ciasto czekoladowo-twarogowe

słodycze szaleją za nim! Delikatne, smaczne, niezapomniane! Bardzo proste! Pyszne, piękne i pachnące ciasto czekoladowo-twarogowe.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 39 % 21 g
węglowodany 48 % 26 g
318 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Włóż czekoladę z masłem do odpowiedniego pojemnika.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    I rozpuść (w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj granulowany cukier do jajek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mąka, sól i wanilia...

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    ... wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mieszaninę do ubitych jajek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj rozpuszczoną czekoladę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W końcu otrzymujemy ciasto czekoladowe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej ciasto do formy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Upiec całe ciasto w 180C i podzielić na 3 warstwy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Składniki na śmietanę: śmietanę, cukier i twaróg wymieszać

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    I ubij.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Namaść każdą warstwę...

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    ... kremem twarogowym.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ciasto na wierzch z krówką.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gotowe ciasto czekoladowe.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Smacznego

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy