skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zacznijmy od testu. Do zmiękczonego masła dodaję cukier i szczyptę soli. Wszystko dobrze zmielić przez 1 minutę.
Krok 2:
Następnie dodaję jajko (temperatura pokojowa), proszek do pieczenia i część mąki. Zostawiam 50 gramów i dodam stopniowo. Bardzo ważne jest, aby nie ubijać ciasta mąką. Jest inny dla każdego, ilość może się różnić. Musimy zagnieść jednorodne, miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk.
Krok 3:
W tym procesie dodaję trochę więcej mąki. W przepisie wskazałem od 160-200 gramów. Tym razem zajęło mi to 180g.
Krok 4:
To ciasto powinno się udać. Dobrze trzyma kształt, jest jednolity, elastyczny i nie klei się. Zawijam go w torbę i wkładam do lodówki na 10 minut, aby odpocząć.
Krok 5:
Po lodówce rozprowadzam go równomiernie w formie. Dno formy pokryto pergaminem. Rozmiar mojej formy to 19 * 24. I wysyłam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 10 minut.
Krok 6:
W międzyczasie przygotujemy nadzienie. Warstwa kokosowa. Do jajek dodaję szczyptę soli, cukru i wszystko dobrze mieszam. Następnie odkładam tam wszystkie wióry kokosowe. Wszystko mieszam.
Krok 7:
Nadzienie jest gotowe. Jeśli nagle jest płynny (każdy ma inne jajka), dodaj trochę wiórków kokosowych. Jeśli wręcz przeciwnie, dodaj trochę mleka.
Krok 8:
Banany kroję na grubość co najmniej 5 mm. Tak smakuje lepiej:) najlepiej oczywiście, żeby były dobrze dojrzałe. Po upieczeniu banany stają się kremowe. Jest bardzo smaczny. W trakcie tego procesu pokroiłem kolejnego Banana. W sumie Zajęło mi to 3 sztuki.
Krok 9:
Po 10 minutach wyjmuję półgotowane ciasto. Nie wyłączam piekarnika, wkrótce znów się przyda. A gdy ciasto jest jeszcze gorące, kładę na nim banany.
Krok 10:
Ciasno do siebie. Możesz pomóc ręką, lekko ubić.
Krok 11:
I rozłóż nadzienie Kokosowe na wierzchu. Dobrze go rozprowadzam, starając się wypełnić luki między bananami. I ponownie wysyłam do piekarnika. 170 stopni na złoty kolor.
Krok 12:
Zajęło mi to 30 minut. Pozwól mi ostygnąć. Możesz zostawić ciasto, ale bardziej lubię porcje. Tak apetycznie!!!
Krok 13:
Kroję i w razie potrzeby posypuję cukrem pudrem. U mnie z wanilią!!!
Krok 14:
Smaki w kuchni są po prostu oszałamiające!!! Mam nadzieję, że przepis przypadnie Ci do gustu i będzie przydatny!!! Smacznego!
dla miłośników tropikalnej nuty taki przepis będzie przy okazji. Ciasto jest pachnące, kruche, delikatne. Przepis jest bardzo prosty, dość szybki, z minimalnym zestawem produktów. Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g