Gubadia z kortem

bardzo smaczne słodkie ciasto z różnymi dodatkami! Gubadia z kortem to tradycyjne ciasto tatarskie. Z jednej strony nie jest to wcale skomplikowane ciasto, z drugiej strony okazuje się bardzo smaczne ciasto, które z pewnością zaskoczy Twoich gości i zrobi na nich przyjemne wrażenie, każdy znajdzie w nim swój ulubiony smak. Intrygę tego wypieku tworzy również jego nazwa, zwłaszcza nadzienia "sąd". Nie wszyscy wiedzą o takim produkcie i trudno go znaleźć w sklepie. Ale kort jest łatwy do zrobienia w domu ze zwykłego naturalnego twarogu z dodatkiem mleka, masła i cukru.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 26 % 13 g
węglowodany 56 % 28 g
266 kcal
IG: 7 / 28 / 66

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Jednak bardziej delikatna gubadia jest uzyskiwana z ciasta drożdżowego. Doskonale łączy się z nadzieniami do gubadii. Dlatego przygotuj ciasto drożdżowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do szklanki wkładamy łyżkę cukru, łyżkę mąki, wlewamy suche drożdże i zalewamy pół szklanki ciepłej wody. Wymieszaj, pozostaw mieszaninę w ciepłym miejscu na 15 minut. W międzyczasie przygotujemy inne składniki. Rozpuść masło w łaźni wodnej i ostudź do temperatury pokojowej. Podgrzej mleko do temperatury około 35 stopni, możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę. Wlej mieszaninę drożdży do głębokiej miski, wbij jajko kurze, dodaj stopione masło, ciepłe mleko, sól. Mieszać. Wlej przesianą mąkę. Dodajemy go w częściach, aby ciasto wzięło tyle mąki, ile potrzeba. Może zniknąć trochę więcej mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powinna zrobić gładką piłkę. Wkładamy go do miski, naciągamy folię spożywczą na wierzch i odstawiamy na bok, przygotowując nadzienia. Ciasto umieszczamy w ciepłym miejscu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zacznijmy przygotowywać kort. Włóż twaróg do metalowego kubka, napełnij go mlekiem. Podpalamy. Gdy masa się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj, mieszając mieszaninę, aby się nie przypaliła. Twaróg najpierw zacznie się topić, ciecz odparuje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy masa zacznie gęstnieć, dodaj cukier i masło, wymieszaj i ponownie gotuj na wolnym ogniu, aż masa zacznie ciemnieć i gęstnieć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy praktycznie nie ma płynu, wyłącz ogień i zostaw filiżankę na kuchence, aby sąd wyschł.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ryż myjemy i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem cukru (łyżka stołowa) i soli (szczypta). Najważniejsze, aby nie strawić ryżu, powinien być kruchy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Moje jaja kurze i gotowane na twardo. Ostudzić, oczyścić i drobno posiekać nożem lub przejść przez krajalnicę do jajek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do nadzienia weź suszone owoce, takie jak rodzynki i suszone morele, w razie potrzeby możesz dodać suszone śliwki. Suszone owoce są dobrze umyte, zalane gorącą wodą i pozostawione na 10-15 minut, aby odparowały i stały się miękkie. Rodzynki spuszczamy z wody i suszone morele suszymy na ręczniku papierowym. Zróbmy kruszonkę do posypania ciasta. W misce zmiel mąkę z kawałkiem masła na okruchy, możesz dodać cukier do smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zaczynamy zbierać ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jeden większy, drugi mniejszy. Z dużego kawałka ciasta rozwałkuj cienkie koło na posypanym mąką stole.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść go w natłuszczonej formie, aby krawędzie zwisały. Rozłóż część schłodzonego ryżu na dnie, posyp rodzynkami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż kort i posiekane jaja kurze na wierzchu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie ponownie ryż, rodzynki i suszone morele, jeśli są duże, możesz pokroić je na kawałki. Wlej roztopione masło, będzie smaczniejsze, jeśli użyjesz ghee, nada specjalny aromat.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Z małego kawałka rozwijamy małe kółko.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj nim ciasto, ściśnij krawędzie. Posyp kruszonką na wierzchu. Wkładamy gubadię do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec około 25 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyjmujemy pachnącą i pyszną gubadię z piekarnika i podajemy do stołu. Miłego picia herbaty!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy