czerwona ryba ze śmietaną

połączenie czerwonej ryby i delikatnej śmietany jest po prostu boskie! Czerwona ryba staje się coraz rzadsza i coraz rzadziej można ją znaleźć na świątecznych stołach. W ostatnich latach ceny ryb czerwonych znacznie wzrosły. Czasami jednak chcesz zafundować sobie ten zdrowy i smaczny produkt.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 15 g
tłuszcze 43 % 15 g
węglowodany 14 % 5 g
240 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować czerwoną rybę ze śmietaną, potrzebujemy: czerwonej ryby; ser; śmietana; zmielony czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj Czerwony, osusz i pokrój w porcje steków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól, pieprz rybę i włóż na patelnię.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej śmietanę na patelnię. Ustaw na małym ogniu. Tomić przez około 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na średniej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obficie posyp rybę serem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj patelnię i gotuj rybę w śmietanie przez około 5 minut, aż ser całkowicie się rozpuści.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj ryby na gorąco. Smacznego!

czerwona ryba od dawna uważana jest za prawdziwy przysmak, dlatego można ją było zobaczyć wyłącznie na świątecznych stołach naszych obywateli. Ryba otrzymała swoją nazwę (uogólnioną) ze względu na doskonały smak, a także fakt, że mięso tej ryby ma czerwony (różowy) kolor.
czerwona ryba to cała rodzina cennych gatunków ryb, których mięso jest używane przez kucharzy na całym świecie do przygotowywania dość smacznych dań restauracyjnych.
badania wykazały, że osoby jedzące czerwone ryby rzadziej chorują na nadciśnienie. Ryba pomaga mózgowi, wzmacnia tkanki, nadaje elastyczność naczyniom, utrzymuje mięśnie w napięciu, przywraca zniszczone włosy i paznokcie. Czerwona ryba zawiera wiele przydatnych substancji: fosfor, cynk, potas. Naukowcy odkryli, że przy obfitym spożyciu czerwonych ryb powstaje ochrona przed ekspozycją na słońce. Przy silnym słońcu osoba spożywająca czerwoną rybę zmniejszy ryzyko poparzenia. Czerwona ryba poprawia wytrzymałość, zwalcza arytmię, wspomaga pamięć i koncentrację, zapobiega krzywicy, cukrzycy. Rozważenie różnych rodzajów czerwonych ryb pomoże w jego wyborze i wskaże korzystne właściwości.
łosoś ma więcej tłuszczów omega-3 niż inne rodzaje czerwonych ryb. Olej rybny jest dobrze wchłaniany przez organizm. Jest przydatny do utraty wagi, pomaga w chorobach nerek, zaburzeniach koordynacji ruchów, obniża poziom cholesterolu we krwi. Ma działanie uspokajające, relaksujące.
łosoś jest przydatny dla organizmu z następującymi właściwościami: normalizuje krążenie krwi, poprawia metabolizm, odporność, wzmacnia układ nerwowy, tarczycę. Pstrąg jest gorszy od łososia pod względem kalorii, odpowiedni do diety.
pstrąg jest bogaty w kwasy tłuszczowe, które chronią naczynia krwionośne i mają korzystny wpływ na pracę serca. Pstrąg zawiera witaminy z grup A, E, B, D. Ta ryba zawiera dużą ilość fosforu przydatnego dla kości i mięśni. Ta ryba jest używana jako przysmak.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy