ciasto z rabarbarem i dzikimi jagodami

takie ciasto okaże się pyszne z absolutnie dowolnymi jagodami. Miękkie, lekko chrupiące ciasto na brzegach i słodkie pachnące jagody-okazuje się prawdziwe letnie ciasto. Możesz go ugotować z dowolnych jagód i owoców. Wybrałem dla siebie kwaśny rabarbar, jasne maliny i pachnące truskawki. Wszystko z naszego domku.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 24 % 10 g
węglowodany 67 % 28 g
217 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Aby zrobić ciasto z rabarbarem i dzikimi jagodami, potrzebujemy: mąki, miękkiego masła o temperaturze pokojowej, cukru, jajek, mleka, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka, miękkie masło, cukier i cukier waniliowy połącz i ubij mikserem, aż będą puszyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko i ponownie ubij.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko i ponownie ubij.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę do ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej sól do ciasta i jeszcze raz wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Farsz. Do przygotowania nadzienia potrzebujemy: kilku łodyg rabarbaru, malin i truskawek. Możesz również użyć porzeczek, jagód, jagód i innych jagód do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rabarbar umyć, obrać i pokroić na średnie kawałki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Maliny i truskawki umyć, osuszyć i usunąć ogony.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto włożyć do formy wysmarowanej masłem i wygładzić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż rabarbar, truskawki i maliny na wierzchu. Piec ciasto przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Schłodzić gotowe ciasto i pokroić na kawałki. W razie potrzeby możesz posypać ciasto cukrem pudrem. Nie zrobiłem tego, ponieważ po pierwsze okazało się, że jest umiarkowanie słodki, a po drugie, cukier puder ukryje pod sobą całą piękną wielokolorową powierzchnię. Ciasto można podawać z dowolnymi napojami, ale szczególnie podobało mi się z ciepłym mlekiem. Smacznego!

to ciasto zostało pierwotnie pomyślane bez truskawek. Tylko rabarbar i maliny. Przepis widziałem od jednego autora z Internetu. Podobał mi się sam rodzaj ciasta i połączenie rabarbaru z jagodami. Jednak w kraju nadszedł czas na truskawki, więc postanowiłem zostawić garść na to ciasto. Ciasto okaże się nie tylko piękne, ale także bardzo smaczne, ponieważ połączyło Moje ulubione jagody i bardzo miękkie i przewiewne ciasto.

przygotowanie tego ciasta jest dziecinnie proste. Poradzi sobie z tym nawet początkująca gospodyni domowa, a nawet dzieci, jeśli będą gotować pod kierunkiem dorosłych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Truskawka ogrodowa - 32   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy