skład / składniki
metoda gotowania
1. Za pomocą robota kuchennego wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj masło, lekko wymieszaj, a następnie rozbij jajko, trochę wymieszaj, wlej mleko i dokładnie wymieszaj.
2. Rozłóż masę na posypanej mąką powierzchni, zagniataj ciasto, aż przestanie przylegać do rąk. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
3. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Aby to zrobić, umyj jabłka, Wytnij rdzeń. Jabłka kroimy w drobną kostkę i wkładamy do miski. Dodaj do nich płatki migdałów (zostaw trochę, aby posypać gotowy strudel na wierzchu), brązowy cukier, skórkę, cynamon, połowę stopionego masła.
4. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 190 stopni. Przygotowujemy blachę do pieczenia - pokrywamy ją pergaminem, smarujemy pozostałym olejem.
5. Wyjmujemy ciasto z lodówki, zwijamy w prostokątną warstwę i wykonujemy szczeliny (ale nie przecinamy całkowicie). W środku pozostawiamy warstwę bez szczelin-kładziemy tam nadzienie i przykrywamy z obu stron (na krzyż) pokrojonym ciastem.
6. Ubij jajko, posmaruj powierzchnię strudla, posyp pozostałymi płatkami migdałów.
7. Wkładamy blachę do piekarnika na 35 minut (do złotego koloru).
8. Podczas pieczenia strudla przygotowujemy lukier: w małej misce wymieszaj cukier puder z syropem klonowym i wanilią. Dodaj tyle śmietany, ile potrzebujesz, aby uzyskać potrzebną gęstość.
9. Pozwól strudelowi trochę ostygnąć, polej glazurą i podawaj.
strudel jest gotowy! Można się cieszyć!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal / 100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal / 100g
- Syrop klonowy - 241 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal / 100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g