Babeczka z mrożonymi wiśniami i płatkami owsianymi

Przygotuj tę babeczkę wieczorem i masz gotowe śniadanie. Prosty przepis na babeczkę owsianą z wiśniami. Ta babeczka okaże się bardzo delikatna i wilgotna, umiarkowanie słodka. Świetna opcja na pyszne i sycące śniadanie lub przekąskę.
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 29 % 14 g
węglowodany 58 % 28 g
249 kcal
IG: 14 / 25 / 61

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 10 min

rozmrozić wiśnie.
masło o temperaturze pokojowej zmielić z cukrem,
dodaj jajka, wymieszaj.
dodaj płatki, wymieszaj.
dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj.
Dodaj wiśnie, wymieszaj.
włóż ciasto do naczynia do pieczenia.
Piec 50-55 min w 180s
niech babeczka ostygnie, a następnie wyjmij ją z formy.
w razie potrzeby posyp cukrem pudrem.

płatki owsiane-płatki owsiane spłaszczone specjalnym aparatem w postaci karbowanych lub gładkich płatków. Służy do szybkiego przygotowania płatków owsianych lub jako baza do innych szybkich śniadań-na przykład granoli i musli.
aby uzyskać płatki, całe ziarna owsa są suszone, łuskane, mielone i gotowane na parze. Pod wpływem pary ziarna stają się bardziej miękkie, co znacznie skraca czas ich późniejszego gotowania. Wałkowanie służy temu samemu celowi, zwiększając powierzchnię właściwą produktu. Na ostatnim etapie płatki są często poddawane obróbce cieplnej (łatwe kalcynowanie).
W zależności od jakości i metody przetwarzania surowców, płatki owsiane są dostępne w trzech rodzajach: "Hercules", płatek i"Extra". "Hercules" i płatki produkowane są z najwyższej jakości płatków owsianych.

płatki "extra" są wytwarzane z owsa pierwszej klasy. Wielkość płatków "Extra" dzieli się na trzy liczby:

- płatki z całego ziarna.
- małe płatki z ciętego ziarna.
- szybko rozwijające się płatki z ciętego ziarna.
płatki błyskawiczne (które nie wymagają gotowania) są najcieńsze ze wszystkich. Ogólnie rzecz biorąc, im mniej czasu zajmuje przygotowanie płatków, tym więcej operacji poświęcono na ich wykonanie: wielokrotne gotowanie na parze, walcowanie, szlifowanie itp. Dietetycy zalecają preferowanie płatków zbożowych wymagających gotowania(ang. old-fashioned oatmeal), ponieważ są bliżej pełnych ziaren i dają dłuższe uczucie sytości.

płatki owsiane są źródłem polisacharydów, czyli węglowodanów, które utrzymują poziom energii ludzkiego ciała bez gwałtownych wahań, normalizując poziom cukru we krwi. Polisacharydy mają dłuższy okres przetwarzania w organizmie niż mono - i disacharydy. Otręby owsiane zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, pomagają obniżyć stężenie cholesterolu we krwi, poprawiają aktywność serca. Jeśli do gotowych śniadań nie dodano soli i cukru, dieta owsiana może okazać się korzystna w zapobieganiu rozwojowi nadciśnienia i cukrzycy. Płatki owsiane są również używane do celów kosmetycznych, takich jak maski na twarz.

W latach 80., na fali publikacji naukowych na temat korzyści płynących z otrębów owsianych w obniżaniu poziomu cholesterolu, Ameryka została przytłoczona prawdziwym boomem otrębów owsianych (Oat bran Craze). Dzięki zmasowanej reklamie producenci zbóż zdobyli nowe rynki, do sprzedaży trafiły nowe marki zbóż z dodatkiem otrębów. W 1997 r.Krajowy regulator zezwolił na umieszczenie na opakowaniach ogłoszenia, że regularne spożywanie żywności na bazie owsa w połączeniu z dietą niskotłuszczową zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Popularność produktów z otrębów doprowadziła do wprowadzenia na rynek płatków pełnoziarnistych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Mrożona wiśnia - 46   kcal/100g

Podobne przepisy