skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jajka podzieliłem na białka i żółtka. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na miękką pianę. Następnie dodaję połowę cukru z całkowitej masy i kontynuuję ubijanie, aż będzie gęsta piana.
Krok 2:
Podczas ubijania białek równolegle zaczynam ubijać żółtka z drugą połową cukru. Aż do blasku i lekkiego wybielania. Jeśli nie można ubić wszystkiego w tym samym czasie, najpierw ubij białka, odłóż na bok, a następnie żółtka. Następnie dodaję zmiękczone masło. Bardzo ważne jest, aby żółtka i masło miały samotną (pokojową) temperaturę, w przeciwnym razie masa może się rozwarstwić. I nadal ubijam, aż będzie puszysty, zajmie to 5-7 minut.
Krok 3:
Kiedy obie masy są ubite, łączę je. Nie musisz tego robić przez długi czas, przy minimalnej prędkości miksera. Oto taka mieszanka jajeczno-maślana, która powinna się udać. Jest płynny, ale jednocześnie bujny i przewiewny.
Krok 4:
Do mąki dodaję proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wszystko dobrze mieszam. I przesiewam w 2-3 seriach do mieszanki jajeczno-maślanej. Za każdym razem dobrze mieszam. Nie robię tego długo, aby jajka nie straciły blasku, ale jednocześnie nie powinny pozostać nieważone kawałkiem mąki.
Krok 5:
To wszystko, takie ciasto powinno się udać. Jest dość gęsty.
Krok 6:
Wlewam do formy, w której będę piec. Rozmiar mojej formy to 20 * 30. Wcześniej przykryłem go pergaminem. Wyrównuję.
Krok 7:
Oto nadzienie którego użyję. Możesz wziąć absolutnie każdy.
Krok 8:
I rozłóż na wierzchu. Wcześniej nożem na cieście narysowałem granice każdego kawałka ciasta. Łatwiej mi było rozłożyć nadzienie. Posyp kwaśne jagody cukrem.
Krok 9:
Pieczone w 170 stopniach przez 30 minut. Ale lepiej skup się na piekarniku i suchej wykałaczce. Jeśli chcesz, aby owoce utonęły w cieście, weź WIĘKSZY kształt, aby warstwa ciasta była cieńsza. Pozwól mi ostygnąć.
Krok 10:
W razie potrzeby posyp cukrem pudrem i możesz spróbować.
Krok 11:
Ciasto jest dobrze ugotowane, zarumienione. Okazało się bardzo pachnące, maślane, delikatne z lekką kwaskowatością owoców i jagód. Tak prosty w przygotowaniu, a jednocześnie tak pyszny i piękny.
Krok 12:
Mam nadzieję, że przepis Ci się spodoba i będzie przydatny.
to przepis na bardzo smaczne, piękne, jasne, letnie ciasto owocowo-jagodowe. Jest łatwy w przygotowaniu, wystarczająco szybki, a wynik jest po prostu doskonały. Ciasto biszkoptowe jest maślane, pachnące, delikatne, a nadzienie daje lekką kwaskowatość owocowo-jagodową. Dołącz do nas! Mam nadzieję, że ci się spodoba!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g