skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Aby przygotować ciasto rabarbarowe, potrzebujemy: mąki, miękkiego masła, cukru, mleka, jajek, proszku do pieczenia, mielonego kardamonu i soli.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kardamon i sól.
Krok 3:
Ubij miękkie masło z cukrem na bujną, jasną masę.
Krok 4:
Dodaj jajko, cukier waniliowy puder. Ubijaj do uzyskania gładkości.
Krok 5:
Wlej mleko, dodaj mieszankę mąki i ponownie ubij z małą prędkością.
Krok 6:
Powinno uzyskać gładkie, jednorodne ciasto.
Krok 7:
Farsz. Do nadzienia potrzebujemy rabarbaru i cukru.
Krok 8:
Ogonki rabarbaru umyć, osuszyć i obrać. Jeśli ogonki są bardzo grube, pokrój je na pół, w przeciwnym razie utoną w cieście.
Krok 9:
W wysmarowanym masłem naczyniu do pieczenia wyłożyć ciasto i spłaszczyć.
Krok 10:
Ułóż kostki rabarbaru na wierzchu w Kole. Posyp rabarbar cukrem na wierzchu. Wtedy otrzymasz pyszną skórkę cukrową.
Krok 11:
Piec ciasto przez około 40 minut w 180°C.
ten wspaniały przepis znalazłem na jednym blogu kulinarnym.Przyciągnęła mnie obecność kardamonu w cieście. I nie pomyliłem się, że zdecydowałem się na to ciasto. Jest po prostu niezwykły! Jedno ciasto jest tego warte, a wraz z rabarbarem okazuje się jeszcze smaczniejsze. A skórka cukrowa na powierzchni ciasta... Ogólnie Gorąco polecam. Wynik zachwyci. Ciasto można przygotować z słodko-kwaśnymi jabłkami (teraz Antonovka dojrzewa), różnymi jagodami, na przykład agrestem lub porzeczkami.
zaleca się zbieranie rabarbaru na ciasto już w czerwcu. Jego kwaśne, grube łodygi są doskonałym nadzieniem do każdego wypieku – w tym słodkiego. Zrobiłem ciasta rabarbarowe według wielu przepisów i wszystkie okazały się pyszne na swój sposób.
biszkopt z rabarbarem i truskawkami - https://1000.menu/cooking/20228-vozdushnyi-biskvit-s-revenem-i-klubnikoi
babeczka czekoladowa z rabarbarem i wiciokrzewem - https://1000.menu/cooking/27701-shokoladnyi-keks-s-revenem-i-jimolostu
Charlotte z rabarbarem - https://1000.menu/cooking/35053-sharlotka-s-revenem
odwrócona babeczka z rabarbarem i migdałami
- https://1000.menu/cooking/36656-perevernutyi-keks-s-revenem-i-mindalem
babeczka Śmietanowa z rabarbarem i makiem
- https://1000.menu/cooking/35697-smetannyi-keks-s-revenem-i-makom
ale to ciasto na długo pozostanie moim ulubionym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g