ciasto mleczne
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. W misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę soli.
2. Wlej mleko do rondla, wlej cukier waniliowy i dodaj masło, Wyślij do ognia, zagotuj, ale nie gotuj.
3. Rozbij jajka do osobnego pojemnika, wlej cukier i ubij mikserem ze średnią prędkością przez 5 minut.
4. Łączymy masę jajeczną z mlekiem, ubijamy mikserem.
5. Wlej przygotowaną suchą mieszaninę do powstałej masy, wymieszaj trzepaczką. Ciasto jest gładkie, jednorodne jak śmietana.
6. Naczynie do pieczenia smarujemy masłem, lekko posypujemy mąką, wlewamy do niego ciasto, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, pieczemy przez 60 minut.
w razie potrzeby posyp gotowe ciasto cukrem pudrem.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g