mokra babeczka czekoladowa

Ta babeczka jest po prostu niesamowicie pyszna. Prawdziwa rozkosz! To prawdziwa czekoladowa Rozkosz. Zamiast żaroodpornych kropli czekolady dodałem zwykłą belgijską czekoladę w kapletach. Rozpuści się w cieście, a babeczka będzie jeszcze smaczniejsza niż mogłaby być.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 77 % 43 g
269 kcal
IG: 7 / 5 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do mokrego, wilgotnego ciasta czekoladowego potrzebujemy: kakao, mąki, wody, cukru, cukru waniliowego, kropli czekolady (można bez nich, ale okazuje się, że jest o wiele smaczniejszy), proszku do pieczenia, bezwonnego oleju roślinnego, soku z cytryny, cynamonu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dobrze wymieszaj łyżką..

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oddzielnie połącz wodę, sok z cytryny i olej roślinny. Wszystko wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mieszaninę soku z cytryny i oleju roślinnego do mieszanki mąki szokowej i wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj czekoladowe krople do ciasta i ponownie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyłóż formę do ciasta pergaminem i posyp mąką. Po prostu posmarowałem masłem i posypałem mąką. Jeśli masz silikonową formę, nie musisz nic robić - gotowa babeczka oddzieli się od niej. Wlej ciasto do formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż mokrą babeczkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 35-40 minut. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i ostudź w formie przez około 15 minut. Następnie wyjmij z formy, w razie potrzeby posyp cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Uwaga Wszystkie piekarniki z własnym charakterem, sprawdź gotowość ciasta, czas i temperatura pieczenia mogą różnić się od moich!

w ciągu 10 lat przy kuchence zrobiłam ponad sto różnych słodkich babeczek z różnymi nadzieniami. Były wśród nich czekoladki, takie jak mleko kokosowe, z wiśniami w likierze, ze śliwkami i orzechami, których przepisy można znaleźć na tej stronie w mojej książce kucharskiej, a także jeszcze więcej, które nie zostały jeszcze opublikowane tutaj.& nbsp; jednak od pierwszego kęsa ta konkretna babeczka przesunęła prawie wszystkie moje kreacje cukiernicze wśród czekoladowych babeczek i zajęła honorowe drugie miejsce za babeczką ze śliwkami i orzechami włoskimi.

ogólnie rzecz biorąc, mówienie przez długi czas jest lepsze do gotowania (na szczęście szybko się gotuje - połącz wszystko i wymieszaj) i przekonaj się sam. Wewnątrz babeczka jest wilgotna, co zasługuje na swoją nazwę, ale jednocześnie przewiewna, porowata i krucha. Widać to wyraźnie Na zdjęciu gotowego dania. Lepiej przechowywać tę babeczkę w zamkniętej formie lub w wiązanej torbie. Wtedy nie wyschnie i zachowa swoją strukturę przez co najmniej 2 dni. Chociaż jest mało prawdopodobne, że dożyje następnego dnia.))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy