ciasto bananowe z kokosem i wanilią

szybkie i łatwe w przygotowaniu, delikatne, aromatyczne. ciasta są aromatyczne, delikatne, kruche, o Smaku kokosowo-bananowym.
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 27 % 14 g
węglowodany 61 % 31 g
264 kcal
IG: 6 / 29 / 65

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zacznijmy od testu. Do zmiękczonego masła dodaję cukier i szczyptę soli. Wszystko dobrze zmielić przez 1 minutę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaję jajko (temperatura pokojowa), proszek do pieczenia i część mąki. Zostawiam 50 gramów i dodam stopniowo. Bardzo ważne jest, aby nie ubijać ciasta mąką. Jest inny dla każdego, ilość może się różnić. Musimy zagnieść jednorodne, miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym procesie dodaję trochę więcej mąki. W przepisie wskazałem od 160-200 gramów. Tym razem zajęło mi to 180g.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    To ciasto powinno się udać. Dobrze trzyma kształt, jest jednolity, elastyczny i nie klei się. Zawijam go w torbę i wkładam do lodówki na 10 minut, aby odpocząć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po lodówce rozprowadzam go równomiernie w formie. Dno formy pokryto pergaminem. Rozmiar mojej formy to 19 * 24. I wysyłam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie przygotujemy nadzienie. Warstwa kokosowa. Do jajek dodaję szczyptę soli, cukru i wszystko dobrze mieszam. Następnie odkładam tam wszystkie wióry kokosowe. Wszystko mieszam.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nadzienie jest gotowe. Jeśli nagle jest płynny (każdy ma inne jajka), dodaj trochę wiórków kokosowych. Jeśli wręcz przeciwnie, dodaj trochę mleka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Banany kroję na grubość co najmniej 5 mm. Tak smakuje lepiej:) najlepiej oczywiście, żeby były dobrze dojrzałe. Po upieczeniu banany stają się kremowe. Jest bardzo smaczny. W trakcie tego procesu pokroiłem kolejnego Banana. W sumie Zajęło mi to 3 sztuki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 10 minutach wyjmuję półgotowane ciasto. Nie wyłączam piekarnika, wkrótce znów się przyda. A gdy ciasto jest jeszcze gorące, kładę na nim banany.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasno do siebie. Możesz pomóc ręką, lekko ubić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I rozłóż nadzienie Kokosowe na wierzchu. Dobrze go rozprowadzam, starając się wypełnić luki między bananami. I ponownie wysyłam do piekarnika. 170 stopni na złoty kolor.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zajęło mi to 30 minut. Pozwól mi ostygnąć. Możesz zostawić ciasto, ale bardziej lubię porcje. Tak apetycznie!!!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Kroję i w razie potrzeby posypuję cukrem pudrem. U mnie z wanilią!!!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smaki w kuchni są po prostu oszałamiające!!! Mam nadzieję, że przepis przypadnie Ci do gustu i będzie przydatny!!! Smacznego!

dla miłośników tropikalnej nuty taki przepis będzie przy okazji. Ciasto jest pachnące, kruche, delikatne. Przepis jest bardzo prosty, dość szybki, z minimalnym zestawem produktów. Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy