skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cienkie ciasta miodowe? Przygotuj jedzenie. Dobrze umyj i osusz jaja kurze. Weź miskę ciasta, wbij do niej jajka i wlej cukier.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę i zwiększ do podwójnej objętości. Możesz użyć zwykłej trzepaczki lub użyć miksera.
Krok 3:
Umieść miód i sodę w żaroodpornej małej patelni. Jeśli miód jest bardzo gęsty, dodaj kilka łyżek wody.
Krok 4:
Umieść patelnię na małym ogniu i ciągle mieszając podgrzewaj masę - aż będzie Piana i lekki karmelowy zapach. Nie zostawiaj go bez opieki — spali się i ucieknie.
Krok 5:
Przy ciągłym mieszaniu wlej spieniony miód cienkim strumieniem do mieszanki jajecznej, ubij ją jeszcze trochę, aż będzie pewna piana, jak na dobry biszkopt.
Krok 6:
Przesiej szklankę mąki do miski z masą jajeczną.
Krok 7:
Delikatnie wymieszaj. To ciasto na najcieńsze ciasta o grubości 1-1, 5 mm. Wlej go łyżką do formy, lekko uderz foremką o stół, aby równomiernie rozprowadzić ciasto i piecz-1,5-2 minuty w 170 stopniach. Ciasto rozprowadza się lepiej na ciepłej formie niż na zimnej. Jak smarować —eksperyment. Gdzieś lepiej nie smarować, masło doskonale nadaje się do niektórych form, a do niektórych-tylko futro z masła i mąki.
Krok 8:
Idę dalej. Przesiej drugą szklankę mąki do miski.
Krok 9:
Zamieszaj. Schludny i bez fanaberii. To ciasto na ciasta o grubości 2,5 - 3,5 mm. Jak dla mnie najbardziej idealne na miód pitny.
Krok 10:
Nasmaruj formę i łyżką ciasto.
Krok 11:
Piec ciasto w 170 stopniach przez 3-3, 5 minuty.
Krok 12:
Przykryj gorące ciasto folią i umieść pod prasą. Dzięki takim ciastom ciasto okaże się równe, bez zjeżdżalni i zniekształceń.
Krok 13:
W ten sposób ugotuj wszystkie ciasta, układając je jeden na drugim i pozostawiając pod prasą. Pozwól im ostygnąć i stać. Minimum 1-2 godziny, a najlepiej noc. Objętość tych składników wystarcza na 7-8 ciast małego prostokątnego ciasta o wymiarach 12 na 18 cm.
aby uzyskać kompletny tort urodzinowy, podwój wszystkie składniki.
w przypadku najcieńszych ciast na 1 szklankę mąki i dużego ciasta pomnóż objętość składników przez trzy.
są jeszcze dwie opcje.
1. Weź 3,2 szklanki mąki i zdobądź standardowe grube ciasta.
2. Nie bierz sody, weź 4 szklanki mąki i rozwałkuj cienkie ciasta (jak Ryzhik i Napoleon za pomocą wałka do ciasta).
Gotuj z miłością!
smacznego!
Nie reklama, ale jestem zachwycony tym przepisem! Dostosowując ilość mąki, możemy uzyskać ciasta o dowolnej grubości, bez utraty smaku.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g