skład / składniki
metoda gotowania
do przepisu potrzebujesz najwyższej jakości białej mąki, domowych jajek i wysokiej jakości masła.Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową przed gotowaniem.
podgrzej mleko i olej w kuchence mikrofalowej do temperatury 30 stopni. Wymieszaj masę.
podziel jajka na żółtka i białka (białka nie będą potrzebne). Dodaj jedno żółtko do masy, lekko ubij. Dodaj 2 łyżki cukru, mieszaj masę, aż cukier się rozpuści.
wymieszaj mąkę z solą i drożdżami za pomocą suchej trzepaczki. Wymieszaj suchą i płynną masę, zagnieść miękkie, lekko lepkie ciasto.
rozwałkuj bułkę z ciasta i włóż do przestronnej miski nasmarowanej olejem, dokręć folią spożywczą. Pozostaw do wzrostu w temperaturze pokojowej przy braku przeciągów, aż masa podwoi się.
przygotuj nadzienie. Zmiel mak w młynku do mąki. Połącz pozostały cukier z wodą i cynamonem, zagotuj syrop. Włóż mak do gorącego syropu i podgrzewaj przez 3 minuty. Schłodzić nadzienie. Grubo posiekaj orzechy, Dodaj do nadzienia, wymieszaj.
zagnieść gotowe ciasto, rozwałkować na ciasto o grubości 3 mm. wyłożyć nadzienie, zwinąć ciasto w rolkę. Ściśnij krawędź. Zwinąć rolkę ślimakiem, zabezpieczyć koniec i przeciąć krawędzie nożyczkami.
połóż produkt na pergaminie, przykryj ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
nasmaruj ślimaka żółtkiem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec produkt do zrumienienia, sprawdź gotowość do suchej zapałki.Czas pieczenia około 15 minut.
schłodź ślimaka na ruszcie i podawaj z herbatą. Wypieki mają słodki smak z aromatem maku, z orzechowym posmakiem. Ślimak uzyskuje się z porowatym miąższem, nadzienie jest gęste, dobrze starte. Produkty można podawać z gorącymi napojami, uzupełniać pieczenie sosem jagodowym, miodem lub dżemem. Ślimak nie starzeje się przez długi czas. Produkt można zabrać ze sobą w podróż lub do pracy na przekąskę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g