skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszne letnie ciasto, przygotowujemy niezbędne produkty. Rozłóż sto dwadzieścia gramów zmiękczonego masła w dużej misce, dodaj sto pięćdziesiąt gramów cukru i ubij mikserem, aż będzie gładkie.
Krok 2:
Rozbij dwa jaja kurze do miski, dodaj jedną łyżeczkę cukru waniliowego i dobrze wymieszaj mikserem.
Krok 3:
Przesiać do miski do pozostałych składników dwieście gramów mąki, dodać ćwierć łyżeczki soli i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia.
Krok 4:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, a elastyczne gładkie ciasto jest gotowe.
Krok 5:
Rozłóż przygotowane ciasto w formie, która została wcześniej pokryta pergaminem natłuszczonym olejem roślinnym.
Krok 6:
Ostrożnie i równomiernie wyrównaj ciasto w formie szpatułką.
Krok 7:
Pokrój morele na pół i usuń pestki.
Krok 8:
Rozłóż plasterki moreli na cieście, przekrojem do góry i włóż formę do piekarnika na 35-40 minut, który został podgrzany do 180 stopni.
Krok 9:
Gotowe pachnące ciasto odstawiamy na chwilę do ostygnięcia i dekorujemy na wierzchu cukrem pudrem. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego!
ciasto morelowe na herbatę! Kochamy lato nie tylko za ciepłe dni, ale także za obfitość owoców. Chcę spróbować każdego, nie przegap sezonu. Ale nie tylko świeże owoce są dobre. Konserwujemy je, robimy kompoty, gotujemy dżemy, a nawet rozpieszczamy z nimi domowe wypieki. Co jest lepszego niż szczera rozmowa z pysznym ciastem?
chcę podzielić się przepisem na ciasto morelowe, będzie hitem na domowych przyjęciach herbacianych.
Morela pospolita (łac. Prúnus armeníaca) drzewo owocowe, wspomniane w źródłach z I wieku, co może świadczyć o trafieniu moreli do Włoch w I wieku p. n. e., po wojnach rzymsko-parfijskich. Pliniusz, Dioscorides i Columella nazywają morelę "ormiańskim jabłkiem" (łac. Mela armeniaca, łac. pomum armeniacum), co sugeruje, że morela została sprowadzona do Rzymu z Armenii lub przez kupców ormiańskich. Podobne nazwy moreli można znaleźć w innych językach, takich jak Aram. hazzura armenaja lub Arab. tuffah al-armani ("ormiańskie jabłko"), Akkad. armanum, właśc. armellino. Ibn al-Faqih w swojej Księdze krajów wspomina morelę pod swoim ormiańskim imieniem tiryan i nazywa ją "owocem Armenii".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g