duszone ziemniaki z cukinią w powolnej kuchence

Prosty, szybki, wszechstronny dodatek na każdą okazję! Duszone ziemniaki z cukinią w powolnej kuchence to nie tylko bardzo smaczne, ale także zdrowe danie. W sezonie cukinia jest prawie w każdym domu, więc zbieranie niezbędnych składników nie jest trudne.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 78 % 14 g
75 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić ziemniaki z cukinią w powolnej kuchence? przygotuj do tego niezbędne składniki. Obierz ziemniaki i spłucz je z brudu. Jeśli cukinia ma twardą skórkę, należy ją z niej obrać. Ale lepiej jest używać młodej cukinii z miękką skórą. Bez skórki cukinia całkowicie zgaśnie i zamieni się w bezkształtną masę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj. Włącz Multicooker na tryb "smażenie" i wlej trochę oliwy z oliwek do miski. Podsmaż pokrojoną cebulę przez 3-5 minut, aby była przezroczysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ziemniaki na małe kawałki i przenieś do miski. Przełącz powolną kuchenkę na tryb "duszenie" na 35 minut. Zamknij miskę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie pokrój cukinię na duże kawałki. Pokrój marchewki w plasterki lub kostki. Czosnek można drobno posiekać lub przepuścić przez prasę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    15 minut po rozpoczęciu duszenia dodaj cukinię z marchewką do miski. Do smaku trochę soli. W razie potrzeby możesz dodać trochę posiekanych ziół. Jeśli lubisz bardziej płynne danie, dodaj trochę wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po upływie czasu powolna kuchenka wyda sygnał dźwiękowy. Nie otwieraj miski. Pozostaw naczynie w trybie utrzymywania ciepła przez kolejne 30 minut. Duszone ziemniaki z cukinią są gotowe! Smacznego!

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy