skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do mokrego, wilgotnego ciasta czekoladowego potrzebujemy: kakao, mąki, wody, cukru, cukru waniliowego, kropli czekolady (można bez nich, ale okazuje się, że jest o wiele smaczniejszy), proszku do pieczenia, bezwonnego oleju roślinnego, soku z cytryny, cynamonu i soli.
Krok 2:
Połącz wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
Krok 3:
Wszystko dobrze wymieszaj łyżką..
Krok 4:
Oddzielnie połącz wodę, sok z cytryny i olej roślinny. Wszystko wymieszać.
Krok 5:
Wlej mieszaninę soku z cytryny i oleju roślinnego do mieszanki mąki szokowej i wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 6:
Dodaj czekoladowe krople do ciasta i ponownie wymieszaj.
Krok 7:
Wyłóż formę do ciasta pergaminem i posyp mąką. Po prostu posmarowałem masłem i posypałem mąką. Jeśli masz silikonową formę, nie musisz nic robić - gotowa babeczka oddzieli się od niej. Wlej ciasto do formy.
Krok 8:
Włóż mokrą babeczkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 35-40 minut. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i ostudź w formie przez około 15 minut. Następnie wyjmij z formy, w razie potrzeby posyp cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Uwaga Wszystkie piekarniki z własnym charakterem, sprawdź gotowość ciasta, czas i temperatura pieczenia mogą różnić się od moich!
w ciągu 10 lat przy kuchence zrobiłam ponad sto różnych słodkich babeczek z różnymi nadzieniami. Były wśród nich czekoladki, takie jak mleko kokosowe, z wiśniami w likierze, ze śliwkami i orzechami, których przepisy można znaleźć na tej stronie w mojej książce kucharskiej, a także jeszcze więcej, które nie zostały jeszcze opublikowane tutaj.& nbsp; jednak od pierwszego kęsa ta konkretna babeczka przesunęła prawie wszystkie moje kreacje cukiernicze wśród czekoladowych babeczek i zajęła honorowe drugie miejsce za babeczką ze śliwkami i orzechami włoskimi.
ogólnie rzecz biorąc, mówienie przez długi czas jest lepsze do gotowania (na szczęście szybko się gotuje - połącz wszystko i wymieszaj) i przekonaj się sam. Wewnątrz babeczka jest wilgotna, co zasługuje na swoją nazwę, ale jednocześnie przewiewna, porowata i krucha. Widać to wyraźnie Na zdjęciu gotowego dania. Lepiej przechowywać tę babeczkę w zamkniętej formie lub w wiązanej torbie. Wtedy nie wyschnie i zachowa swoją strukturę przez co najmniej 2 dni. Chociaż jest mało prawdopodobne, że dożyje następnego dnia.))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g