skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować mannę z malinami na kefirze, potrzebujemy: mąki, kaszy manny, kefiru, jajka, masła, cukru, proszku do pieczenia, sody i malin.
Krok 2:
Kasza manna zalać kefirem. Wymieszaj i pozostaw do spęcznienia na 25-30 minut. To bardzo ważny punkt. Kasza powinna dobrze puchnąć, wtedy manna okaże się porowata, miękka i jednorodna. W przeciwnym razie ziarna semoliny będą odczuwalne w gotowym cieście. I jeszcze jedna ważna kwestia: ciasto musi być dobrze wymieszane, aby kefir był równomiernie rozprowadzony na kaszy. Możesz jeszcze 1-2 razy wymieszać ciasto podczas oczekiwania.
Krok 3:
Roztop masło i ostudź.
Krok 4:
Dodaj cukier, jajko i stopione masło do spuchniętej kaszy manny. Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 5:
Przesiej mąkę sodą i proszkiem do pieczenia.
Krok 6:
Dodaj mieszankę mąki do ciasta. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Posortuj Maliny, umyj, osusz i usuń ogony. Jednak w przypadku Manny, jak w przypadku każdego wypieku, lepiej jest wziąć całe gęste jagody, aby nie zmiażdżyły się podczas mieszania.
Krok 8:
Dodaj maliny do ciasta. Bardzo delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie zmiażdżyć jagód.
Krok 9:
Przenieś maliny do natłuszczonego naczynia do pieczenia. Piec mannę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.
Krok 10:
Mannę można podawać na ciepło lub całkowicie schłodzoną. Smacznego!
Manniki mają swoją nazwę od głównego składnika, który bierze udział w przygotowaniu - kaszy manny. Sama kasza pochodzi z pszenicy. Podczas mielenia pszenicy na mąkę powstaje również większa kasza, która nazywa się semoliną.
w Rosji manniki pojawiły się około XII-XIII wieku, kiedy to kasza manna stała się powszechnie dostępna. Według innej wersji słowiańskie hostessy nauczyły się gotować mannę dzięki jednemu podróżnikowi, który przywiózł przepis ze Wschodu. W świecie arabskim podobne ciasto "Basbus" pojawiło się na długo przed rozprzestrzenianiem się zbóż w Rosji. Warto zauważyć, że przez długi czas przepis na mannę nie został utracony, w przeciwieństwie do wielu tradycji kulinarnych tamtych czasów.
niezaprzeczalną zaletą manników jest to, że to ciasto nigdy się nie pali. Może się zrumienić w dobrym stylu, ale aby konkretnie spłonął lub całkowicie zamienił się w niejadalne węgle, musisz bardzo się postarać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g