różne owoce jagodowe

łatwy do zdania, jasny, smaczny, szybki, aromatyczny. Pomysł bardzo oryginalny i każdy kawałek jest wyjątkowo smaczny!!!
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 29 % 19 g
węglowodany 62 % 41 g
346 kcal
IG: 12 / 2 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jajka podzieliłem na białka i żółtka. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na miękką pianę. Następnie dodaję połowę cukru z całkowitej masy i kontynuuję ubijanie, aż będzie gęsta piana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas ubijania białek równolegle zaczynam ubijać żółtka z drugą połową cukru. Aż do blasku i lekkiego wybielania. Jeśli nie można ubić wszystkiego w tym samym czasie, najpierw ubij białka, odłóż na bok, a następnie żółtka. Następnie dodaję zmiękczone masło. Bardzo ważne jest, aby żółtka i masło miały samotną (pokojową) temperaturę, w przeciwnym razie masa może się rozwarstwić. I nadal ubijam, aż będzie puszysty, zajmie to 5-7 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kiedy obie masy są ubite, łączę je. Nie musisz tego robić przez długi czas, przy minimalnej prędkości miksera. Oto taka mieszanka jajeczno-maślana, która powinna się udać. Jest płynny, ale jednocześnie bujny i przewiewny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do mąki dodaję proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wszystko dobrze mieszam. I przesiewam w 2-3 seriach do mieszanki jajeczno-maślanej. Za każdym razem dobrze mieszam. Nie robię tego długo, aby jajka nie straciły blasku, ale jednocześnie nie powinny pozostać nieważone kawałkiem mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    To wszystko, takie ciasto powinno się udać. Jest dość gęsty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlewam do formy, w której będę piec. Rozmiar mojej formy to 20 * 30. Wcześniej przykryłem go pergaminem. Wyrównuję.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Oto nadzienie którego użyję. Możesz wziąć absolutnie każdy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I rozłóż na wierzchu. Wcześniej nożem na cieście narysowałem granice każdego kawałka ciasta. Łatwiej mi było rozłożyć nadzienie. Posyp kwaśne jagody cukrem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pieczone w 170 stopniach przez 30 minut. Ale lepiej skup się na piekarniku i suchej wykałaczce. Jeśli chcesz, aby owoce utonęły w cieście, weź WIĘKSZY kształt, aby warstwa ciasta była cieńsza. Pozwól mi ostygnąć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W razie potrzeby posyp cukrem pudrem i możesz spróbować.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto jest dobrze ugotowane, zarumienione. Okazało się bardzo pachnące, maślane, delikatne z lekką kwaskowatością owoców i jagód. Tak prosty w przygotowaniu, a jednocześnie tak pyszny i piękny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Mam nadzieję, że przepis Ci się spodoba i będzie przydatny.

to przepis na bardzo smaczne, piękne, jasne, letnie ciasto owocowo-jagodowe. Jest łatwy w przygotowaniu, wystarczająco szybki, a wynik jest po prostu doskonały. Ciasto biszkoptowe jest maślane, pachnące, delikatne, a nadzienie daje lekką kwaskowatość owocowo-jagodową. Dołącz do nas! Mam nadzieję, że ci się spodoba!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy