Proste ciasto w powolnej kuchence z kremem cytrynowym

biszkopt z kremem cytrynowym to ulubiony deser. To ciasto jest szybkie w przygotowaniu i okazuje się bardzo smaczne. Krem o delikatnej konsystencji i nutach cytrusów będzie miłym dodatkiem do pieczenia.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 76 % 44 g
281 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie ciasta na biszkopt. Ubij jajka z cukrem, dodaj śmietanę, sodę, sól i mąkę. Zagnieść ciasto łyżką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Multicooker jest ustawiony na tryb & quot; pieczenie". To około 45 minut (w zależności od powolnej kuchenki). Odczekaj 5 minut, aż miska się rozgrzeje, posmaruj ją masłem i lekko posyp mąką lub bułką tartą. Wlej ciasto, równomiernie rozprowadzając je po całej misce. Zamykamy pokrywę i czekamy na wyznaczony czas.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie przygotujemy krem. Umyj cytrynę i zalej wrzącą wodą. Jajka z cukrem lekko ubij trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cytrynę na 2 części, wyciśnij sok z każdej połowy i usuń skórkę drobną tarką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj jajka ubite cukrem, skórkę z cytryny i sok z cytryny w małym rondlu, dodaj masło. Postaw rondel na małym ogniu, zagotuj masę i ciągle mieszając gotuj śmietanę. Krem najpierw będzie płynny, a następnie zgęstnieje. Przybliżony czas gotowania kremu to 7-10 minut. Następnie wyłącz ogień, schłodź krem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotowy biszkopt z multicookera i pozwól mu ostygnąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj ciasto kremem cytrynowym. Ciasto jest gotowe!

biszkopt w powolnej kuchence z kremem cytrynowym to najlepsze rozwiązanie na każdą uroczystość.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy