cienkie ciasta miodowe

piękne, bujne, przepyszne, najlepsze! Cienkie ciasta miodowe doskonale nadają się do każdego przepisu na miód pitny — zarówno klasyczny, z kwaśną śmietaną, jak i jego różne wersje, z kremem i śmietaną. Są doskonale nasączone i bardzo aromatyczne w smaku.
Ksyusha Rado-LuboAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 4 % 3 g
węglowodany 85 % 62 g
316 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cienkie ciasta miodowe? Przygotuj jedzenie. Dobrze umyj i osusz jaja kurze. Weź miskę ciasta, wbij do niej jajka i wlej cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę i zwiększ do podwójnej objętości. Możesz użyć zwykłej trzepaczki lub użyć miksera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść miód i sodę w żaroodpornej małej patelni. Jeśli miód jest bardzo gęsty, dodaj kilka łyżek wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść patelnię na małym ogniu i ciągle mieszając podgrzewaj masę - aż będzie Piana i lekki karmelowy zapach. Nie zostawiaj go bez opieki — spali się i ucieknie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przy ciągłym mieszaniu wlej spieniony miód cienkim strumieniem do mieszanki jajecznej, ubij ją jeszcze trochę, aż będzie pewna piana, jak na dobry biszkopt.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej szklankę mąki do miski z masą jajeczną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Delikatnie wymieszaj. To ciasto na najcieńsze ciasta o grubości 1-1, 5 mm. Wlej go łyżką do formy, lekko uderz foremką o stół, aby równomiernie rozprowadzić ciasto i piecz-1,5-2 minuty w 170 stopniach. Ciasto rozprowadza się lepiej na ciepłej formie niż na zimnej. Jak smarować —eksperyment. Gdzieś lepiej nie smarować, masło doskonale nadaje się do niektórych form, a do niektórych-tylko futro z masła i mąki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Idę dalej. Przesiej drugą szklankę mąki do miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zamieszaj. Schludny i bez fanaberii. To ciasto na ciasta o grubości 2,5 - 3,5 mm. Jak dla mnie najbardziej idealne na miód pitny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasmaruj formę i łyżką ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec ciasto w 170 stopniach przez 3-3, 5 minuty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj gorące ciasto folią i umieść pod prasą. Dzięki takim ciastom ciasto okaże się równe, bez zjeżdżalni i zniekształceń.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W ten sposób ugotuj wszystkie ciasta, układając je jeden na drugim i pozostawiając pod prasą. Pozwól im ostygnąć i stać. Minimum 1-2 godziny, a najlepiej noc. Objętość tych składników wystarcza na 7-8 ciast małego prostokątnego ciasta o wymiarach 12 na 18 cm.

aby uzyskać kompletny tort urodzinowy, podwój wszystkie składniki.
w przypadku najcieńszych ciast na 1 szklankę mąki i dużego ciasta pomnóż objętość składników przez trzy.
są jeszcze dwie opcje.
1. Weź 3,2 szklanki mąki i zdobądź standardowe grube ciasta.
2. Nie bierz sody, weź 4 szklanki mąki i rozwałkuj cienkie ciasta (jak Ryzhik i Napoleon za pomocą wałka do ciasta).
Gotuj z miłością!
smacznego!

Nie reklama, ale jestem zachwycony tym przepisem! Dostosowując ilość mąki, możemy uzyskać ciasta o dowolnej grubości, bez utraty smaku. 

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy