skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kaszę gryczaną z gulaszem w powolnej kuchence? Przygotuj do tego niezbędne składniki. gulasz może być używany z dowolnego rodzaju mięsa. Mam gulasz wieprzowy. Proporcje składników można nieco zmienić według własnego gustu, ale stosunek gryki do wody powinien wynosić 1:2.
Krok 2:
Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Następnie zetrzyj marchewki na grubej tarce i drobno posiekaj cebulę. Włącz powolną kuchenkę w tryb "smażenie" i poczekaj, aż miska rozgrzeje się do stanu gorącego. Wlej trochę oleju roślinnego i ułóż przygotowane warzywa. Smaż je przez 2-3 minuty, pamiętając o mieszaniu.
Krok 3:
Następnie włóż gulasz do wolnowaru. Wymieszaj z warzywami i podgrzewaj przez kolejne 3-5 minut.
Krok 4:
Grykę opłucz kilka razy w zimnej wodzie i dokładnie spuść z niej wodę. Włóż kaszę gryczaną do miski multicookera i dodaj wymaganą ilość wody. Do smaku dodaj trochę soli i mielonego pieprzu. Przełącz powolną kuchenkę na tryb kaszy na 25 minut. Zamknij pokrywę.
Krok 5:
Po określonym czasie Multicooker wyda sygnał dźwiękowy informujący, że danie jest gotowe. Otwórz pokrywkę, wymieszaj i możesz podać. Rozłóż kaszę gryczaną z gulaszem na talerzach i podawaj. Smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Gulasz wieprzowy - 349 kcal/100g