Ślimak z makiem z ciasta drożdżowego

Ślimak z makiem to delikatna Rozkosz o jasnym smaku! Domowe wypieki z makiem wypełniają dom ciepłem i przytulnością. Pachnące ciasto maślane ze słodkim nadzieniem spodoba się dzieciom i dorosłym. Liczbę składników można proporcjonalnie zwiększyć i przygotować dużego ślimaka.
KomarovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 21 % 14 g
węglowodany 68 % 45 g
337 kcal
IG: 7 / 4 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

do przepisu potrzebujesz najwyższej jakości białej mąki, domowych jajek i wysokiej jakości masła.Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową przed gotowaniem.
podgrzej mleko i olej w kuchence mikrofalowej do temperatury 30 stopni. Wymieszaj masę.
podziel jajka na żółtka i białka (białka nie będą potrzebne). Dodaj jedno żółtko do masy, lekko ubij. Dodaj 2 łyżki cukru, mieszaj masę, aż cukier się rozpuści.
wymieszaj mąkę z solą i drożdżami za pomocą suchej trzepaczki. Wymieszaj suchą i płynną masę, zagnieść miękkie, lekko lepkie ciasto.
rozwałkuj bułkę z ciasta i włóż do przestronnej miski nasmarowanej olejem, dokręć folią spożywczą. Pozostaw do wzrostu w temperaturze pokojowej przy braku przeciągów, aż masa podwoi się.
przygotuj nadzienie. Zmiel mak w młynku do mąki. Połącz pozostały cukier z wodą i cynamonem, zagotuj syrop. Włóż mak do gorącego syropu i podgrzewaj przez 3 minuty. Schłodzić nadzienie. Grubo posiekaj orzechy, Dodaj do nadzienia, wymieszaj.
zagnieść gotowe ciasto, rozwałkować na ciasto o grubości 3 mm. wyłożyć nadzienie, zwinąć ciasto w rolkę. Ściśnij krawędź. Zwinąć rolkę ślimakiem, zabezpieczyć koniec i przeciąć krawędzie nożyczkami.
połóż produkt na pergaminie, przykryj ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
nasmaruj ślimaka żółtkiem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec produkt do zrumienienia, sprawdź gotowość do suchej zapałki.Czas pieczenia około 15 minut.
schłodź ślimaka na ruszcie i podawaj z herbatą. Wypieki mają słodki smak z aromatem maku, z orzechowym posmakiem. Ślimak uzyskuje się z porowatym miąższem, nadzienie jest gęste, dobrze starte. Produkty można podawać z gorącymi napojami, uzupełniać pieczenie sosem jagodowym, miodem lub dżemem. Ślimak nie starzeje się przez długi czas. Produkt można zabrać ze sobą w podróż lub do pracy na przekąskę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy