babeczki cytrynowe
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty.
Krok 2:
Umyj cytrynę wodą i wytrzyj. Usuń skórkę grubą tarką. Wyciśnij około 2 łyżki.sok.
Krok 3:
Przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Krok 4:
Ubij jajko z cukrem, aż będzie puszyste.
Krok 5:
Dodaj skórkę, sok z cytryny i olej roślinny.
Krok 6:
Wsyp mąkę i wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Wlej ciasto do silikonowych foremek.
Krok 9:
Babeczki pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 190 stopni. Wyjmij babeczki z blachy do pieczenia i po 10 minutach wyjmij z foremek.
Krok 10:
Babeczki podawać na ciepło z herbatą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g