skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty.
Krok 2:
Bardzo ostrożnie oddziel białka od żółtek. Wlej białka do miski, możesz dodać szczyptę soli i najpierw ubić, aż uzyskasz lekką, przewiewną masę.
Krok 3:
Stopniowo w 2-3 dawkach dodaj cukier do białek i ubij, aż stabilne szczyty i cukier całkowicie się rozpuści. Po osiągnięciu stabilnych szczytów wlej sok z cytryny. Dodaj skrobię kukurydzianą i cynamon, wymieszaj.
Krok 4:
Podziel powstałą masę białkową na około dwie równe części. Połóż połowę masy białkowej na pergaminie i wygładź, aby uzyskać okrąg o średnicy 20 cm.
Krok 5:
Połóż również drugą połowę masy białkowej, ale ułóż w postaci małych szczytów.
Krok 6:
Wyślij ubite białka do wyschnięcia w piekarniku nagrzanym do 150 stopni na 1 godzinę.
Krok 7:
Po wysuszeniu pozwól ciastom całkowicie ostygnąć.
Krok 8:
Gdy ciasta ostygną, przygotuj krem. Schłodzoną ciężką śmietanę wlać do zimnego pojemnika i ubić na kremową konsystencję.
Krok 9:
Oddziel schłodzone ciasta od pergaminu. Połóż część bitej śmietany na równym cieście, dodaj trochę jagód.
Krok 10:
Przykryj wierzch ciastem ze szczytami.
Krok 11:
Połóż bitą śmietanę i jagody na środku górnego ciasta. Posyp jagody cukrem pudrem.
Krok 12:
Gotowe ciasto do podania. Smacznego dla wszystkich!
letni deser jest niesamowity i wcale nie jest trudny do zrobienia. Ciasto zwieńczone jest bitą śmietaną (doskonale komponuje się ze smakiem bezy) i przyozdobione owocami lub jagodami. Prosty pyszny przepis na ciasto!
ciasto Pavlova można przygotować w przeddzień uroczystości lub przybycia gości. Jest lekki i dość słodki, nie zjesz go dużo. Deser Pavlova najlepiej podawać z niesłodzoną czarną lub zieloną herbatą, czarną kawą.
szczerze mówiąc, nie znam deseru łatwiejszego do przygotowania (z wyjątkiem wyjmowania ciasteczek z paczki) niż Pavlova. Jednak wynik, który otrzymujemy, zasługuje na trzykrotny wysiłek. Nie, to wcale nie jest beza ani beza, jak wielu uważa. To przede wszystkim gra tekstur i smaków. Kiedy odłamujesz kawałek, kawałki chrupiącej bezy rozpadają się jak tysiące gwiazd na niebie, a wewnątrz czeka na Ciebie gęsta, miękka masa, która wygląda jak topniejące pianki. Dodaj Klasyczne zwiewne kremy na śmietanie lub mascarpone i ulubione owoce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g