ciasto orzechowe ze skondensowanym mlekiem

budżetowe ciasto o niesamowitym smaku! Upiec! Ciasto z orzechami włoskimi i skondensowanym mlekiem to ciasto, które zadziwia swoją prostotą. Gotowanie jest tak łatwe, że możesz podawać ciasto na herbatę przynajmniej codziennie.
•Ludmila•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 25 % 19 g
węglowodany 65 % 50 g
388 kcal
IG: 2 / 6 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

przesiej mąkę do głębokiej miski. W ten sposób pozbędziemy się grudek, przypadkowych śmieci i nasycimy tlenem. Do mąki dodajemy cukier puder, bułkę tartą, płatki owsiane, sól, cukier waniliowy (można zastąpić wanilią) i proszek do pieczenia. Nie zaniedbuj używania bułki tartej-dzięki nim w gotowej wersji ciasto jest bardziej kruche i chrupiące. Łączymy wszystkie składniki widelcem lub trzepaczką, aż będą całkowicie gładkie.

dodaj olej roślinny do suchej mieszanki. Bierzemy tylko rafinowany bezwonny, aby nie poczuć jego smaku w gotowym cieście. Wlej wodę. Ugniatamy dość gęste ciasto najpierw widelcem, a następnie rękami zanurzonymi w oleju roślinnym. W rezultacie ugniatanie ciasta jest elastyczne i wcale nie przykleja się do rąk.

ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 2/3, owijamy oddzielnie od siebie folią spożywczą i wysyłamy większą do lodówki na 30 minut, a mniejszą zamrażarkę w tym samym czasie.

gdy ciasto ostygnie, zajmijmy się nadzieniem. W głębokiej misce łączymy posiekane orzechy włoskie i gotowane mleko skondensowane (możesz gotować samodzielnie, ale łatwiej jest kupić gotowe). Orzechy można zmielić za pomocą robota kuchennego lub wałka do ciasta. W drugiej metodzie umieszczamy je w torbie, wyrównujemy na stole i kilkakrotnie przechodzimy wałkiem do ciasta, osiągając pożądany rozmiar kawałków. Wymieszaj nadzienie, aż będzie gładkie.

wyłóż naczynie do pieczenia papierem lub nasmaruj olejem. Wyjmujemy większy kawałek ciasta z lodówki i rozwałkowujemy cienką warstwą, aby pokryć spód formy i lekko wyłożyć boki. Rozłóż podstawę w formie, wyrównaj palcami i uformuj boki. Na środku rozprowadzamy całe nadzienie ze skondensowanego mleka i orzechów włoskich, wyrównujemy szpatułką. Lekko przekręć brzegi ciasta na środku, aby lekko przykryły nadzienie, nie pozwalając mu wypłynąć.

wyjmij drugą część ciasta z zamrażarki i zetrzyj ją na grubej tarce na nadzieniu. Natychmiast, aż ciasto zacznie się topić, wyślij ciasto do piekarnika (170 stopni) na 30-40 minut. Piec na złoty kolor. Wyjmujemy ciasto z piekarnika natychmiast po upieczeniu, pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dekorujemy według uznania.

podawaj na zimno.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy