Strudel z jabłkami i cynamonem

to nie tylko szarlotka, ale prawdziwe kulinarne arcydzieło! Strudel z jabłkami i cynamonem podbije każdego swoim aromatem i smakiem. Przygotowanie nie jest trudne, ale składniki należy przygotować z wyprzedzeniem. Lukier jest opcjonalny, ale smakuje lepiej. Strudel należy podawać na ciepło, idealnie uzupełniać gałką lodów waniliowych.
NusjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 19 % 10 g
węglowodany 70 % 38 g
268 kcal
IG: 10 / 3 / 87

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Za pomocą robota kuchennego wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj masło, lekko wymieszaj, a następnie rozbij jajko, trochę wymieszaj, wlej mleko i dokładnie wymieszaj.

2. Rozłóż masę na posypanej mąką powierzchni, zagniataj ciasto, aż przestanie przylegać do rąk. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

3. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Aby to zrobić, umyj jabłka, Wytnij rdzeń. Jabłka kroimy w drobną kostkę i wkładamy do miski. Dodaj do nich płatki migdałów (zostaw trochę, aby posypać gotowy strudel na wierzchu), brązowy cukier, skórkę, cynamon, połowę stopionego masła.

4. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 190 stopni. Przygotowujemy blachę do pieczenia - pokrywamy ją pergaminem, smarujemy pozostałym olejem.

5. Wyjmujemy ciasto z lodówki, zwijamy w prostokątną warstwę i wykonujemy szczeliny (ale nie przecinamy całkowicie). W środku pozostawiamy warstwę bez szczelin-kładziemy tam nadzienie i przykrywamy z obu stron (na krzyż) pokrojonym ciastem.

6. Ubij jajko, posmaruj powierzchnię strudla, posyp pozostałymi płatkami migdałów.

7. Wkładamy blachę do piekarnika na 35 minut (do złotego koloru).

8. Podczas pieczenia strudla przygotowujemy lukier: w małej misce wymieszaj cukier puder z syropem klonowym i wanilią. Dodaj tyle śmietany, ile potrzebujesz, aby uzyskać potrzebną gęstość.

9. Pozwól strudelowi trochę ostygnąć, polej glazurą i podawaj.

strudel jest gotowy! Można się cieszyć!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal / 100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal / 100g
  • Syrop klonowy - 241   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal / 100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy