skład / składniki
metoda gotowania
włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
przesiej mąkę do miski. Dodaj trochę soli, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Dobrze wymieszaj wszystkie suche produkty razem łyżką. Odbywa się to tak, że nasz biszkopt w procesie pieczenia unosi się i jest lekki i przewiewny.
w innej misce wymieszaj miękkie masło (wcześniej wyjmij z lodówki) i cukier za pomocą miksera z małą prędkością, aż będzie gładkie. Następnie dodaj jaja kurze i ekstrakt waniliowy, a także kontynuuj ubijanie masy przez 2-3 minuty.
następnie w małych porcjach wprowadzaj do ubitej masy suche produkty (mąka, proszek do pieczenia, soda oczyszczona i sól) i stopniowo mieszaj wszystkie składniki mikserem.
wlej mleko i sok z cytryny do ciasta, dodaj skórkę z cytryny. Ponownie wymieszaj wszystko mikserem, aż będzie gładkie.
podziel gotowe ciasto na biszkopt na trzy części i wlej do foremek o średnicy 22 cm, uprzednio pokrytych papierem do pieczenia.
włóż ciasta do nagrzanego piekarnika piec przez około 25 minut. Gotowość można sprawdzić za pomocą drewnianego szpikulca.
ostrożnie wyjmij ciastka z formy i pozwól im ostygnąć.
w międzyczasie przygotuj krem cytrynowy do ciasta. Aby to zrobić, miękkie masło umieść miskę miksera stojącego i ubijaj przez kilka minut, aż będzie puszyste. Następnie dodaj ser śmietankowy i ponownie ubij mikserem. Stopniowo dodawaj cały cukier i mieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Następnie wlej sok z cytryny i ekstrakt waniliowy, aby uzyskać przyjemny smak i aromat. Dodaj trochę soli i dobrze ubij śmietanę ze średnią prędkością. Powinien być gruby, plastyczny i bujny.
po ostygnięciu ciast możesz zacząć składać ciasto. Aby ciasta przylegały do siebie mocniej i lepiej nasączone, odetnij od nich górną skórkę nożem. Następnie na zmianę posmaruj każde ciasto kremem cytrynowym. Wyrównaj najwyższą warstwę za pomocą łopatki do gotowania lub dużego noża.
włóż gotowe ciasto do lodówki na co najmniej godzinę do namoczenia. Przed podaniem ciasto można udekorować bitą śmietaną i plasterkami cytryny.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bita śmietana - 257 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g