kasza gryczana z gulaszem w powolnej kuchence

pyszne, sycące i pożywne danie na każdy dzień! Kasza gryczana z gulaszem w powolnej kuchence jest idealna na rodzinny obiad. Będziesz potrzebował trochę czasu na przygotowanie, a produkty są bardzo przystępne i proste. Ale najlepsze jest to, że danie jest bardzo lubiane przez dzieci!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 39 % 12 g
176 kcal
IG: 17 / 83 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kaszę gryczaną z gulaszem w powolnej kuchence? Przygotuj do tego niezbędne składniki. gulasz może być używany z dowolnego rodzaju mięsa. Mam gulasz wieprzowy. Proporcje składników można nieco zmienić według własnego gustu, ale stosunek gryki do wody powinien wynosić 1:2.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Następnie zetrzyj marchewki na grubej tarce i drobno posiekaj cebulę. Włącz powolną kuchenkę w tryb "smażenie" i poczekaj, aż miska rozgrzeje się do stanu gorącego. Wlej trochę oleju roślinnego i ułóż przygotowane warzywa. Smaż je przez 2-3 minuty, pamiętając o mieszaniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie włóż gulasz do wolnowaru. Wymieszaj z warzywami i podgrzewaj przez kolejne 3-5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Grykę opłucz kilka razy w zimnej wodzie i dokładnie spuść z niej wodę. Włóż kaszę gryczaną do miski multicookera i dodaj wymaganą ilość wody. Do smaku dodaj trochę soli i mielonego pieprzu. Przełącz powolną kuchenkę na tryb kaszy na 25 minut. Zamknij pokrywę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po określonym czasie Multicooker wyda sygnał dźwiękowy informujący, że danie jest gotowe. Otwórz pokrywkę, wymieszaj i możesz podać. Rozłóż kaszę gryczaną z gulaszem na talerzach i podawaj. Smacznego!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Gulasz wieprzowy - 349   kcal/100g

Podobne przepisy