skład / składniki
metoda gotowania
przesiej mąkę do głębokiej miski. W ten sposób pozbędziemy się grudek, przypadkowych śmieci i nasycimy tlenem. Do mąki dodajemy cukier puder, bułkę tartą, płatki owsiane, sól, cukier waniliowy (można zastąpić wanilią) i proszek do pieczenia. Nie zaniedbuj używania bułki tartej-dzięki nim w gotowej wersji ciasto jest bardziej kruche i chrupiące. Łączymy wszystkie składniki widelcem lub trzepaczką, aż będą całkowicie gładkie.
dodaj olej roślinny do suchej mieszanki. Bierzemy tylko rafinowany bezwonny, aby nie poczuć jego smaku w gotowym cieście. Wlej wodę. Ugniatamy dość gęste ciasto najpierw widelcem, a następnie rękami zanurzonymi w oleju roślinnym. W rezultacie ugniatanie ciasta jest elastyczne i wcale nie przykleja się do rąk.
ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 2/3, owijamy oddzielnie od siebie folią spożywczą i wysyłamy większą do lodówki na 30 minut, a mniejszą zamrażarkę w tym samym czasie.
gdy ciasto ostygnie, zajmijmy się nadzieniem. W głębokiej misce łączymy posiekane orzechy włoskie i gotowane mleko skondensowane (możesz gotować samodzielnie, ale łatwiej jest kupić gotowe). Orzechy można zmielić za pomocą robota kuchennego lub wałka do ciasta. W drugiej metodzie umieszczamy je w torbie, wyrównujemy na stole i kilkakrotnie przechodzimy wałkiem do ciasta, osiągając pożądany rozmiar kawałków. Wymieszaj nadzienie, aż będzie gładkie.
wyłóż naczynie do pieczenia papierem lub nasmaruj olejem. Wyjmujemy większy kawałek ciasta z lodówki i rozwałkowujemy cienką warstwą, aby pokryć spód formy i lekko wyłożyć boki. Rozłóż podstawę w formie, wyrównaj palcami i uformuj boki. Na środku rozprowadzamy całe nadzienie ze skondensowanego mleka i orzechów włoskich, wyrównujemy szpatułką. Lekko przekręć brzegi ciasta na środku, aby lekko przykryły nadzienie, nie pozwalając mu wypłynąć.
wyjmij drugą część ciasta z zamrażarki i zetrzyj ją na grubej tarce na nadzieniu. Natychmiast, aż ciasto zacznie się topić, wyślij ciasto do piekarnika (170 stopni) na 30-40 minut. Piec na złoty kolor. Wyjmujemy ciasto z piekarnika natychmiast po upieczeniu, pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dekorujemy według uznania.
podawaj na zimno.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g