skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Jednak bardziej delikatna gubadia jest uzyskiwana z ciasta drożdżowego. Doskonale łączy się z nadzieniami do gubadii. Dlatego przygotuj ciasto drożdżowe.
Krok 2:
Do szklanki wkładamy łyżkę cukru, łyżkę mąki, wlewamy suche drożdże i zalewamy pół szklanki ciepłej wody. Wymieszaj, pozostaw mieszaninę w ciepłym miejscu na 15 minut. W międzyczasie przygotujemy inne składniki. Rozpuść masło w łaźni wodnej i ostudź do temperatury pokojowej. Podgrzej mleko do temperatury około 35 stopni, możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej.
Krok 3:
Przesiej mąkę. Wlej mieszaninę drożdży do głębokiej miski, wbij jajko kurze, dodaj stopione masło, ciepłe mleko, sól. Mieszać. Wlej przesianą mąkę. Dodajemy go w częściach, aby ciasto wzięło tyle mąki, ile potrzeba. Może zniknąć trochę więcej mąki.
Krok 4:
Powinna zrobić gładką piłkę. Wkładamy go do miski, naciągamy folię spożywczą na wierzch i odstawiamy na bok, przygotowując nadzienia. Ciasto umieszczamy w ciepłym miejscu.
Krok 5:
Zacznijmy przygotowywać kort. Włóż twaróg do metalowego kubka, napełnij go mlekiem. Podpalamy. Gdy masa się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj, mieszając mieszaninę, aby się nie przypaliła. Twaróg najpierw zacznie się topić, ciecz odparuje.
Krok 6:
Gdy masa zacznie gęstnieć, dodaj cukier i masło, wymieszaj i ponownie gotuj na wolnym ogniu, aż masa zacznie ciemnieć i gęstnieć.
Krok 7:
Gdy praktycznie nie ma płynu, wyłącz ogień i zostaw filiżankę na kuchence, aby sąd wyschł.
Krok 8:
Ryż myjemy i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem cukru (łyżka stołowa) i soli (szczypta). Najważniejsze, aby nie strawić ryżu, powinien być kruchy.
Krok 9:
Moje jaja kurze i gotowane na twardo. Ostudzić, oczyścić i drobno posiekać nożem lub przejść przez krajalnicę do jajek.
Krok 10:
Do nadzienia weź suszone owoce, takie jak rodzynki i suszone morele, w razie potrzeby możesz dodać suszone śliwki. Suszone owoce są dobrze umyte, zalane gorącą wodą i pozostawione na 10-15 minut, aby odparowały i stały się miękkie. Rodzynki spuszczamy z wody i suszone morele suszymy na ręczniku papierowym. Zróbmy kruszonkę do posypania ciasta. W misce zmiel mąkę z kawałkiem masła na okruchy, możesz dodać cukier do smaku.
Krok 11:
Zaczynamy zbierać ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jeden większy, drugi mniejszy. Z dużego kawałka ciasta rozwałkuj cienkie koło na posypanym mąką stole.
Krok 12:
Umieść go w natłuszczonej formie, aby krawędzie zwisały. Rozłóż część schłodzonego ryżu na dnie, posyp rodzynkami.
Krok 13:
Rozłóż kort i posiekane jaja kurze na wierzchu.
Krok 14:
Następnie ponownie ryż, rodzynki i suszone morele, jeśli są duże, możesz pokroić je na kawałki. Wlej roztopione masło, będzie smaczniejsze, jeśli użyjesz ghee, nada specjalny aromat.
Krok 15:
Z małego kawałka rozwijamy małe kółko.
Krok 16:
Przykryj nim ciasto, ściśnij krawędzie. Posyp kruszonką na wierzchu. Wkładamy gubadię do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec około 25 minut.
Krok 17:
Wyjmujemy pachnącą i pyszną gubadię z piekarnika i podajemy do stołu. Miłego picia herbaty!
*
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g