skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do głębokiej miski, wlej cukier, ubij mikserem, aż masa zwiększy objętość i stanie się bujna.
2. Do masy jajecznej dodajemy zmiękczone masło, a także wlewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao Nesquik, mieszamy ciasto mikserem do jednorodnego, gładkiego ciasta.
3. Formę smarujemy olejem roślinnym, wlewamy do niej ciasto, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, pieczemy przez 30 minut.
4. Ciasto wyjmujemy z formy, schładzamy na ruszcie, po czym kroimy na trzy równe części, jedną zostawiamy na podstawę, resztę kroimy w drobną kostkę.
5. Podczas chłodzenia ciasta przygotowujemy krem do ciasta: gotowane mleko skondensowane wkładamy do miski, dodajemy śmietanę, ubijamy mikserem do uzyskania gładkości, następnie dodajemy kakao Nesquik i kontynuujemy ubijanie, aż masa zmieni się w miękki jednorodny krem. Suszymy również orzechy włoskie na suchej patelni, grubo siekamy nożem.
6. Kostki biszkoptu łączymy ze śmietaną, mieszamy, dodajemy orzechy (połowę porcji), jeszcze raz mieszamy. Na podstawie ciasta układamy powstałą masę szkiełkiem, posypujemy pozostałymi orzechami. Ciasto wysyłamy do lodówki do impregnacji, najlepiej na noc, to około 8-10 godzin.
gotowy przysmak podaje się na stole, krojąc na porcje.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal / 100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g