domowy kwas chlebowy z czarnego chleba na suchych drożdżach

pyszny i zdrowy domowy kwas chlebowy dla koneserów! Domowy kwas chlebowy zawsze pijemy w letnie upały. Ten napój jest znacznie zdrowszy i smaczniejszy niż napoje sklepowe. Współczesna medycyna twierdzi, że kwas chlebowy jest w stanie przywrócić siłę po chorobie i poprawić ogólny stan organizmu.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
28 kcal
IG: 0 / 67 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 14 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Chleb należy stosować żytni lub pszenno-żytni, ale nie pszenny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Chleb żytni kroimy w średnie kostki. Układamy kostki na blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie chleb zamieni się w krakersy, ważne jest, aby krakersy żytnie się nie przypaliły, w przeciwnym razie kwas chlebowy będzie gorzki. Wysyłamy ciepłe krakersy do trzylitrowego słoika, w tym samym miejscu wlej cukier. Zagotuj wodę, zalej bułkę tartą z cukrem wrzącą wodą i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Suche drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I wlej do całkowicie schłodzonego słoika z bułką tartą. Aby przyszły kwas chlebowy oddychał, przykryj górę kawałkiem gazy lub pokrywką z otworami i pozostaw do fermentacji na parapecie na 36 godzin.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowy kwas chlebowy jest filtrowany przez sito lub gazę i wysyłany do lodówki w celu schłodzenia. Z powstałego zakwasu przygotowujemy nowy kwas chlebowy, w tym celu do szklanki zakwasu dodajemy 2 kromki chleba żytniego i 3 łyżki cukru i, w zależności od temperatury w pomieszczeniu, fermentujemy przez 2-3 dni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak zrozumieć, że kwas chlebowy jest już gotowy? Możesz spróbować trochę lub powąchać. Kwas chlebowy, który jest nadal w procesie fermentacji, będzie bezwonny. Gotowy napój lekko pachnie kwaśno. Podczas gdy kwas fermentuje, kromki chleba biegną w górę lub w dół. W gotowym napoju wzniosą się na górę puszki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Domowy kwas chlebowy jest gotowy! Gotowy napój jest przechowywany w lodówce. Smacznego!

proces fermentacji słodu i krakersów chlebowych daje nam niesamowity napój o nazwie"kwas chlebowy". Jest tradycyjny wśród narodów słowiańskich, ale z czasem rozprzestrzenił się na cały świat i zyskał popularność, a to dzięki swoim wyjątkowym zdolnościom do zaspokojenia nie tylko pragnienia, ale także głodu.
w Rosji miód i pachnące zioła często dodawano do kwasu chlebowego, nie było lepszego napoju bezalkoholowego. Na jego podstawie przygotowano również liczne zimne zupy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy