ziemniaki w śmietanie w powolnej kuchence

ziemniaki w śmietanie w powolnej kuchence są mile widzianym gościem na stole. Ziemniaki to uniwersalne warzywo, z którego można przygotować wiele pysznych i różnorodnych potraw. Ziemniaki przygotowane według tego przepisu w śmietanie są soczyste i mają kremowy smak. Może być używany jako dodatek lub możesz go po prostu zjeść. Możesz podawać to danie z dowolnymi warzywami-świeżymi, pieczonymi, duszonymi lub koperowanymi. I nie zapomnij o zieleni!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 57 % 12 g
113 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na średnie kawałki i włożyć do głębokiej miski. Pokroiłem każdą Na 4 części-w zależności od wielkości bulw. Nie musisz kroić zbyt drobno, aby gotowe ziemniaki nie zamieniły się w puree. Powinien wyjść w całości i nie stracić kształtów. Obrane i umyte ziemniaki pozostawiamy w zimnej wodzie na 10 minut. Następnie spuść wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź soczystą i dużą marchewkę, jeśli masz mniejszą marchewkę, weź dwie. Obierz go i pokrój w cienkie koła, pokrój każde koło na 4 części. Pokrojona marchewka smakuje lepiej niż tylko Starta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj marchewki do miski z ziemniakami. Dodaj sól, czarny pieprz, gałkę muszkatołową i wszystko dobrze wymieszaj rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ziemniaki z marchewką do miski multicookera, dodaj liść laurowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W głębokiej filiżance wymieszaj śmietanę i wodę trzepaczką. Lepiej jest używać kwaśnej śmietany o dobrej zawartości tłuszczu i wysokiej jakości, aby nie zwijała się po podgrzaniu. Tłusta śmietana poprawi smak potrawy. Wziąłem śmietanę o zawartości tłuszczu 20%.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlać śmietanę do miski multicookera, na wierzch położyć kawałek masła. Włącz Multicooker w trybie "duszenie". W mojej powolnej kuchence ROTEX o mocy 700 W domyślny czas to 1 godzina. Zamykamy pokrywę i czekamy na rozpoczęcie procesu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas gotowania ziemniaki należy kilkakrotnie mieszać drewnianą łyżką. W tym czasie ciecz trochę odparuje. Jeśli chcesz, aby ziemniaki były bardziej płynne, po godzinie możesz wyłączyć powolną kuchenkę, możesz również dodać 20 minut czasu w tym samym trybie, aby sos stał się mniejszy. W każdym razie ziemniaki są soczyste i mają bogaty kremowy smak. Możesz podawać ziemniaki ze świeżymi ziołami-koperkiem lub pietruszką.

ziemniaki w śmietanie w powolnej kuchence o kremowym smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy