ciastko kruche

delikatny i pyszny deser-łatwy do przygotowania, smaczny do jedzenia! Kruche ciasto można przygotować z samych składników ciasta lub można je urozmaicić różnymi nadzieniami. Ciasto rozpływające się w ustach, dodatek suszonych owoców, kandyzowanych owoców lub orzechów pozwoli Ci codziennie uzyskać nowy deser, nie stresując się nowymi przepisami, ale biorąc za podstawę jeden sprawdzony.
AnkdashAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 23 % 15 g
węglowodany 69 % 45 g
341 kcal
IG: 22 / 27 / 51

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

masło wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, powinno być wystarczająco ciepłe i miękkie, aby można je było ubić mikserem. Nie przyspieszaj procesu, wkładając go do piekarnika lub kuchenki mikrofalowej. Jeśli masło stopi się do stanu płynnego, konsystencja ciasta będzie mniej niż idealna.

miękkie masło przenosi się do głębokiej miski do ubijania. Dodaj cukier, ubij mikserem na wysokich obrotach. W tym procesie stopniowo dodajemy cukier waniliowy.

gdy mieszanina oleju zmieni kolor na biały i zwiększy swoją objętość, zaczynamy wprowadzać jajka. Dodajemy jajka pojedynczo, po rozbiciu do kubka, aby uchronić się przed dostaniem się zepsutych produktów do ciasta. Dodając jedno jajko, wymieszaj masę mikserem, aż będzie całkowicie jednorodna. Dodajemy więc po jednym na raz całą wymaganą liczbę jaj.

dodaj rum do przyszłego ciasta, wymieszaj mikserem. Jeśli chcesz urozmaicić ciastko suszonymi owocami, orzechami lub kandyzowanymi owocami, dodaj je na tym etapie, dobrze wymieszaj.

stopniowo, przesiując przez sito, dodaj mąkę do ciasta. Od klasycznego różni się obecnością proszku do pieczenia. Jeśli używasz zwykłej mąki, po prostu dodaj proszek do pieczenia do ciasta. Dodaj skrobię, dobrze wymieszaj masę silikonową szpatułką.

nasmaruj naczynie do pieczenia olejem, rozłóż ciasto, wyrównaj szpatułką i wyślij do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Ciasto okazuje się dość gęste, więc szacowany czas pieczenia wynosi 60 minut. Gotowość sprawdzamy za pomocą szpikulca, gdy tylko będzie sucha, możesz ją wyłączyć.

połóż gotową babeczkę na ruszcie do ostygnięcia. Posyp cukrem pudrem i podawaj z kawą, herbatą lub innymi napojami. W razie potrzeby ciasto można polać syropem, czekoladą lub lukrem, co nada mu świąteczny wygląd i pozwoli stać się deserem na uroczystość.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy