ciasto bananowe w powolnej kuchence

pyszne, pachnące, miękkie i bujne, na każdy dzień! Ciasto bananowe w powolnej kuchence to prosty i szybki przepis, na którego przygotowanie poświęcisz dosłownie 10 minut, a resztę zrobi za ciebie inteligentny gadżet kuchenny. Produkty dla niego będą potrzebne najbardziej przystępne cenowo, które zawsze są w kuchni.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 19 % 11 g
węglowodany 72 % 41 g
276 kcal
IG: 2 / 15 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto bananowe w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Banany, jeśli to możliwe, weź najbardziej dojrzałe, nawet trochę leżące. Im bardziej dojrzałe banany, tym bardziej aromatyczne będzie ciasto. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, olej roślinny jest rafinowany, bezwonny. Ilość cukru możesz zmniejszyć, w zależności od preferencji. Wszystkie produkty powinny być ciepłe, wcześniej wyjmij mleko i jajka z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dużą miskę do wyrabiania ciasta. Przesiej do niego mąkę. To nie tylko pozbędzie się ewentualnych śmieci, ale także wzbogaci tlen, dzięki czemu wypieki będą bardziej przewiewne i bujne. Dodaj proszek do pieczenia i sól do mąki. Sól w słodkich wypiekach działa jak wzmacniacz smaku, nie bój się jej używać. Dobrze wymieszaj mąkę z dodatkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Banany obrać i rozbić do innej miski. Rozgnieć je widelcem w puree, nie jest przerażające, jeśli pozostaną małe kawałki — nadadzą ciastu większą soczystość i teksturę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny do rozgniecionego Banana, ubij jajka, dodaj cukier. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Widelcem mieszaj żywność, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko do masy jajeczno-bananowej, dodaj wanilinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeszcze raz dobrze wymieszaj, aż produkty zostaną całkowicie wymieszane.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej powstałą mieszaninę do mąki. Mieszaj widelcem, aż uzyskasz gładkie ciasto. Nie trzeba tego robić mikserem-wystarczy, że cała mąka będzie ingerować w płynną masę. Pewna faktura ciasta sprawi, że ciasto będzie jeszcze bardziej interesujące.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj miskę multicookera odrobiną oleju roślinnego. Wlej ciasto do miski, wygładź szpatułką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ustaw miskę w powolnej kuchence. Ustaw na nim odpowiedni tryb pieczenia, u mnie to "pieczenie", możesz mieć inny. Czas Ustaw 1 godzinę. Ponownie spójrz na swoje urządzenie, może się różnić. (Zawsze dodaję dodatkowe 20 minut).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Upiecz ciasto do sygnału, a następnie wyłącz Wolnowar. Otwórz lekko pokrywkę i pozostaw w tej formie na 20 minut, aby ciasto stopniowo ostygło. Następnie możesz dostać ciasto. Wychodzi całkowicie swobodnie z miski bez pękania. Lub możesz poczekać, aż całkowicie ostygnie i dopiero wtedy go wyjmij. Naprawdę lubimy ciepłe ciasto — ma cudowną chrupiącą skórkę i delikatny aromatyczny miąższ.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas serwowania możesz posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

dobrze będzie dodać posiekane orzechy do takiego ciasta.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy