ciasto ze skondensowanym mlekiem i śmietaną

Wysokie, pachnące i pyszne ciasto-zawsze się okazuje! Ciasto ze skondensowanym mlekiem i kwaśną śmietaną jest idealne dla tych, którzy lubią słodkie domowe wypieki. Jest przygotowywany bardzo prosto i nie może się nie udać, niezależnie od kulinarnego doświadczenia gospodyni. Jest idealny jako samodzielna uczta na wieczorną herbatę lub jako baza do złożonego ciasta z kremem.
larisa.begAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 74 % 46 g
284 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

zaczynamy przygotowywać ciasto ze skondensowanym mlekiem i kwaśną śmietaną od przygotowania jajek. Aby ciasto było bujne i przewiewne, nie wyjmujemy ich wcześniej, ubijamy na zimno, gdy tylko wyjmiemy je z lodówki. Lepiej nie wbijać wszystkiego na raz do pojemnika, najpierw do kubka, a następnie wlać do miski do ubijania. Pomoże to uniknąć kłopotów, jeśli jedno z jaj nie będzie zbyt świeże.

dodaj cukier do jajek, ubij na puszystą pianę. Masa podwoi się i wyraźnie zmieni kolor na biały. Do ubitej masy dodaj płynne mleko skondensowane. Nie zastępuj go gotowanym nawet w ramach eksperymentu-smak i konsystencja okażą się zupełnie inne.

dobrze ubij mieszaninę, a następnie dodaj śmietanę. Ponownie ubijamy, dodajemy sodę i doprowadzamy mikserem do jednorodności.

przesiej całą porcję mąki do osobnej suchej miski. W tym przepisie zasadniczo ważne jest, aby nie posypywać mąki mieszanką jajek, skondensowanego mleka i śmietany, ale wręcz przeciwnie - wlać mąkę płynem.

wlej całą płynną mieszaninę na przesianą mąkę i zagniataj ciasto. Na tym etapie nie używamy miksera - zniszczy pęcherzyki powietrza powstające podczas procesu łączenia i zmniejszy wynik przesiewania mąki do zera. Wymieszaj łyżką, widelcem, drewnianą lub silikonową szpatułką. W takim przypadku uda nam się uzyskać najbardziej bujne, lekkie i przewiewne ciasto.

gotowe ciasto wygląda jak biszkopt, ale jest nieco grubsze niż wersja klasyczna, najbardziej przypomina gęstą domową śmietanę. Formę smarujemy grubo olejem. Wlać ciasto, lekko wyrównać szpatułką i wysłać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Proces pieczenia tego ciasta trwa około godziny, gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem.

gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy (może być gorące) i schładzamy na ruszcie. Po całkowitym ostygnięciu kroimy na porcje i podajemy do stołu, uzupełniając dżemem, dżemem, śmietaną ubitą z cukrem pudrem lub innym słodkim dodatkiem.

smacznej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy