ciasto bezowe Pavlova z bitą śmietaną i jagodami

Ten deser Pavlova okazał się niesamowicie pyszny, przewiewny! Zwiewne delikatne ciasto Pavlova-miękkie ciasto bezowe z chrupiącą skórką!
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 14 % 6 g
węglowodany 80 % 35 g
235 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bardzo ostrożnie oddziel białka od żółtek. Wlej białka do miski, możesz dodać szczyptę soli i najpierw ubić, aż uzyskasz lekką, przewiewną masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stopniowo w 2-3 dawkach dodaj cukier do białek i ubij, aż stabilne szczyty i cukier całkowicie się rozpuści. Po osiągnięciu stabilnych szczytów wlej sok z cytryny. Dodaj skrobię kukurydzianą i cynamon, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel powstałą masę białkową na około dwie równe części. Połóż połowę masy białkowej na pergaminie i wygładź, aby uzyskać okrąg o średnicy 20 cm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż również drugą połowę masy białkowej, ale ułóż w postaci małych szczytów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij ubite białka do wyschnięcia w piekarniku nagrzanym do 150 stopni na 1 godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po wysuszeniu pozwól ciastom całkowicie ostygnąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasta ostygną, przygotuj krem. Schłodzoną ciężką śmietanę wlać do zimnego pojemnika i ubić na kremową konsystencję.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Oddziel schłodzone ciasta od pergaminu. Połóż część bitej śmietany na równym cieście, dodaj trochę jagód.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj wierzch ciastem ze szczytami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż bitą śmietanę i jagody na środku górnego ciasta. Posyp jagody cukrem pudrem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe ciasto do podania. Smacznego dla wszystkich!

letni deser jest niesamowity i wcale nie jest trudny do zrobienia. Ciasto zwieńczone jest bitą śmietaną (doskonale komponuje się ze smakiem bezy) i przyozdobione owocami lub jagodami. Prosty pyszny przepis na ciasto!
ciasto Pavlova można przygotować w przeddzień uroczystości lub przybycia gości. Jest lekki i dość słodki, nie zjesz go dużo. Deser Pavlova najlepiej podawać z niesłodzoną czarną lub zieloną herbatą, czarną kawą.
szczerze mówiąc, nie znam deseru łatwiejszego do przygotowania (z wyjątkiem wyjmowania ciasteczek z paczki) niż Pavlova. Jednak wynik, który otrzymujemy, zasługuje na trzykrotny wysiłek. Nie, to wcale nie jest beza ani beza, jak wielu uważa. To przede wszystkim gra tekstur i smaków. Kiedy odłamujesz kawałek, kawałki chrupiącej bezy rozpadają się jak tysiące gwiazd na niebie, a wewnątrz czeka na Ciebie gęsta, miękka masa, która wygląda jak topniejące pianki. Dodaj Klasyczne zwiewne kremy na śmietanie lub mascarpone i ulubione owoce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy