Huplu po czuwasku

zamknięte okrągłe ciasto z mięsem i ziemniakami. Ciasto huplu należy do kuchni Czuwaszji. Jest przygotowywany z ciasta drożdżowego i wymaga dużo czasu. Ale uwierz mi, wynik w pełni uzasadni wszystko. Duże ciasto z soczystym nadzieniem to kompletne, gorące danie na obfity lunch lub kolację.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 13-19 kwietnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 53 % 20 g
196 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz niezbędne składniki, aby zrobić ciasto chuplu w stylu czuwaskim. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, co poprawi proces podnoszenia ciasta. Dlatego przygotuj je z wyprzedzeniem. Lepiej jest wziąć mąkę pszenną najwyższej jakości. Najlepiej nadaje się do pieczenia drożdżowego. Drobno zmielona mąka pozwala uzyskać puszyste i podnoszące się ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drożdże i 1 łyżeczka. cukier zalać ciepłą wodą, wymieszać. Pozostaw drożdże na 15 minut, aż utworzy się Piankowa Czapka. Należy pamiętać, że "czapki" będą wymagały wolnej przestrzeni. Więc weź głęboką miskę lub szklankę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze przesiej mąkę przez drobne sito do odpowiedniego pojemnika. Aby zapobiec rozrzucaniu mąki na powierzchni, weź szersze naczynie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajko solą i pozostałym cukrem. Jak ubić jajko? Tutaj można to zrobić widelcem lub małą trzepaczką. Mikser lub blender nie będą wymagane.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę ciepłego mleka, wymieszaj. Mleko można podgrzać na kuchence.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj odpowiednie drożdże (na których pojawiła się Piankowa Czapka), wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny, ponownie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj około 3/4 całkowitej mąki. Jak sprawić, by ciasto drożdżowe było bardziej puszyste? Aby to zrobić, przesiej mąkę przez drobne sito. Możesz to zrobić natychmiast w misce z ciastem. Lepiej jest wziąć mały sitko, aby nie poplamić stołu wokół naczyń.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj. Jak dodać mąkę do ciasta? Nie wylewaj całej mąki na raz, dodaj ją w częściach. Może wymagać nieco mniej (lub więcej). To zależy od jego jakości, właściwości, producenta. Przy pierwszym ugniataniu powinieneś mieć dość lepkie ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podsiać mąkę małymi porcjami, za każdym razem mieszając ciasto. W przypadku ciasta drożdżowego bardzo ważne jest, aby nie przenosić mąki, w przeciwnym razie będzie ona ciasna i długa. Więc skup się na wyniku-jakie powinno być ciasto?

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto powinno być miękkie, giętkie, lekko przylegające do dłoni, ale jednocześnie powinno zachować kształt i nie rozprzestrzeniać się. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ręcznikiem na górze, aby się nie zacierało.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W międzyczasie zajmij się przygotowaniem nadzienia. Jeśli mięso jest zamrożone, rozmroź je wcześniej, umieszczając je na noc w lodówce na dolnej półce. Więc mięso nie wyda dużo soku. Aby nadzienie było bardziej soczyste i smaczne, lepiej wziąć szynkę lub szyjkę wieprzowiny. Lepiej nie brać schabu, nadzienie będzie suche. Ale można to zrekompensować, dodając trochę masła.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. Jaką cebulę wziąć? W tym przepisie nie ma to większego znaczenia. Jak widać, mam czerwoną cebulę, ale możesz też wziąć białą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wstępnie umyte pod bieżącą wodą ze szczotką ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Umyj mięso, osusz ręcznikiem, pokrój również w drobną kostkę. Kształt i rozmiar cięcia składników nadzienia powinien być taki sam. Do czego to służy? Ciasto z takim wypełnieniem będzie wyglądać bardziej spektakularnie i piękniej zarówno w gotowej formie, jak i w przekroju. Poza tym będzie przyjemniej jeść.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Połącz mięso, ziemniaki, cebulę w jednej misce, sól, pieprz. Ile trzeba dodać soli i pieprzu? Skoncentruj się na tym według własnego gustu. Wszystko dobrze wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    U mnie po 1 h 20 minutach ciasto dobrze pasowało. Może to zająć więcej/mniej czasu. Proces jest bardzo zależny od jakości drożdży, temperatury powietrza, dźwięków otoczenia itp.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zmiażdż ciasto, połóż na stole posypanym mąką. Podziel ciasto na 2/3 i 1/3. W razie potrzeby możesz zostawić trochę ciasta, aby udekorować ciasto na wierzchu.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozwałkuj większość ciasta w okrągłą warstwę, aby pasowała do krawędzi formy. Moja średnica formy wynosi 22 cm.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Nasmaruj formę olejem roślinnym. Przenieś ciasto za pomocą wałka do ciasta (owijając go wokół niego), delikatnie rozprowadź na formie.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Rozłóż równomiernie nadzienie na cieście, spłaszcz.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Podobnie rozwałkuj drugą część ciasta. Jego średnica powinna być mniejsza niż pierwsza. Idealnie jest równa średnicy formy. Aby koła były gładsze, możesz użyć specjalnych mat do wałkowania ciasta.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Przykryj ciasto rozwałkowanym ciastem na wierzchu, dobrze ściśnij krawędzie.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Na środku ciasta zrób okrągły otwór o średnicy co najmniej 3 cm jeśli otwór jest mały, może się zamknąć podczas pieczenia, ponieważ objętość ciasta wzrośnie. Otwór jest niezbędny do uwolnienia pary i sprawdzenia gotowości nadzienia. W razie potrzeby udekoruj ciasto wzorami ciasta. Zrobiłem prosty warkocz i płatki.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Na wierzch posmaruj powierzchnię ciasta ubitym jajkiem.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Piec hupla w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 1,5 godziny. Czas gotowania może się różnić w zależności od sposobu działania piekarnika. Po 30 minutach pieczenia przykryj ciasto folią na wierzchu, aby nie wyschło i nie przypaliło się. Pomimo tego, że przykryłem ciasto, nadal przyzwoicie się zarumieniło. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, przykryj ręcznikiem i odstaw na 15 minut. I dopiero potem wyjmij!

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Podawaj ciasto Hoopla na gorąco, odcinając górną pokrywę. Po co ciąć górę? Odbywa się to w tradycyjnej prezentacji tego świątecznego ciasta czuwaskiego. Smacznego!

do nadzienia można użyć jagnięciny, wołowiny, wieprzowiny, mięsa drobiowego. Od rodzaju i właściwości mięsa zależy nie tylko smak nadzienia, ale także Czas gotowania. Z wołowiną czas pieczenia nieco się wydłuży, z kurczakiem, wręcz przeciwnie, ciasto ugotuje się szybciej.

tradycyjnie hupla jest okrągła. Wierzch ciasta jest cięty, krojony na kawałki i spożywany jak chleb. A soczyste pyszne nadzienie podaje się jako drugie danie, jedząc kawałki ciasta.

--------------------
Artykuły do pomocy:
jak gotować pyszne w piekarniku według przepisów innych osób
mąka pszenna. Sekrety i niuanse użytkowania

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy