cytrynowe ciasto biszkoptowe

niesamowite połączenie prostego ciasta i najdelikatniejszego kremu! Ciasto biszkoptowe z nutami cytryny, które będzie wyglądać idealnie na każdej uczcie! Jego jasny, bogaty cytrusowy smak i niesamowicie apetyczny aromat zachwycą wszystkich gości!
ParslinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 29 % 20 g
węglowodany 65 % 45 g
356 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

przesiej mąkę do miski. Dodaj trochę soli, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Dobrze wymieszaj wszystkie suche produkty razem łyżką. Odbywa się to tak, że nasz biszkopt w procesie pieczenia unosi się i jest lekki i przewiewny.

w innej misce wymieszaj miękkie masło (wcześniej wyjmij z lodówki) i cukier za pomocą miksera z małą prędkością, aż będzie gładkie. Następnie dodaj jaja kurze i ekstrakt waniliowy, a także kontynuuj ubijanie masy przez 2-3 minuty.

następnie w małych porcjach wprowadzaj do ubitej masy suche produkty (mąka, proszek do pieczenia, soda oczyszczona i sól) i stopniowo mieszaj wszystkie składniki mikserem.

wlej mleko i sok z cytryny do ciasta, dodaj skórkę z cytryny. Ponownie wymieszaj wszystko mikserem, aż będzie gładkie.

podziel gotowe ciasto na biszkopt na trzy części i wlej do foremek o średnicy 22 cm, uprzednio pokrytych papierem do pieczenia.

włóż ciasta do nagrzanego piekarnika piec przez około 25 minut. Gotowość można sprawdzić za pomocą drewnianego szpikulca.

ostrożnie wyjmij ciastka z formy i pozwól im ostygnąć.

w międzyczasie przygotuj krem cytrynowy do ciasta. Aby to zrobić, miękkie masło umieść miskę miksera stojącego i ubijaj przez kilka minut, aż będzie puszyste. Następnie dodaj ser śmietankowy i ponownie ubij mikserem. Stopniowo dodawaj cały cukier i mieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Następnie wlej sok z cytryny i ekstrakt waniliowy, aby uzyskać przyjemny smak i aromat. Dodaj trochę soli i dobrze ubij śmietanę ze średnią prędkością. Powinien być gruby, plastyczny i bujny.

po ostygnięciu ciast możesz zacząć składać ciasto. Aby ciasta przylegały do siebie mocniej i lepiej nasączone, odetnij od nich górną skórkę nożem. Następnie na zmianę posmaruj każde ciasto kremem cytrynowym. Wyrównaj najwyższą warstwę za pomocą łopatki do gotowania lub dużego noża.

włóż gotowe ciasto do lodówki na co najmniej godzinę do namoczenia. Przed podaniem ciasto można udekorować bitą śmietaną i plasterkami cytryny.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bita śmietana - 257   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy