniem się borówki brusznicy. Dobra jaskółka zebrała krople żywej wody do ust, marząc o posypaniu całej ludzkości tą wodą, aby dać mu nieśmiertelność. W momencie, gdy jaskółka leciała, została użądlona przez złą osę, która nie życzyła ludziom dobra. Ptak poczuł ból i otworzyła usta, by krzyczeć z bólu. Woda oczywiście się rozlała. Ludzie nie stali się nieśmiertelni, ale kiedy krople spadły na ziemię z nieba, spadły na cedr, świerk, sosnę i borówkę brusznicę, dzięki czemu rośliny te stały się wiecznie zielone.
wartości jagód borówki brusznicy nie można przecenić, zawiera: beta-karoten, witaminę C, E, potas i mangan, żelazo i fosfor jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, kwas benzoesowy garbniki, pektyna, błonnik liść borówki brusznicy jest bogaty w arbutynę & amp; mdash; naturalny środek antyseptyczny i przeciwzapalny. Różne kwasy, tanina i hydrochinon, również zawarte w liściach w unikalnej kombinacji, determinują jego właściwości lecznicze.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g