skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Posiekane ciasto: posiekaj 200 g mąki i 100 g zimnego masła na okruchy (wstępnie wysyłam masło do zamrażarki na 15-20 minut), włóż okruchy do miski, zrób wgłębienie, rozbij tam jajko i dodaj kilka łyżek lodowatej wody, sól i zagnieść ciasto. Należy to zrobić szybko, aby masło nie zaczęło się topić od ciepła rąk, w przeciwnym razie pieczenie będzie trudne. (Masło powinno się stopić podczas pieczenia w piekarniku, wtedy będzie chrupiące i smaczne).
Krok 2:
Rzuć ciasto w kulkę.
Krok 3:
Zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę.
Krok 4:
Po godzinie wyjmij z lodówki i rozwałkuj o grubości 4-5 mm, lekko posypując mąką (rozwałkowuję na pergaminie). Przenieś ciasto wraz z pergaminem do formy do ciasta (Moja ma kształt 23 cm).
Krok 5:
Odwróć ciasto na formę pergaminem do góry, a następnie ostrożnie wyjmij papier, nakłuj ciasto widelcem.
Krok 6:
Umieść folię na cieście i wlej na nią ładunek (użyłem soczewicy, możesz wziąć fasolę, groszek itp.)
Krok 7:
Gotuj brokuły w osolonej wodzie przez cztery do pięciu minut. Odłóż na sito i pozwól wodzie spłynąć. Gotuj pierś z kurczaka do miękkości, podczas gotowania możesz dodać liść laurowy i ulubione przyprawy. Pokrój brokuły i pierś na kawałki. Zetrzyj ser. Przygotuj nadzienie - dwa jajka w misce, dodaj sól i zmielony czarny pieprz. Wlać 200 g śmietany i wymieszać.
Krok 8:
Usuń ładunek z ciasta i piecz przez kolejne 10 minut, a następnie połóż na nim nadzienie - połowę sera, kurczaka, brokułów i pomidorów.
Krok 9:
Posyp pozostałym serem i polej polewą. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.
quiche-otwarte ciasto z przekąskami pochodzi z Francji. Istnieje wiele opcji dodatków do quiche-kurczak, brokuły, szpinak, czerwona ryba, grzyby. Możesz gotować według własnego gustu i nastroju. Nie zmienia się tylko baza ciasta kruchego i nadzienie z jajek i śmietany. Quiche spodobało się zarówno mnie, jak i moim bliskim, ale jako zwolennik dobrego odżywiania zrobię dla siebie bazę z mąki pełnoziarnistej lub kukurydzianej i zmniejszę ilość masła lub zastąpię ją kokosem. Cóż, nadzienie z brokułów, piersi z kurczaka, pomidorów i sera, a wypełnienie mi odpowiada - wszystko jest smaczne i zdrowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal / 100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal / 100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal / 100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal / 100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g