ciasto rabarbarowo-kardamonowe

to ciasto to prawdziwy cud. Miękki, pachnący, z kwaskowatością. Miękisz tego ciasta jest przewiewny i bardzo aromatyczny. Kardamon nadaje ciastu niepowtarzalny smak, a rabarbar - przyjemną kwaskowatość, która osłabia słodycz ciasta.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 21 % 12 g
węglowodany 71 % 40 g
281 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Aby przygotować ciasto rabarbarowe, potrzebujemy: mąki, miękkiego masła, cukru, mleka, jajek, proszku do pieczenia, mielonego kardamonu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kardamon i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij miękkie masło z cukrem na bujną, jasną masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajko, cukier waniliowy puder. Ubijaj do uzyskania gładkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko, dodaj mieszankę mąki i ponownie ubij z małą prędkością.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powinno uzyskać gładkie, jednorodne ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Farsz. Do nadzienia potrzebujemy rabarbaru i cukru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ogonki rabarbaru umyć, osuszyć i obrać. Jeśli ogonki są bardzo grube, pokrój je na pół, w przeciwnym razie utoną w cieście.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W wysmarowanym masłem naczyniu do pieczenia wyłożyć ciasto i spłaszczyć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż kostki rabarbaru na wierzchu w Kole. Posyp rabarbar cukrem na wierzchu. Wtedy otrzymasz pyszną skórkę cukrową.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec ciasto przez około 40 minut w 180°C.

ten wspaniały przepis znalazłem na jednym blogu kulinarnym.Przyciągnęła mnie obecność kardamonu w cieście. I nie pomyliłem się, że zdecydowałem się na to ciasto. Jest po prostu niezwykły! Jedno ciasto jest tego warte, a wraz z rabarbarem okazuje się jeszcze smaczniejsze. A skórka cukrowa na powierzchni ciasta... Ogólnie Gorąco polecam. Wynik zachwyci. Ciasto można przygotować z słodko-kwaśnymi jabłkami (teraz Antonovka dojrzewa), różnymi jagodami, na przykład agrestem lub porzeczkami.

zaleca się zbieranie rabarbaru na ciasto już w czerwcu. Jego kwaśne, grube łodygi są doskonałym nadzieniem do każdego wypieku – w tym słodkiego. Zrobiłem ciasta rabarbarowe według wielu przepisów i wszystkie okazały się pyszne na swój sposób.

biszkopt z rabarbarem i truskawkami - https://1000.menu/cooking/20228-vozdushnyi-biskvit-s-revenem-i-klubnikoi

babeczka czekoladowa z rabarbarem i wiciokrzewem - https://1000.menu/cooking/27701-shokoladnyi-keks-s-revenem-i-jimolostu

Charlotte z rabarbarem - https://1000.menu/cooking/35053-sharlotka-s-revenem

odwrócona babeczka z rabarbarem i migdałami - https://1000.menu/cooking/36656-perevernutyi-keks-s-revenem-i-mindalem

babeczka Śmietanowa z rabarbarem i makiem - https://1000.menu/cooking/35697-smetannyi-keks-s-revenem-i-makom

ale to ciasto na długo pozostanie moim ulubionym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy