babeczki nadziewane dżemem, marmoladą

babeczki są bardzo delikatne, przewiewne, łatwe do zrobienia! Nadziewane babeczki to świetny deser na herbatę, kawę lub mleko. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. Babeczki są delikatne, lubiane przez wszystkich, zarówno dorosłych, jak i dzieci.
LudmiłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 18 % 11 g
węglowodany 74 % 46 g
303 kcal
IG: 2 / 4 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajko, mleko, masło i nadzienie, które lubisz. W tym przepisie zrobiłem połowę babeczek z dżemem, połowę z marmoladą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw rozpuść masło. Podczas topienia weź mikser i dokładnie ubij jajko z cukrem. Powinieneś uzyskać białą jednorodną masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mleko, stopione masło, proszek do pieczenia i mąkę do mieszanki jajeczno-cukrowej. I znowu wszystko dokładnie wymieszaj. Powinieneś uzyskać jednorodną masę przypominającą konsystencję śmietany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bierzemy formę do babeczek i wkładamy do niej formy. Uwielbiam pracować z silikonowymi formami, ale można też użyć papierowych. Wlej około 2/3 łyżki ciasta do każdej formy. Następnie umieść nadzienie w każdym środku. Wziąłem dżem porzeczkowy i marmoladę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I wypełnij nasze formy pozostałym ciastem. Tylko te powinny być wypełnione nie do krawędzi, ale nieco więcej niż do połowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-22 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sprawdź gotowość wykałaczką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odstawiamy do ostygnięcia, wyjmujemy z foremek i podajemy do stołu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W razie potrzeby można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Nadziewane babeczki to świetny deser na herbatę, kawę lub mleko. I w zaledwie 30 minut! Gotuje się bardzo szybko i zjada jeszcze szybciej. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. Potrzebujesz tylko kilku produktów, a mianowicie: szklanki mąki, pół szklanki cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, jednego jaja kurzego, 100 ml mleka, 50 gramów masła i nadzienia według własnych upodobań. Użyłam kawałków marmolady i dżemu porzeczkowego. To wszystko! Użyłem silikonowych foremek do pieczenia, są wygodne w obsłudze, zachowują swój kształt, babeczki są schludne, mają ten sam kształt i są łatwe do wyjęcia.
piekarnik musi być rozgrzany do 180 stopni, włączam tryb z wentylatorem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Marmolada - 322   kcal/100g

Podobne przepisy