skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Połącz śmietanę, cukier i stopione masło. Ubijaj przez 3 do 4 minut.
Krok 2:
Ugasić sodę sokiem z cytryny i dodać do śmietany.
Krok 3:
Przesiej mąkę i zagnieść ciasto.
Krok 4:
Podziel ciasto na 4 części.
Krok 5:
Do każdego ciasta dodaj mak, orzechy, kakao lub chleb świętojański, rodzynki. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 6:
Na pergaminie narysuj koła o średnicy 20 cm, odwróć je i połóż na nich ciasto. Piec przez 20 minut w 180 stopniach.
Krok 7:
Na śmietanę ubij twarożek. Oddzielnie ubij skondensowane mleko z masłem. Połącz obie mieszanki i wymieszaj mikserem lub trzepaczką, dodając cukier waniliowy dla smaku.
Krok 8:
Tnij ciasta o jednej średnicy na raz.
Krok 9:
Smarując ciasta kremem, Złóż ciasto.
Krok 10:
Im gładsze są warstwy kremu , tym gładsze jest ciasto.
Krok 11:
Przykryj ciasto kremem, wyłóż i udekoruj orzechami.
Krok 12:
Pozwól ciastu moczyć się przez 8 godzin.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g