pyszne ciasto owocowe z wanilią i morelami do herbaty

pyszne wypieki, które z pewnością staną się hitem w domu! Świetny przepis na letnie ciasto ze świeżymi owocami, które z pewnością przypadnie do gustu i stanie się ulubionym ciastem na domowe przyjęcia herbaciane!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 69 % 34 g
248 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne letnie ciasto, przygotowujemy niezbędne produkty. Rozłóż sto dwadzieścia gramów zmiękczonego masła w dużej misce, dodaj sto pięćdziesiąt gramów cukru i ubij mikserem, aż będzie gładkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij dwa jaja kurze do miski, dodaj jedną łyżeczkę cukru waniliowego i dobrze wymieszaj mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiać do miski do pozostałych składników dwieście gramów mąki, dodać ćwierć łyżeczki soli i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, a elastyczne gładkie ciasto jest gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż przygotowane ciasto w formie, która została wcześniej pokryta pergaminem natłuszczonym olejem roślinnym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostrożnie i równomiernie wyrównaj ciasto w formie szpatułką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój morele na pół i usuń pestki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż plasterki moreli na cieście, przekrojem do góry i włóż formę do piekarnika na 35-40 minut, który został podgrzany do 180 stopni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe pachnące ciasto odstawiamy na chwilę do ostygnięcia i dekorujemy na wierzchu cukrem pudrem. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego!

ciasto morelowe na herbatę! Kochamy lato nie tylko za ciepłe dni, ale także za obfitość owoców. Chcę spróbować każdego, nie przegap sezonu. Ale nie tylko świeże owoce są dobre. Konserwujemy je, robimy kompoty, gotujemy dżemy, a nawet rozpieszczamy z nimi domowe wypieki. Co jest lepszego niż szczera rozmowa z pysznym ciastem?
chcę podzielić się przepisem na ciasto morelowe, będzie hitem na domowych przyjęciach herbacianych.
Morela pospolita (łac. Prúnus armeníaca) drzewo owocowe, wspomniane w źródłach z I wieku, co może świadczyć o trafieniu moreli do Włoch w I wieku p. n. e., po wojnach rzymsko-parfijskich. Pliniusz, Dioscorides i Columella nazywają morelę "ormiańskim jabłkiem" (łac. Mela armeniaca, łac. pomum armeniacum), co sugeruje, że morela została sprowadzona do Rzymu z Armenii lub przez kupców ormiańskich. Podobne nazwy moreli można znaleźć w innych językach, takich jak Aram. hazzura armenaja lub Arab. tuffah al-armani ("ormiańskie jabłko"), Akkad. armanum, właśc. armellino. Ibn al-Faqih w swojej Księdze krajów wspomina morelę pod swoim ormiańskim imieniem tiryan i nazywa ją "owocem Armenii".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy