skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Chleb należy stosować żytni lub pszenno-żytni, ale nie pszenny.
Krok 2:
Chleb żytni kroimy w średnie kostki. Układamy kostki na blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie chleb zamieni się w krakersy, ważne jest, aby krakersy żytnie się nie przypaliły, w przeciwnym razie kwas chlebowy będzie gorzki. Wysyłamy ciepłe krakersy do trzylitrowego słoika, w tym samym miejscu wlej cukier. Zagotuj wodę, zalej bułkę tartą z cukrem wrzącą wodą i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 3:
Suche drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody
Krok 4:
I wlej do całkowicie schłodzonego słoika z bułką tartą. Aby przyszły kwas chlebowy oddychał, przykryj górę kawałkiem gazy lub pokrywką z otworami i pozostaw do fermentacji na parapecie na 36 godzin.
Krok 5:
Gotowy kwas chlebowy jest filtrowany przez sito lub gazę i wysyłany do lodówki w celu schłodzenia. Z powstałego zakwasu przygotowujemy nowy kwas chlebowy, w tym celu do szklanki zakwasu dodajemy 2 kromki chleba żytniego i 3 łyżki cukru i, w zależności od temperatury w pomieszczeniu, fermentujemy przez 2-3 dni.
Krok 6:
Jak zrozumieć, że kwas chlebowy jest już gotowy? Możesz spróbować trochę lub powąchać. Kwas chlebowy, który jest nadal w procesie fermentacji, będzie bezwonny. Gotowy napój lekko pachnie kwaśno. Podczas gdy kwas fermentuje, kromki chleba biegną w górę lub w dół. W gotowym napoju wzniosą się na górę puszki.
Krok 7:
Domowy kwas chlebowy jest gotowy! Gotowy napój jest przechowywany w lodówce. Smacznego!
proces fermentacji słodu i krakersów chlebowych daje nam niesamowity napój o nazwie"kwas chlebowy". Jest tradycyjny wśród narodów słowiańskich, ale z czasem rozprzestrzenił się na cały świat i zyskał popularność, a to dzięki swoim wyjątkowym zdolnościom do zaspokojenia nie tylko pragnienia, ale także głodu.
w Rosji miód i pachnące zioła często dodawano do kwasu chlebowego, nie było lepszego napoju bezalkoholowego. Na jego podstawie przygotowano również liczne zimne zupy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g