skład / składniki
metoda gotowania
rozmrozić wiśnie.
masło o temperaturze pokojowej zmielić z cukrem,
dodaj jajka, wymieszaj.
dodaj płatki, wymieszaj.
dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj.
Dodaj wiśnie, wymieszaj.
włóż ciasto do naczynia do pieczenia.
Piec 50-55 min w 180s
niech babeczka ostygnie, a następnie wyjmij ją z formy.
w razie potrzeby posyp cukrem pudrem.
płatki owsiane-płatki owsiane spłaszczone specjalnym aparatem w postaci karbowanych lub gładkich płatków. Służy do szybkiego przygotowania płatków owsianych lub jako baza do innych szybkich śniadań-na przykład granoli i musli.
aby uzyskać płatki, całe ziarna owsa są suszone, łuskane, mielone i gotowane na parze. Pod wpływem pary ziarna stają się bardziej miękkie, co znacznie skraca czas ich późniejszego gotowania. Wałkowanie służy temu samemu celowi, zwiększając powierzchnię właściwą produktu. Na ostatnim etapie płatki są często poddawane obróbce cieplnej (łatwe kalcynowanie).
W zależności od jakości i metody przetwarzania surowców, płatki owsiane są dostępne w trzech rodzajach: "Hercules", płatek i"Extra". "Hercules" i płatki produkowane są z najwyższej jakości płatków owsianych.
płatki "extra" są wytwarzane z owsa pierwszej klasy. Wielkość płatków "Extra" dzieli się na trzy liczby:
- płatki z całego ziarna.
- małe płatki z ciętego ziarna.
- szybko rozwijające się płatki z ciętego ziarna.
płatki błyskawiczne (które nie wymagają gotowania) są najcieńsze ze wszystkich. Ogólnie rzecz biorąc, im mniej czasu zajmuje przygotowanie płatków, tym więcej operacji poświęcono na ich wykonanie: wielokrotne gotowanie na parze, walcowanie, szlifowanie itp. Dietetycy zalecają preferowanie płatków zbożowych wymagających gotowania(ang. old-fashioned oatmeal), ponieważ są bliżej pełnych ziaren i dają dłuższe uczucie sytości.
płatki owsiane są źródłem polisacharydów, czyli węglowodanów, które utrzymują poziom energii ludzkiego ciała bez gwałtownych wahań, normalizując poziom cukru we krwi. Polisacharydy mają dłuższy okres przetwarzania w organizmie niż mono - i disacharydy. Otręby owsiane zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, pomagają obniżyć stężenie cholesterolu we krwi, poprawiają aktywność serca. Jeśli do gotowych śniadań nie dodano soli i cukru, dieta owsiana może okazać się korzystna w zapobieganiu rozwojowi nadciśnienia i cukrzycy. Płatki owsiane są również używane do celów kosmetycznych, takich jak maski na twarz.
W latach 80., na fali publikacji naukowych na temat korzyści płynących z otrębów owsianych w obniżaniu poziomu cholesterolu, Ameryka została przytłoczona prawdziwym boomem otrębów owsianych (Oat bran Craze). Dzięki zmasowanej reklamie producenci zbóż zdobyli nowe rynki, do sprzedaży trafiły nowe marki zbóż z dodatkiem otrębów. W 1997 r.Krajowy regulator zezwolił na umieszczenie na opakowaniach ogłoszenia, że regularne spożywanie żywności na bazie owsa w połączeniu z dietą niskotłuszczową zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Popularność produktów z otrębów doprowadziła do wprowadzenia na rynek płatków pełnoziarnistych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g