skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajko, mleko, masło i nadzienie, które lubisz. W tym przepisie zrobiłem połowę babeczek z dżemem, połowę z marmoladą.
Krok 2:
Najpierw rozpuść masło. Podczas topienia weź mikser i dokładnie ubij jajko z cukrem. Powinieneś uzyskać białą jednorodną masę.
Krok 3:
Dodaj mleko, stopione masło, proszek do pieczenia i mąkę do mieszanki jajeczno-cukrowej. I znowu wszystko dokładnie wymieszaj. Powinieneś uzyskać jednorodną masę przypominającą konsystencję śmietany.
Krok 4:
Bierzemy formę do babeczek i wkładamy do niej formy. Uwielbiam pracować z silikonowymi formami, ale można też użyć papierowych. Wlej około 2/3 łyżki ciasta do każdej formy. Następnie umieść nadzienie w każdym środku. Wziąłem dżem porzeczkowy i marmoladę.
Krok 5:
I wypełnij nasze formy pozostałym ciastem. Tylko te powinny być wypełnione nie do krawędzi, ale nieco więcej niż do połowy.
Krok 6:
Wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-22 minuty.
Krok 7:
Sprawdź gotowość wykałaczką.
Krok 8:
Odstawiamy do ostygnięcia, wyjmujemy z foremek i podajemy do stołu.
Krok 9:
W razie potrzeby można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Nadziewane babeczki to świetny deser na herbatę, kawę lub mleko. I w zaledwie 30 minut! Gotuje się bardzo szybko i zjada jeszcze szybciej. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. Potrzebujesz tylko kilku produktów, a mianowicie: szklanki mąki, pół szklanki cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, jednego jaja kurzego, 100 ml mleka, 50 gramów masła i nadzienia według własnych upodobań. Użyłam kawałków marmolady i dżemu porzeczkowego. To wszystko! Użyłem silikonowych foremek do pieczenia, są wygodne w obsłudze, zachowują swój kształt, babeczki są schludne, mają ten sam kształt i są łatwe do wyjęcia.
piekarnik musi być rozgrzany do 180 stopni, włączam tryb z wentylatorem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Marmolada - 322 kcal/100g