skład / składniki
metoda gotowania
zaczynamy przygotowywać ciasto ze skondensowanym mlekiem i kwaśną śmietaną od przygotowania jajek. Aby ciasto było bujne i przewiewne, nie wyjmujemy ich wcześniej, ubijamy na zimno, gdy tylko wyjmiemy je z lodówki. Lepiej nie wbijać wszystkiego na raz do pojemnika, najpierw do kubka, a następnie wlać do miski do ubijania. Pomoże to uniknąć kłopotów, jeśli jedno z jaj nie będzie zbyt świeże.
dodaj cukier do jajek, ubij na puszystą pianę. Masa podwoi się i wyraźnie zmieni kolor na biały. Do ubitej masy dodaj płynne mleko skondensowane. Nie zastępuj go gotowanym nawet w ramach eksperymentu-smak i konsystencja okażą się zupełnie inne.
dobrze ubij mieszaninę, a następnie dodaj śmietanę. Ponownie ubijamy, dodajemy sodę i doprowadzamy mikserem do jednorodności.
przesiej całą porcję mąki do osobnej suchej miski. W tym przepisie zasadniczo ważne jest, aby nie posypywać mąki mieszanką jajek, skondensowanego mleka i śmietany, ale wręcz przeciwnie - wlać mąkę płynem.
wlej całą płynną mieszaninę na przesianą mąkę i zagniataj ciasto. Na tym etapie nie używamy miksera - zniszczy pęcherzyki powietrza powstające podczas procesu łączenia i zmniejszy wynik przesiewania mąki do zera. Wymieszaj łyżką, widelcem, drewnianą lub silikonową szpatułką. W takim przypadku uda nam się uzyskać najbardziej bujne, lekkie i przewiewne ciasto.
gotowe ciasto wygląda jak biszkopt, ale jest nieco grubsze niż wersja klasyczna, najbardziej przypomina gęstą domową śmietanę. Formę smarujemy grubo olejem. Wlać ciasto, lekko wyrównać szpatułką i wysłać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Proces pieczenia tego ciasta trwa około godziny, gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem.
gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy (może być gorące) i schładzamy na ruszcie. Po całkowitym ostygnięciu kroimy na porcje i podajemy do stołu, uzupełniając dżemem, dżemem, śmietaną ubitą z cukrem pudrem lub innym słodkim dodatkiem.
smacznej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g