mannik z malinami na kefirze

z malinami mannik zamienia się w prawdziwe kulinarne arcydzieło. Bardzo często widzę recenzje gospodyń domowych o nieudanych mannikach. Dotyczy to głównie konsystencji gotowej Manny. Okazuje się, że jest bardzo gęsty, pozbawiony powietrza lub zawiera naleśniki z semoliny, co również psuje ogólne wrażenie pieczenia. Dlatego w Kroku 2 osobno skupiłem się na funkcjach przygotowania ciasta na mannę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 77 % 40 g
236 kcal
IG: 8 / 25 / 68

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować mannę z malinami na kefirze, potrzebujemy: mąki, kaszy manny, kefiru, jajka, masła, cukru, proszku do pieczenia, sody i malin.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kasza manna zalać kefirem. Wymieszaj i pozostaw do spęcznienia na 25-30 minut. To bardzo ważny punkt. Kasza powinna dobrze puchnąć, wtedy manna okaże się porowata, miękka i jednorodna. W przeciwnym razie ziarna semoliny będą odczuwalne w gotowym cieście. I jeszcze jedna ważna kwestia: ciasto musi być dobrze wymieszane, aby kefir był równomiernie rozprowadzony na kaszy. Możesz jeszcze 1-2 razy wymieszać ciasto podczas oczekiwania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło i ostudź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier, jajko i stopione masło do spuchniętej kaszy manny. Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę sodą i proszkiem do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mieszankę mąki do ciasta. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posortuj Maliny, umyj, osusz i usuń ogony. Jednak w przypadku Manny, jak w przypadku każdego wypieku, lepiej jest wziąć całe gęste jagody, aby nie zmiażdżyły się podczas mieszania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj maliny do ciasta. Bardzo delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie zmiażdżyć jagód.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś maliny do natłuszczonego naczynia do pieczenia. Piec mannę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mannę można podawać na ciepło lub całkowicie schłodzoną. Smacznego!

Manniki mają swoją nazwę od głównego składnika, który bierze udział w przygotowaniu - kaszy manny. Sama kasza pochodzi z pszenicy. Podczas mielenia pszenicy na mąkę powstaje również większa kasza, która nazywa się semoliną.

w Rosji manniki pojawiły się około XII-XIII wieku, kiedy to kasza manna stała się powszechnie dostępna. Według innej wersji słowiańskie hostessy nauczyły się gotować mannę dzięki jednemu podróżnikowi, który przywiózł przepis ze Wschodu. W świecie arabskim podobne ciasto "Basbus" pojawiło się na długo przed rozprzestrzenianiem się zbóż w Rosji. Warto zauważyć, że przez długi czas przepis na mannę nie został utracony, w przeciwieństwie do wielu tradycji kulinarnych tamtych czasów.

niezaprzeczalną zaletą manników jest to, że to ciasto nigdy się nie pali. Może się zrumienić w dobrym stylu, ale aby konkretnie spłonął lub całkowicie zamienił się w niejadalne węgle, musisz bardzo się postarać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy