skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Aby zrobić ciasto z rabarbarem i dzikimi jagodami, potrzebujemy: mąki, miękkiego masła o temperaturze pokojowej, cukru, jajek, mleka, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i soli.
Krok 2:
Jajka, miękkie masło, cukier i cukier waniliowy połącz i ubij mikserem, aż będą puszyste.
Krok 3:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia.
Krok 4:
Wlej mleko i ponownie ubij.
Krok 5:
Wlej mleko i ponownie ubij.
Krok 6:
Dodaj mąkę do ciasta.
Krok 7:
Wlej sól do ciasta i jeszcze raz wymieszaj.
Krok 8:
Farsz. Do przygotowania nadzienia potrzebujemy: kilku łodyg rabarbaru, malin i truskawek. Możesz również użyć porzeczek, jagód, jagód i innych jagód do smaku.
Krok 9:
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na średnie kawałki.
Krok 10:
Maliny i truskawki umyć, osuszyć i usunąć ogony.
Krok 11:
Ciasto włożyć do formy wysmarowanej masłem i wygładzić.
Krok 12:
Ułóż rabarbar, truskawki i maliny na wierzchu. Piec ciasto przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Krok 13:
Schłodzić gotowe ciasto i pokroić na kawałki. W razie potrzeby możesz posypać ciasto cukrem pudrem. Nie zrobiłem tego, ponieważ po pierwsze okazało się, że jest umiarkowanie słodki, a po drugie, cukier puder ukryje pod sobą całą piękną wielokolorową powierzchnię. Ciasto można podawać z dowolnymi napojami, ale szczególnie podobało mi się z ciepłym mlekiem. Smacznego!
to ciasto zostało pierwotnie pomyślane bez truskawek. Tylko rabarbar i maliny. Przepis widziałem od jednego autora z Internetu. Podobał mi się sam rodzaj ciasta i połączenie rabarbaru z jagodami. Jednak w kraju nadszedł czas na truskawki, więc postanowiłem zostawić garść na to ciasto. Ciasto okaże się nie tylko piękne, ale także bardzo smaczne, ponieważ połączyło Moje ulubione jagody i bardzo miękkie i przewiewne ciasto.
przygotowanie tego ciasta jest dziecinnie proste. Poradzi sobie z tym nawet początkująca gospodyni domowa, a nawet dzieci, jeśli będą gotować pod kierunkiem dorosłych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Truskawka ogrodowa - 32 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g