ciasto cebulowe w powolnej kuchence

delikatne, obfite ciasto z pikantnym nadzieniem cebulowym! . Podoba się wszystkim-zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Wielu nawet nie zdaje sobie sprawy, że nadzienie w tym cieście pochodzi z cebuli! Dobra opcja pieczenia na przekąskę.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 49 % 21 g
węglowodany 40 % 17 g
263 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty. Zamiast masła możesz wziąć kremową margarynę lub mieszankę margaryny z masłem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej połowę mąki do miski, przesianej solą, sodą i proszkiem do pieczenia, włóż zmiękczone masło. Pocieramy widelcem w okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj śmietanę i wymieszaj. Dodaj resztę mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Wkładamy go do miski, dokręcamy folią i wkładamy do lodówki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie zajmijmy się farszem. Jajka gotujemy na twardo i napełniamy zimną wodą. Ochładzać. Cebulę kroimy w cienkie półpierścienie, doprawiamy olejem do lekkiego złocistości (nie smażymy!) Ochładzać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj cebulę, posiekane jajka, zioła w misce. Sól i posyp przyprawami. Dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do nalewania ubij jajka i śmietanę, dodaj sól.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozprowadzamy schłodzone ciasto na dnie i ścianach miski Multicooker, tworząc kosz z bokami o wysokości trzech cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż nadzienie, równomiernie je rozprowadź.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wypełnij go wypełnieniem. Włóż miskę do multicookera, włącz tryb pieczenia na dwie godziny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po sygnale zostawiamy ciasto na rozgrzaniu na trzydzieści minut. Następnie odłączamy Multicooker od sieci i pozwalamy mu całkowicie ostygnąć przez półtorej godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie kładziemy na talerzu i wzywamy wszystkich do picia herbaty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Miłego pieczenia i smacznego!

do gotowania użyto multicookera Polaris 0517 AD o mocy 860 watów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy