kruche ciasto z borówkami

Szybkie ciasto z borówkami z kruchego ciasta. Kruche ciasto tworzy wspaniałe ciasta-szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz bardzo smaczne. Oprócz borówki brusznicy takie ciasto można przygotować z dowolnymi innymi jagodami. A wczesną jesienią żurawina nadaje się również do nadzienia. Możesz również mieszać żurawinę z borówkami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 22 % 15 g
węglowodany 72 % 50 g
348 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Aby przygotować kruche ciasto na ciasto, potrzebujemy: mąki, zimnego masła (wskazane jest umieszczenie go w zamrażarce na 20-30 minut); cukier; proszek do pieczenia i wanilina.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zimne masło pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia i wanilinę do miski blendera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij wszystko w drobną bułkę tartą. Jeśli nie ma blendera, możesz zmielić ciasto rękami lub posiekać masło mąką nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Farsz. Do przygotowania nadzienia potrzebujemy: borówki brusznicy i cukru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sortuj borówki brusznicy, usuń ogony. Umyj i osusz jagody. Połącz borówki z cukrem i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na dno prostokątnego naczynia do pieczenia wyłożonego pergaminem wlej większość (2/3) okruchów piasku. Wyrównać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż żurawinę na wierzchu równą warstwą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp jagody pozostałą kruszonką. Piec ciasto przez około 40 minut w temperaturze 180°C. wierzch ciasta powinien być lekko zrumieniony.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto schłodzić i pokroić na kawałki. Smacznego!

w Rosji borówka brusznica nazywana jest jagodą carską, cudowną jagodą, jagodą nieśmiertelności ze względu na jej korzystne właściwości i przyjemny smak.

istnieje bardzo piękna legenda związana z pojawieniem się borówki brusznicy. Dobra jaskółka zebrała krople żywej wody do ust, marząc o posypaniu całej ludzkości tą wodą, aby dać mu nieśmiertelność. W momencie, gdy jaskółka leciała, została użądlona przez złą osę, która nie życzyła ludziom dobra. Ptak poczuł ból i otworzyła usta, by krzyczeć z bólu. Woda oczywiście się rozlała. Ludzie nie stali się nieśmiertelni, ale kiedy krople spadły na ziemię z nieba, spadły na cedr, świerk, sosnę i borówkę brusznicę, dzięki czemu rośliny te stały się wiecznie zielone.

wartości jagód borówki brusznicy nie można przecenić, zawiera: beta-karoten, witaminę C, E, potas i mangan, żelazo i fosfor jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, kwas benzoesowy garbniki, pektyna, błonnik liść borówki brusznicy jest bogaty w arbutynę & amp; mdash; naturalny środek antyseptyczny i przeciwzapalny. Różne kwasy, tanina i hydrochinon, również zawarte w liściach w unikalnej kombinacji, determinują jego właściwości lecznicze.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy