skład / składniki
metoda gotowania
zazwyczaj takie ciasta są pieczone na słodko, a nazwę "trzy szklanki" zawdzięczają temu, że trzy główne składniki - mąka, cukier i kasza manna są pobierane w tej samej objętości, a mianowicie w szklance. To ciasto ma swoją nazwę przez analogię, tylko do tego potrzebne są pozostałe trzy szklanki, ponieważ to ciasto jest niesłodzone. Do ciasta potrzebujesz szklanki mąki, szklanki bułki tartej i szklanki masła pokrojonego w kostkę.
blanszujemy kalafior na ciasto, aby był szczególnie delikatny w wypiekach. Aby to zrobić, sortujemy kapustę, myjemy, przycinamy przyciemnione obszary, jeśli są dostępne, demontujemy na kwiatostany. W rondelku gotujemy osoloną wodę, a gdy się zagotuje, wrzucamy tam kapustę. Kapustę gotujemy dosłownie przez 1-2 minuty i wrzucamy do durszlaka. Pozwól, aby cała nadmiar wody spłynął.
w razie potrzeby kapustę można smażyć na maśle lub oliwie z oliwek zamiast blanszować, ale danie to stanie się bardziej kaloryczne.
gdy woda spływa, przygotuj ciasto. Aby to zrobić, wlej bułkę tartą, mąkę do miski o odpowiedniej wielkości i włóż masło. Wszystko wcieramy w okruchy łyżką stołową. I możesz użyć rąk - więc wszystko pójdzie szybciej.
weź naczynie do pieczenia. Nie musisz dodatkowo smarować go olejem. Wlej połowę okruchów na dno. Rozłóż kalafior równomiernie na wierzchu. Posyp odrobiną soli, świeżo zmielonego czarnego pieprzu (możesz użyć młynka sklepowego), suszonych ziół prowansalskich. Na wierzchu wcieramy ser na grubej tarce. Następnie wlej pozostałe okruchy.
umieść formę z przyszłym ciastem w rozgrzanym do 200 stopni na pół godziny. W tym czasie kapusta dobrze się upiecze i stanie się delikatna, a ciasto pokryje apetyczną skórką na wierzchu.
gotowe ciasto podajemy na gorąco, rozkładając na porcjowanych talerzach. Możesz ozdobić go świeżymi ziołami. Dobrze ciasto połączy się z różnymi sosami. zwłaszcza na bazie śmietany.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g