ciasto trzy szklanki z kapustą

przepyszne i oryginalne danie. Spróbuj upiec! Ciasto trzy szklanki z kapustą to ciekawe pikantne wypieki. Przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste i dość szybkie. Okazuje się, że jest to świetne ciasto lub możesz je zastąpić obiadem. Okazuje się pożywny, zdrowy i smaczny.
kisik07Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 32 % 13 g
węglowodany 54 % 22 g
226 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

zazwyczaj takie ciasta są pieczone na słodko, a nazwę "trzy szklanki" zawdzięczają temu, że trzy główne składniki - mąka, cukier i kasza manna są pobierane w tej samej objętości, a mianowicie w szklance. To ciasto ma swoją nazwę przez analogię, tylko do tego potrzebne są pozostałe trzy szklanki, ponieważ to ciasto jest niesłodzone. Do ciasta potrzebujesz szklanki mąki, szklanki bułki tartej i szklanki masła pokrojonego w kostkę.

blanszujemy kalafior na ciasto, aby był szczególnie delikatny w wypiekach. Aby to zrobić, sortujemy kapustę, myjemy, przycinamy przyciemnione obszary, jeśli są dostępne, demontujemy na kwiatostany. W rondelku gotujemy osoloną wodę, a gdy się zagotuje, wrzucamy tam kapustę. Kapustę gotujemy dosłownie przez 1-2 minuty i wrzucamy do durszlaka. Pozwól, aby cała nadmiar wody spłynął.

w razie potrzeby kapustę można smażyć na maśle lub oliwie z oliwek zamiast blanszować, ale danie to stanie się bardziej kaloryczne.

gdy woda spływa, przygotuj ciasto. Aby to zrobić, wlej bułkę tartą, mąkę do miski o odpowiedniej wielkości i włóż masło. Wszystko wcieramy w okruchy łyżką stołową. I możesz użyć rąk - więc wszystko pójdzie szybciej.

weź naczynie do pieczenia. Nie musisz dodatkowo smarować go olejem. Wlej połowę okruchów na dno. Rozłóż kalafior równomiernie na wierzchu. Posyp odrobiną soli, świeżo zmielonego czarnego pieprzu (możesz użyć młynka sklepowego), suszonych ziół prowansalskich. Na wierzchu wcieramy ser na grubej tarce. Następnie wlej pozostałe okruchy.

umieść formę z przyszłym ciastem w rozgrzanym do 200 stopni na pół godziny. W tym czasie kapusta dobrze się upiecze i stanie się delikatna, a ciasto pokryje apetyczną skórką na wierzchu.

gotowe ciasto podajemy na gorąco, rozkładając na porcjowanych talerzach. Możesz ozdobić go świeżymi ziołami. Dobrze ciasto połączy się z różnymi sosami. zwłaszcza na bazie śmietany.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy