skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić ziemniaki z cukinią w powolnej kuchence? przygotuj do tego niezbędne składniki. Obierz ziemniaki i spłucz je z brudu. Jeśli cukinia ma twardą skórkę, należy ją z niej obrać. Ale lepiej jest używać młodej cukinii z miękką skórą. Bez skórki cukinia całkowicie zgaśnie i zamieni się w bezkształtną masę.
Krok 2:
Obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj. Włącz Multicooker na tryb "smażenie" i wlej trochę oliwy z oliwek do miski. Podsmaż pokrojoną cebulę przez 3-5 minut, aby była przezroczysta.
Krok 3:
Pokrój ziemniaki na małe kawałki i przenieś do miski. Przełącz powolną kuchenkę na tryb "duszenie" na 35 minut. Zamknij miskę.
Krok 4:
W tym czasie pokrój cukinię na duże kawałki. Pokrój marchewki w plasterki lub kostki. Czosnek można drobno posiekać lub przepuścić przez prasę.
Krok 5:
15 minut po rozpoczęciu duszenia dodaj cukinię z marchewką do miski. Do smaku trochę soli. W razie potrzeby możesz dodać trochę posiekanych ziół. Jeśli lubisz bardziej płynne danie, dodaj trochę wody.
Krok 6:
Po upływie czasu powolna kuchenka wyda sygnał dźwiękowy. Nie otwieraj miski. Pozostaw naczynie w trybie utrzymywania ciepła przez kolejne 30 minut. Duszone ziemniaki z cukinią są gotowe! Smacznego!
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g