skład / składniki
metoda gotowania
masło wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, powinno być wystarczająco ciepłe i miękkie, aby można je było ubić mikserem. Nie przyspieszaj procesu, wkładając go do piekarnika lub kuchenki mikrofalowej. Jeśli masło stopi się do stanu płynnego, konsystencja ciasta będzie mniej niż idealna.
miękkie masło przenosi się do głębokiej miski do ubijania. Dodaj cukier, ubij mikserem na wysokich obrotach. W tym procesie stopniowo dodajemy cukier waniliowy.
gdy mieszanina oleju zmieni kolor na biały i zwiększy swoją objętość, zaczynamy wprowadzać jajka. Dodajemy jajka pojedynczo, po rozbiciu do kubka, aby uchronić się przed dostaniem się zepsutych produktów do ciasta. Dodając jedno jajko, wymieszaj masę mikserem, aż będzie całkowicie jednorodna. Dodajemy więc po jednym na raz całą wymaganą liczbę jaj.
dodaj rum do przyszłego ciasta, wymieszaj mikserem. Jeśli chcesz urozmaicić ciastko suszonymi owocami, orzechami lub kandyzowanymi owocami, dodaj je na tym etapie, dobrze wymieszaj.
stopniowo, przesiując przez sito, dodaj mąkę do ciasta. Od klasycznego różni się obecnością proszku do pieczenia. Jeśli używasz zwykłej mąki, po prostu dodaj proszek do pieczenia do ciasta. Dodaj skrobię, dobrze wymieszaj masę silikonową szpatułką.
nasmaruj naczynie do pieczenia olejem, rozłóż ciasto, wyrównaj szpatułką i wyślij do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Ciasto okazuje się dość gęste, więc szacowany czas pieczenia wynosi 60 minut. Gotowość sprawdzamy za pomocą szpikulca, gdy tylko będzie sucha, możesz ją wyłączyć.
połóż gotową babeczkę na ruszcie do ostygnięcia. Posyp cukrem pudrem i podawaj z kawą, herbatą lub innymi napojami. W razie potrzeby ciasto można polać syropem, czekoladą lub lukrem, co nada mu świąteczny wygląd i pozwoli stać się deserem na uroczystość.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g

