quiche z kurczakiem i brokułami

szalenie pyszne francuskie otwarte ciasto z przekąskami - quiche. Takie ciasto jest idealne na śniadanie, obiad i kolację, jest uniwersalne. Jednocześnie prosty i francuski wyrafinowany. Myślę, że każdemu spodoba się połączenie ciasta kruchego, nadzienia serowo-śmietankowego, warzyw i piersi z kurczaka.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 45 % 17 g
węglowodany 29 % 11 g
245 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Posiekane ciasto: posiekaj 200 g mąki i 100 g zimnego masła na okruchy (wstępnie wysyłam masło do zamrażarki na 15-20 minut), włóż okruchy do miski, zrób wgłębienie, rozbij tam jajko i dodaj kilka łyżek lodowatej wody, sól i zagnieść ciasto. Należy to zrobić szybko, aby masło nie zaczęło się topić od ciepła rąk, w przeciwnym razie pieczenie będzie trudne. (Masło powinno się stopić podczas pieczenia w piekarniku, wtedy będzie chrupiące i smaczne).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rzuć ciasto w kulkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po godzinie wyjmij z lodówki i rozwałkuj o grubości 4-5 mm, lekko posypując mąką (rozwałkowuję na pergaminie). Przenieś ciasto wraz z pergaminem do formy do ciasta (Moja ma kształt 23 cm).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odwróć ciasto na formę pergaminem do góry, a następnie ostrożnie wyjmij papier, nakłuj ciasto widelcem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść folię na cieście i wlej na nią ładunek (użyłem soczewicy, możesz wziąć fasolę, groszek itp.)

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj brokuły w osolonej wodzie przez cztery do pięciu minut. Odłóż na sito i pozwól wodzie spłynąć. Gotuj pierś z kurczaka do miękkości, podczas gotowania możesz dodać liść laurowy i ulubione przyprawy. Pokrój brokuły i pierś na kawałki. Zetrzyj ser. Przygotuj nadzienie - dwa jajka w misce, dodaj sól i zmielony czarny pieprz. Wlać 200 g śmietany i wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuń ładunek z ciasta i piecz przez kolejne 10 minut, a następnie połóż na nim nadzienie - połowę sera, kurczaka, brokułów i pomidorów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp pozostałym serem i polej polewą. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.

quiche-otwarte ciasto z przekąskami pochodzi z Francji. Istnieje wiele opcji dodatków do quiche-kurczak, brokuły, szpinak, czerwona ryba, grzyby. Możesz gotować według własnego gustu i nastroju. Nie zmienia się tylko baza ciasta kruchego i nadzienie z jajek i śmietany. Quiche spodobało się zarówno mnie, jak i moim bliskim, ale jako zwolennik dobrego odżywiania zrobię dla siebie bazę z mąki pełnoziarnistej lub kukurydzianej i zmniejszę ilość masła lub zastąpię ją kokosem. Cóż, nadzienie z brokułów, piersi z kurczaka, pomidorów i sera, a wypełnienie mi odpowiada - wszystko jest smaczne i zdrowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal / 100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal / 100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal / 100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy